Trump Puolassa: "USA on sitoutunut Nato-maiden puolustamiseen, länsimainen sivistys on uhattuna"

Trump piti perinteikkään ja varsin maltillisen puheen pääkaupunki Varsovassa. Tunteisiin vetoavassa puheessa Trump ylisti Puolan kansan saavutuksia ja sanoi Puolan olevan esimerkkinä kaikille.

Donald Trump
Donald Trump puhuu Varsovassa.
Donald Trump puhui Krasinskin aukiolla Varsovassa torstaina.Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lupasi Puolan pääkaupungissa Varsovassa USA:n puolustavan Naton jäsenmaita artikla 5:n mukaisesti.

Puheessaan Trump myös ylisti Puolan kansan historiallisia saavutuksia ja sanoi Puolan sinnikkyyden olevan esimerkkinä kaikille länsimaille.

Samalla Trump lupasi USA:n olevan vahva kumppani Itä- ja Keski-Euroopan maille. Trump viittasi Venäjään rivien välistä sanoessaan, ettei näiden maiden tarvitse enää koskaan olla riippuvaisia yhdestä energialähteestä.

Trump puhui Venäjästä myös suorasanaisesti. Hän kehotti Venäjää lopettamaan epävakautta luovat toimet Ukrainassa ja lopettamaan vihamielisten hallitusten tukemisen Iranissa ja Syyriassa.

Trump korosti vahvan Euroopan roolia länsimaisen sivistyksen puolustajana, sekä Yhdysvaltain ja Euroopan välisen transatlanttisen suhteen merkitystä.

Puhe oli tyyliltään maltillinen ja varsin perinteinen, ja Trump pysyi tällä kertaa tiukasti käsikirjoituksessa. Puheessa nousivat moneen otteeseen esiin uskonto, perhearvot ja länsimaiset arvot, joita Trump samalla ylisti ja mainitsi niiden olevan uhattuina.