"En minä mieltäni pahoita, jos joku kutsuu minua tussutaiteilijaksi" – taiteilija maalaa fuksianpunaisia teoksia naiseudesta

25-vuotiaan Enni Tikkasen maalaukset käsittelevät naiseutta erilaisista näkökulmista, mutta saman pääaiheen kautta.

nykytaide
Nainen seisoo kahden fuksianpunaisen maalauksen edessä.
Iisalmelainen Enni Tikkanen on yksi Kainuu Pride 2017 -tapahtuman aikana esillä olevan taidenäyttelyn taiteilijoista. Tiia Korhonen / Yle

KajaaniTyhjän, valkoisen taulupohjan halkaisee ensimmäisenä vertikaaliviiva. Pian sen ympärille muodostuu pursuavia ja tursuavia muotoja sekä valuvia, läpikuultavia linjoja fuksianpunaisella. Näin nuori taiteilija kuvailee mutkattomasti maalauksensa Sellainen tekee hyvää syntyä.

– Ajatuksena tässä työssä oli sellainen pirtsakka kesäinen pimppa. Se on tyylitelty maalaukselliseksi – hieman hienostuneemmin esillä, 25-vuotias Enni Tikkanen kertoo.

Tikkasen maalaukset noudattavat punaista värimaailmaa. Hän käsittelee teoksissaan naiseutta erilaisista näkökulmista, mutta saman pääaiheen kautta.

– Vaginat ilmestyivät töihini muotoiluopintojen aikana nelisen vuotta sitten. Ensimmäisen työni tein saveen. Sitten hoksasin itsekin, että näin voi tehdä. Siitä se lähti pikkuhiljaa elämään omaa elämäänsä. Aihe rupesi tulemaan esiin aina, kun tartuin johonkin, kertoo koru- ja jalometallimuotoilijaksi Savonia ammattikorkeakoulusta viime syksynä valmistunut Tikkanen.

Seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuuden puolesta puhuminen on tärkeää.

Enni Tikkanen

Teoksillaan Tikkanen haluaa korostaa sitä, että jokainen ihminen saa olla juuri sellainen kuin on. Omaa näkemystä noudattamalla elämässä pitäisi päästä pitkälle ja olla onnellinen.

– Se on omakohtaista naiseuden pureskelua, mutta töissäni minulle on tärkeää myös muiden puolesta puhuminen ja muiden äänen esiin tuominen. Seksuaalisuuden ja sukupuolisuuden moninaisuuden puolestapuhuminen on tärkeää.

Henkinen koti on korvessa

Tikkanen on yksi kahdeksasta HLBT-taiteilijasta, joiden töitä on esillä Kajaanin Raatihuoneella Kainuu Pride 2017 -tapahtuman aikana. Näyttely esittelee nykytaidetta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä erilaisista näkökulmista tarkasteluna. Näyttely on ensimmäinen laatuaan Kainuussa.

– Asioista voi puhua jo avoimemmin kuin aikaisemmin, mutta edelleen tähän liittyy sellaista stigmaa, johon moni taiteilija vielä varmasti tarttuu. Vielä on tekemistä, mutta ilotellaan nyt, kun sen aika on, Tikkanen sanoo.

Kaksi fuksianpunaista maalausta seinällä.
Enni Tikkasen maalaus "Sellainen tekee hyvää" on toteutettu sekatekniikalla. Maalaus on pieni, kooltaan 43 x 43 senttimetriä.Tiia Korhonen / Yle

Näyttelyssä on esillä kaksi Tikkasen sekatekniikalla toteuttamaa teosta. Maalaukset ovat pieniä, kollaasityyppisiä kokonaisuuksia. Pohjassa on käytetty öljyvärimaalia, muodoissa ja valuvissa linjoissa akryylimaalin ja veden seosta. Lisäksi teoksiin on kiinnitetty hiuksia ja kimaltavaa glitteriä.

– Moni on maininnut, että työt toimisivat tosi isoina. Tällä aiheella ja tällä tyylillä teen kuitenkin nyt hieman pienempää, sillä valuva väri on näin helpompi hallita. Toki joskus isompaakin on luvassa, Tikkanen kertoo.

Ajatuksena tässä työssä oli sellainen pirtsakka kesäinen pimppa.

Enni Tikkanen

Kajaanissa pidettävä näyttely on iisalmelaiselle Tikkaselle neljäs. Paikka sopii hyvin, sillä Tikkasen juuret ovat Kainuussa. Jokiranta ja linnanrauniot tulivat jo lapsuuden kesinä tutuiksi.

– Viihdyn täällä. Joku tässä korvessa vetää puoleensa. Ehkä tämä on henkinen kotini, Tikkanen pohtii

Ilahtuvatko vai vihastuvatko katsojat?

Moni taiteilija käyttää nykytaiteessa esimerkiksi alastomuutta (siirryt toiseen palveluun) (Nykytaiteen museo Kiasma) kritisoidakseen vallitsevia sukupuolen esitystapoja. Taidehistoriassa nainen on kuvattu pitkään karvattoman ihanteen kautta. Tikkasen teokset ovat eroottisia, mutta hän käsittelee aihettaan ylistävästi ja jalustalle nostaen.

– En alleviivaa tai tuputa mitään. Annan katsojan tulkita itse ja poimia sieltä, mitä hän haluaa nähdä.

Kaksi naista keskustelemassa taidenäyttelyssä.
Enni Tikkanen on saanut teoksistaan rohkaisevaa palautetta.Tiia Korhonen / Yle

Tähän mennessä katsojilta saatu palaute on ollut myötämielistä. Teokset ovat ennemmin ihastuttaneet kuin vihastuttaneet.

– Siinä hetkessä töitteni äärellä katsojat ovat aika hämmentyneitä. Sen jälkeen, kun he ovat sulatelleet asiaa, saan rohkaisevaa palautetta. Sellaista, että vau, sinä uskallat tehdä tällaista.

– Ehkä nämä ovat kuitenkin niin herkullisia, että ihmiset ovat kiinnostuneita. En minä mieltäni pahoita, jos joku kutsuu minua tussutaiteilijaksi. Jokainen saa mieltää minut sellaisena kuin lystää, Tikkanen jatkaa.

En alleviivaa tai tuputa mitään. Annan katsojan tulkita itse ja poimia sieltä, mitä hän haluaa nähdä.

Enni Tikkanen

Tulevaisuudessa Tikkanen haluaisi tehdä jotain suuripiirteisempää, maalaustaidetta tai veistotaidetta. Pääaihe ei kuitenkaan vaihdu, ainakaan nopeasti.

– Tussuaiheen kehityskulku on jo jossain vaiheessa, joten katsotaan mihin se vie. Siitä tehdään niin pitkään, kuin siitä jotakin saa, Tikkanen naurahtaa.