Hyppää sisältöön

Raija Orasen unelma rapistuu käsiin: Kirjailija halusi synnyinkunnastaan aikamatkan 1950-luvulle

Raija Orasella oli idea: tehdään Hyrynsalmesta aikamatka 1950-luvulle ja synnyinkodista kirjailijakoti. Kunnasta ei tullut vastakaikua, joten vuosien yrittämisen jälkeen kirjailija luovutti.

Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

HYRYNSALMI Eteiskäytävän kapeat ovet vievät vintille ja kellariin. Puuhella ja vesipumppu ovat kadonneet. Keittiön ikkuna on tukittu ja sen tilalla komeilevat keittiönkaapit ovet huolimattomasti selällään.

Se on harmi, sillä se oli vuosikymmeniä sitten pienen tytön lempi-ikkuna. Kun kirjailija Raija Oranen etenee lapsuuskotinsa huoneisiin, hän huokaisee syvään. Väliseiniä on säpäleinä, ikkunanpielien maali lohkeilee ja lattialla on lasinsiruja.

Lopulta pettymys ei kuitenkaan olekaan niin suuri. Hirsiseinät vaikuttavat kelpokuntoisilta, eikä ilmassa ole pistävää homeen hajua.

– Eihän tämä nyt niin pahassa kunnossa ole kuin mitä väitettiin. Tämä on paljon paremmassa kunnossa kuin mitä pelkäsin, Oranen toteaa.

Hyrynsalmella Vitostien varrella sijaitseva Hietaniemi on Raija Orasen synnyinkoti. Hirsirakennuksen toisen pää oli asunto,ja toisessa oli Kajaani Oy:n piirikonttori, jossa muun muassa Orasen isä työskenteli piiripäällikkönä. Kun silloinen Raija Juntunen oli 8-vuotias, perhe muutti joen toiselle puolen omakotitaloon.

Luonto on villiintynyt kirjailija Raija Orasen lapsuuskodin ympärillä. Kuva: Julia Sieppi / Yle

68-vuotias taiteilija on talossa nyt ensimmäistä kertaa kahteenkymmeneen vuoteen. Sillä välin on tapahtunut paljon. Kunnan omistaman keltaisen hirsitalon katolla on yhä "Pub Tom Cat"-kyltti. Baari on kuitenkin kadonnut, samoin ovat viinitila ja käsityöläiset.

Oraselle lapsuudesta tuttu pikkukamarikin näyttää nykyään toiselta. Se oli Raijan, isosiskon ja kotiapulaisen nukkumapaikka.

– Minä olen syntynyt tuossa tai tässä huoneessa, Oranen kertoo talon alakerrassa.

– Meillä oli asiasta vanhimman siskon kanssa erimielisyyksiä siitä, hän lisää.

Idea kirjailijakodista ja aikamatkasta

Keltainen hirsirakennus on ollut tyhjillään yli kymmenen vuotta. Jos Oranen olisi saanut vaikuttaa, siinä olisi nyt kirjailijakoti, joka olisi 1950-luvun tyyliä henkivän Hyrynsalmen sydän.

Idea syntyi 2000-luvun alussa, kun Oranen sai ajatuksen nostalgiamatkailusta. Hän suunnitteli  lapsuudenkodin remontoimista ja siellä järjestettäviä vuosittaisia kirjallisuustapahtumia.

Orasen haaveissa näihin tiloihin oltaisiin remontoitu kirjailijakoti ja ravintola. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Entiseen Kajaani Oy:n piirikonttoriin kaavailtiin ravintolaa, tai trattoriaa, kuten Oranen visioi. Ravintola olisisisustettu 50-luvun tyyliin konttorimuseoksi.

Kirjailijakoti ei kuitenkaan olisiriittänyt houkuttelemaan turisteja syrjäiseen kainuulaiskuntaan. Oranen toivoi, että koko kylänraitti oltaisiin ehostettu samalla siten, että kulkija tuntisi hypänneensä ajassa taaksepäin, vilkkaiden kylien kulta-aikaan. Suunnitelmaan kuuluikin liikkeiden julkisivujen ehostaminen 50-luvun idylliseen tyyliin.

Iskun talossa oltaisiin pidetty levytansseja ja kylällä olisi ollut hevosia ja dollarihymyjä. Matkailijat olisivat päässeet maatilalle kokeilemaan lehmän lypsämistä tai kaitsemaan lampaita. Vanhasta postista olisi tullut posti-teemainen hotelli.

– Koko kylä olisi matkailutuote, Oranen kiteyttää ja asia saa hänet yhä innostumaan.

