Japani ja EU pääsivät sopuun vapaakauppasopimuksesta

Sopimus on vastaus Trumpin ajamalle protektionismille. Symbolisesti se allekirjoitettiin juuri päivää ennen G20-huippukokouksen alkua.

vapaakauppa
Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Japanin pääministeri Shinzo Abe neuvottelivat EU:n ja Japanin välisestä kauppasopimuksesta Brysselissä
Euroopan neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja Japanin pääministeri Shinzo Abe neuvottelivat EU:n ja Japanin välisestä kauppasopimuksesta Brysselissä torstaina.Francois Walschaerts / EPA

Japani ja EU ovat tehneet vapaakauppasopimuksen. Brysselissä allekirjoitettu sopimus on luonteeltaan poliittinen, ja joitakin sopimuksen yksityiskohtia on vielä neuvottelematta.

Sopimus viimeisteltiin Euroopan neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin, Euroopan komission puheenjohtajan Jean-Claude Junckerin ja Japanin pääministerin Shinzo Aben kesken.

Tusk sanoi sopimuksen osoittavan, että EU on kykeneväinen vapaakaupan edistämiseen, toisin kuin brexitin puolesta Britanniassa kampanjoineet väittävät.

Tusk, Juncker ja Abe ylistivät sopimusta ja kuvailivat sitä vastauksena Yhdysvaltojen edistämään protektionismiin.