1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan lääkevirasto (EMA)

Suomi hakee Euroopan lääkevirastoa Helsinkiin – toisi 900 EU-virkamiestä pääkaupunkiin

Myös Turku ja Kuopio olivat kiinnostuneet Suomen ehdokaskaupungeiksi.

Euroopan lääkevirasto sijaitsee vielä Lontoossa. Kuva: Ian Tuttle / AOP

Helsinki on Suomen ehdokas Euroopan lääkeviraston (EMA) sijoituspaikaksi. Hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti asiasta tänään.

Suomi kilpailee lääkevirastosta useiden muiden EU-maiden kanssa. EMA:ssa työskentelee noin 900 virkamiestä.

Helsinki valikoitui Suomen ehdokkaaksi muun muassa hyvien yhteyksiensä kautta. Yhdeksi kriteeriksi EMA:n sijaintipaikalle on asetettu se, että sinne on helppo päästä.

– Tämä tarkoittaa lentoyhteyksiä kaikista EU-jäsenvaltioiden pääkaupungeista, mannerten välisiä lentoja sekä riittävää hotellikapasiteettia kokousvieraiden käyttöön. Kriteereihin sisältyy myös vaatimukset kansainvälisistä ja monikielisistä koulumahdollisuuksista henkilöstön lapsille, valtioneuvoston tiedotteessa kirjoitetaan.

Turku ja Kuopio hävisivät

Muun muassa nämä syyt painoivat vaa'an Helsingin hyväksi. Myös Turku ja Kuopio olivat kiinnostuneet lääkevirastosta, mutta kaupungeista on huomattavasti huonommat yhteydet ulkomaille kuin Helsingistä.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kertoi aiemmin tällä viikolla Helsingin tavoittelevan "täysillä" lääkevirastoa.  Maanantaina Vapaavuori tuskaili hallituksen hidasta etenemistä asiassa.

– Helsinki tekee täysillä hakemusta Euroopan lääkeviraston saamiseksi. Pakko ottaa etunojaa kun valtio ei saa päätettyä. Hakuaika päättyy pian, Vapaavuori kirjotti Twitterissä.

Tanska lobannut kovaa

Ainakin Tanska on lobannut jo pitkään EMA:n saamiseksi. Suomen kampanjointia on hidastanut jahkailu lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen Fimean pääkonttorin sijaintipaikasta. Eilen hallitus päätti, että Fimean pääkonttori jää Kuopioon mutta toiminta jatkuu myös Helsingissä ja Turussa.

EMA toimii  tällä hetkellä Britanniassa, mutta se siiirtyy Britannian EU-eron myötä muualle.

Päätös EMA:n uudesta paikasta tehdään suljetulla lippuäänestyksellä EU:n yleisten asioiden neuvoston yhteydessä tämän vuoden marraskuussa.

Suomella jo kemikaalivirasto

Suomessa on tällä hetkellä yksi EU-virasto. Helsingissä toimivassa Euroopan kemikaalivirastossa työskentelee noin 600 henkilöä.