– Kun ihminen tulee tänne, hän pääsee menneisyyteen joutumatta kuitenkaan mihinkään surkean alkukantaiseen paikkaan. Ei tarvitse mennä muille vuosisadoille ja vetää tuohivirsuja jalkaan, sillä vanhat kylät ovat meidän ja koko Euroopan historiaa.

Hietaniemellä oli 1950- ja 60-luvuilla vilkas pihipiiri. Kuvassa Orasen lapsuudenystävä Kaisa Keränen. Kuva: Kaisa Keräsen kotialbumi

Orasen mukaan laajan hankkeeseen oltaisiin voitu hakea rahoitusta vaikkapa EU:sta. Hänen mielestään Kainuun korkeat työttömyysluvut olisivat voineet olla ratkaisu nostalgiakylän rakentamiseen.

– Rahaa suolletaan maailmassa ties mihin. Ajatukseni on se, jos ihan suomeksi sanon, että pitäisi kiireesti mennä velvoitetyöllistämiseen eli toisin sanoen lakata maksamasta siitä, että ihminen ei tee mitään, Oranen laukoo.

Oranen laati ideoistaan kaksi laajaa muistiota ja lähetti ne Hyrynsalmen kuntaan. Oranen syötti ideaansa, omien sanojensa mukaan, kunnalle kymmenen vuotta.

Vastakaikua ei kuitenkaan tullut. Se tuntui ikävältä ja hämmentävältä.

– Kuulin, että joku oli sanonut, että me ei oteta sitä Orasta tänne sotkemaan asioita. Kuulin myös, että Hietaniemi on niin surkeassa kunnossa, että eikun tuli nurkan alle, mutta eihän tämä ole, Oranen ihmettelee.

"Raijan koti ja matkailu sopisivat yhteen"

Nykypäivän Hyrynsalmi on kaukana sellaisesta nostalgiakylästä, josta Oranen unelmoi. Kunta on panostanut matkailussa voimakkaasti Ukkohallan hiihtokeskuksen kehittämiseen ja vuosittaisiin suopotkupallon maailmanmestaruuskilpailuihin. Tällä hetkellä kunnanjohtaja toimii Heimo Keränen – sama mies, jolle Raija puhui ideastaan kauan sitten.

Keräsen mukaan pienellä kunnalla ei ollut rahkeita viedä Orasen ideoita eteenpäin. Orasen ideoita ei koskaan virallisesti käsitelty kunnassa, koska virallista esitystä ei ollut.

Raija Oranen pettyi Hyrynsalmen kunnan toimintaan 2000-luvun alussa. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Lisäksi Hietaniemeä pidettiin liian homeisena ja huonokuntoisena.

– Idea hautautui siihen, että talon kunto tarkistettiin ja vaurioita oli sen verran, että Hyrynsalmi ei halunnut alkaa korjata sitä omana kiinteistönään. Kunnanjohto päätti, että satsataan Ukkohallaan, Keränen toteaa.

Ajatus nostalgiamatkailusta ei ole kuitenkaan tyystin unohtunut. Keräsen mielestä Orasen innostusta kotiseutuunsa kannattaisi hyödyntää matkailullisesti.

– On varmaan aika tarkastella Hietaniemen aluetta uudestaan. Tämä on loistavalla paikalla Vitostien varressa. Palvelut ovat lähellä ja tämä on kulttuurimaisemaltaan aivan upea paikka. Yhdistelmänä Raijan koti ja matkailu sopisivat yhteen.

Hietaniemen pihapiirin lapset Raija Juntunen (keskellä) sekä Kaisa ja Risto Keränen vuonna 1953. Kuva: Kaisa Keräsen kotialbumi

Kunta omistaa Hietaniemen ja maata, mutta se ei pystyisi ottamaan vastuuta hankkeesta. Toteutumiseksi tarvittaisiin yhdistys tai ryhmä aktiivisia kuntalaisia.

– Kunta voisi olla taustatukena ja hakea rahoitusta, mutta tarvitaan aktiivisten ihmisten ryhmän, jotka ottavat vastuun ja pistävät homman liikkeelle.

Hyrynsalmella on jo onnistuneesti kunnostettu vanhoja rakennuksia. Iskun kylätalo remontoitiin Kirkonkylän kyläyhdistyksen projektina. Sodan ja rauhan radan yhdistys puolestaan kunnosti vanhan rautatieaseman ravintolaksi. Molemmissa projekteissa kunta oli tukena.

– Se on tapa saada isojakin projekteja läpi, Keränen sanoo.

