1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Evijärvi

Evijärvellä roihahti erikoinen nimikiista uittomiesten kunniaksi rakennetusta kämpästä

Paikkakunnan uittoperinteen kunniaksi rakennetun kämpän nimi on aiheuttanut ison riidan. Kämppä aiotaan nimetä vonkamieskämpäksi, ja tuohon nimeen kiista kulminoituu - onko kyseessä naisten metsästäjä vai tukkien ruuhkanpurkaja uitossa?

Evijärvi
Uittokämppään tehtiin perinteiseen tyyliin pärekatto ja tuulettuva alapohja.
Uittokämppään tehtiin perinteiseen tyyliin pärekatto ja tuulettuva alapohja.Antti Kettumäki / Yle

Evijärvi-seura on rakentanut uittomiesten kämpän Jokisaareen lähelle entistä uittomiesten rakennusta. Sen nimestä on kuitenkin kehkeytynyt kiista. Evijärvi-seura aikoo vihkiä kämpän vonkamieskämpäksi, mutta kaikki kuntalaiset eivät tätä sulata.

Kunnassa on kerätty nimilistaa, jonka allekirjoittajien mukaan nimeksi pitää tulla uittomieskämppä, koska vonkamies johtaa harhaan ja sitä pidetään huonona ja negatiivisena. Nimiä on koossa noin 1100. Yksi nimien kerääjistä on Aila Järvelä.

– Ei Evijärvellä ole koskaan ollut vonkamiehiä, se on vanhojen uittomiesten kertomaa. Keitä muitakaan me voisimme uskoa, kuin vanhoja uittomiehiä, jotka ovat meille sitä historiaa eläneet, Järvelä sanoo.

Evijärvi-Seurassa toinen mielipide

Evijärvi-Seura aloitti 1990-luvun alussa uittomiesperinteen tallettamisen. Evijärvellä on jo vonkamiespatsas ja vonkamieslaavu. Seuran puheenjohtajan Heikki Valijoen mukaan vonkamies-nimelle on perusteet.

– Uittomies on yleisnimi ja uittomiesten keskuudessa oli 13 erilaista ammattiryhmää, jotka hoitivat uitoilla eri osa-alueita. Vonkamies on ruuhkanpurkaja ja he ovat varmistaneet uitoilla vaikeissa paikoissa sen, että puu kulkee. Välillä vonkamiehet olivat hengenvaarallisissakin paikoissa. Vonkamiespatsas tarvitsee myös kodin ja tämän takia kämpän nimeksi tulee vonkamies, Valijoki sanoo.

Valijoki on tietoinen nimilistasta, vaikka sanookin, että sitä ei ole hänelle toimitettu.

– Jotkut kuvittelevat, tahtomattaan tai tahallaan, että vonkamies olisi naistenmies. Me puhumme kuitenkin uitosta emmekä naistenmetsästäjistä. Itselleni on muutama elossa oleva vanha vonkamies pahoitellut sitä, että heitä on lähdetty mustamaalaamaan ja me haluamme nimenomaan kunnioittaa heidän tekemäänsä työtä, Valijoki sanoo.

Vihkiäiset pian

Kämpän vihkiäiset on tarkoitus pitää tulevana sunnuntaina. Aila Järvelä toivoo vielä, että nimi muutettaisiin.

– Kovasti surullisia ollaan, kun vonkamieskämppä vihitään mutta juhla on uittomieskämpällä. Tämä on niin ristiriitaista, että ei tiedä mihin uskoa. Ratkaisu olisi se, että Evijärvi-Seura myöntää virheensä ja sen, että asiaa ei ole tutkittu tapeeksi eikä uittomiehiä ole kuunneltu. Parasta olisi nimetä kämppä uittomieskämpäksi, Järvelä toivoo.

Tuleeko kämpän nimeksi vonkamieskämppä, Heikki Valijoki?

– Koska brändi on nyt valtakunnallisesti tiedossa, kämpän nimeksi tulee todennäköisesti vonkamieskämppä. Mitään nimilistoja emme ole saaneet ja aikaakaan ei enää ole, Valijoki uskoo.

Lue seuraavaksi