Laitekummi kestää huvipuiston kieputusta työkseen, kun vanhemmilta "tulee puklut ulos" – video

Linnanmäen laitekummia tarvitaan silloin, kun lapsen huoltaja ei uskalla mukaan hurjimpiin kieputtimiin. Palvelu tulee monelle yllätyksenä, vaikka sitä on ollut tarjolla huvipuistossa jo yli kymmenen vuotta.

huvipuistot
Linnanmäen laitekummi Tea Laine.
Linnanmäellä laitekummit vievät lapset laitteisiin, kun heidän vanhempansa eivät itse siihen pysty, tai uskalla.

Lapselle Linnanmäen huvipuistossa vierailu saattaa olla kesän huippuhetki, mutta monen vanhemman vatsassa voi alkaa vääntää jo ajatuskin rajuimpiin vekottimiin nousemisesta.

Tässä vaiheessa Linnanmäen laitekummi astuu kehiin. Laitekummi tulee lapsen mukaan laitteeseen kuin laitteeseen, ja pahoinvointia tai kastumista pelkäävä huoltaja voi seurata hurvittelua tyytyväisenä vierestä.

– Uudestaan! hihkaisee 9-vuotias Sami Remes, kun Vuoristoradan vaunu palaa kierrokseltaan laiturille.

Laitekummi Tea Laine tekee työtä käskettyä ja parivaljakko lähtee uudelle kierrokselle Linnanmäen perinteikkäällä tervantuoksuisella puuradalla. Pojan äiti Katja Lappalainen seuraa Vuoristoradan ajoa laitteen ulkopuolelta, kenties hyvästäkin syystä.

– Sillä tulee puklut ulos, paljastaa Remes syyksi äidin kyydistä jättäytymiselle.

Kieputusta pitkin päivää

Laitekummin työ ei sovi helposti pahoinvoivalle, sillä päivän aikana saa ravata kymmeniä kertoja puiston kovimmissa kyydeissä. Ei ole kuitenkaan ennenkuulumatonta, että laitekummilla olisi tullut huono olo kesken työpäivän. Kummeja päivystää aina kerrallaan viisi kappaletta, joten sopiva kaveri löytyy varmasti, oli laite mikä tahansa.

Useana kesänä Linnanmäen laitetyöntekijänä työskennellyt Laine nauttii hurjimmistakin kieputtimista. Hänen mukaansa puuvuoristoradan lisäksi kaikista useimmin kummia pyydetään lasten seuraksi esimerkiksi Salama- ja Tulireki-vuoristoratoihin sekä vesilaitteisiin.

Laine pääseekin seuraavaksi Hurjakuru-vesilaitteen tyrskyihin kaksi kertaa peräjälkeen.

– Laitekummin vuorot ovat parhaita vuoroja kesässä, näitä tulee odotettua. Olen sellainen hurjapää, että en kieltäydy mistään laitteesta. Tyypillistä päivää ei ole, kun mennään ihan minne lapsi haluaa. Joskus pyöritään todella paljon ja joskus taas ollaan rauhallisissakin laitteissa, Laine kertoo.

Linnanmäen laitekummi Tea Laine.
Linnanmäen huvipuistossa työskentelevä Tea Laine pitää laitekummin työvuoroja kesän kohokohtina.Riku Tonttila / Yle

Kokemusten jakamista

Laitekummihistoriastaan Laine muistaa parin kesän takaa päällimmäisenä kerran, jolloin hän toimi näkövammaisen tytön laitekummina.

– Tytön avustaja ei uskaltanut laitteisiin, joten minä menin hänen kanssaan. Tyttö ei ollut ikinä käynyt huvipuistossa aikaisemmin. Se oli todella ikimuistoinen hetki, Laine kertoo.

Laitekummeja on ollut Linnanmäellä jo vuodesta 2006. Moni huvipuiston asiakas on silti vieläkin yllättynyt kohdatessaan palvelun.

– Tämä tulee aika monelle yllätyksenä. Lapsilta ja etenkin heidän vanhemmiltaan tulee todella positiivista palautetta. Monet ovat hyvin kiitollisia tällaisesta palvelusta, missä lapset pääsevät kummin kanssa riehumaan ja kiljumaan laitteissa.