Talon voisi remontoida aseman tyyliin

Yksi aktiivinen kuntalainen, joka voisi viedä ainakin Hietaniemen kunnostusta eteenpäin, on Orasen ystävä ja yrittäjä Kaj Fagerroos. Hän kunnosti viitisen vuotta sitten Sodan ja rauhan rata -museoyhdistyksensä kanssa vanhan juna-aseman ja asuu itsekin viereisessä asemarakennuksessa.

Fagerroos muistaa, kuinka Orasen kanssa on suunniteltu monet kerrat kuinka matkailijat saataisiin pysähtymään Hyrynsalmelle. Hänkin kiertää talossa pikaisen kierroksen tutkien pintapuolisesti sen kuntoa.

Tähän asti on tuntunut pahalle, mutta nyt alkaa taas tuntua hyvältä.

Kaj Fagerroos

Fagerroosin mielestä sotien jälkeen rakennettu talo on hyvässä kunnossa. Homeesta näy merkkejä ja kattokin on ehjä.

– Kaikenlaistahan voi tulla vastaan, mutta olisi lähdettävä perusteellisesti purkamaan turhat pois ja tutkimaan paikat vielä paremmin. Viemäröinnin yhteydessä on kosteita paikkoja, mutta uskon ettei isompaa ongelmaa.

Kaj Fagerroos oli aikoinaan mukana suunnittelemassa Hietaniemen korjausta Raija Orasen kanssa. Suunnitelma kiinnostaa häntä yhä. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Kun Hyrynsalmen vanha rautatieasema kunnostettiin, 1970-luvun modernisoinnit purettiin talkoovoimin ja talo riisuttiin lähes alkuperäiseen kuntoonsa. Fagerroos haluaisi tehdä saman Hietaniemelle.

– Sen takia tämä kiinnostaakin, koska tämä on saman sorttinen ja itse asiassa hirsiltään vielä hienommassa kunnossa sisäpuolelta.

Toistaiseksi Fagerroos puhuu kuitenkin vain omalla suullaan. Hän aikoo kuitenkin kerätä yhdistyksen kasaan ja esittää asiaa. Alueen kunnostamiseen menisi ainakin kaksi tai kolme vuotta.

Orasen vierailu Hyrynsalmella on valanut intoa mieheen.

– Tähän asti on tuntunut pahalle, mutta nyt alkaa taas tuntua hyvältä, jos pientä toivoa on.

"Surkeuden malliesimerkki"

Hietaniemen pihapiirissä ei ole tainnut hetkeen olla samanlaista kuhinaa kuin nyt, kun Raija Oranen on tullut ystäviensä ja kunnan päättäjien kanssa pohtimaan talon kohtaloa.

– Tässä tämä nyt oli, surkeuden malliesimerkki, naurahtaa Oranen pisteliäästi talokierroksensa päätteeksi.

Vierailu on herättänyt monenlaisia ajatuksia. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että pihapiiri on hieno. Oranen on luopunut laajoista suunnitelmistaan jo kauan sitten, mutta hän voisi vieläkin olla pienimuotoisesti mukana, jos talo kunnostettaisiin.

– En ymmärrä miksi tämä on jätetty hoitamatta, hieno hirsitalo ja muut rakennukset. Se on hyvin erikoista. Ei luulisi olevan varaa tällä tavalla hukata rakennuksia, Oranen harmittelee.

Hietaniemen pihapiirissä on monia rakennuksia. Yksi niistä on hirsinen savusauna. Kuva: Julia Sieppi / Yle

Pian 69 vuotta täyttävä kirjailija julkaisi juuri 80. teoksensa, Kajaanin linnaan sijoittuvan Kreivin aikaan. Oranen on ammentanut kotiseudustaan tarinoita moniin kirjoihinsa. Kerronnan taito periytyi aikoinaan puhdasta Hyrynsalmen murretta puhuneelta isoäidiltä, joka oli parantaja ja osasi kertoa tarinoita.

Isoäidin suussa banaani oli pitkäjoutava ja tippaleipä teerenpaska. Myös hellä ja huolehtiva äiti puhui eloisaa kieltä ja lauloi paljon.

Oranen katsoo ikkunasta ulos niitylle, jonka takana on punainen savusauna ja koiranputkien kesyttämätön viidakko. Jos Raija Orasella olisi kirjailijakoti, se olisi täällä, vihreän sävyissä uinuvan vaaramaiseman keskellä.

– Tämä on minulle maailman kaunein paikka. Tämä maisema on porautunut minuun.