Ruisrock-huijareita liikkeellä ennätysmäärä: Näin varmistat, että et tule huijatuksi lippukaupassa

Ticketmasterilla on oma turvallinen lippujen jälleenmyyntikanava. Tiketistä ostettujen nettilippujen aitoudesta voi varmistua päivittämällä lipun toiselle henkilölle.

Ruisrock
Ruisrockin yleisöä.
Festarilippunsa mustasta pörssistä hankkivan kannattaa olla tarkkana huijareiden varalta.Esa Fills / Yle

Ruisrockin lippukauppa käy kuumana nettikirppareilla ja somessa. Festivaalin liput myytiin loppuun jo kesäkuun puolivälissä.

Ruisrock kielsi lippujen myynnin festivaalin virallisilla Facebook-sivuilla ja Instagramissa. Sen jälkeen Facebookiin perustettiin tapahtuma Ruisrock 2017 - Myy ja osta lippuja (siirryt toiseen palveluun), jossa on jo yli 3 000 julkaisua.

Loppuunmyytyyn Ruisrockiin lippua etsivä voi varmistaa usealla tavalla, ettei joudu huijatuksi.

Jos lipun haluaa ostaa virallisten lippujen loputtua, Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä suosittelee ostamaan lipun vain sellaiselta henkilöltä, johon voi luottaa täysin.

Fyysiset paperiliput ovat pdf-lippuja turvallisempia.

– Niiden kopiointi on paljon vaikeampaa kuin pdf-lippujen, Niemelä sanoo.

Pdf-lippu on mahdollista myydä usealle ihmiselle, joista vain ensimmäinen pääsee sisälle festivaaleille, sillä lippu toimii portilla vain kerran.

– Paperiliput ovat ostajalle turvallisempia, sillä niissä käytetään erikoispaperia ja niissä on hologrammit ja vesileimat, Niemelä kertoo.

Osta lippu viralliselta jälleenmyyntisivustolta

Ruisrockin lippuja myyvät muun muassa Lippupiste, Tiketti ja Ticketmaster. Jos festareille menevä on aikeissa ostaa alun perin Tiketistä hankitun lipun, hän voi kehottaa alkuperäistä lipun ostajaa pyytämään Tikettiä päivittämään lipun toiselle henkilölle, ennen kuin ostaja siirtää rahat jälleenmyyjälle.

– Myyjä voi muuttaa netistä ostetun lipun toiselle henkilölle päivitysmaksua vastaan. Se on ainoa keino varmistua lipun aitoudesta, Tiketin Mirva Merimaa sanoo.

Ticketmasterilla on käytössä virallinen osto- ja jälleenmyyntisivu (siirryt toiseen palveluun), jossa on tälläkin hetkellä myynnissä Ruisrock-lippuja. Lippupisteellä ei ole käytössä vastaavaa järjestelmää, mutta festarilipun voi pyydettäessä tulostaa uudelleen vaihdetulla viivakoodilla.

"Huijareita liikkeellä ennätysmäärä"

Merimaa korostaa, että jos festarikävijä aikoo hankkia lippunsa mustasta pörssistä, kannattaa olla erittäin tarkkana huijareiden varalta.

– Some-kanavien keskusteluista on ilmennyt, että erilaisia huijareita on liikenteessä ennätysmäärä.

Tiketin tietoon on tullut muutamia tapauksia, joissa rahat on otettu vastaan eikä lippua ole toimitettu perille. Myös Niemelä kertoo, että hänen tietoonsa on tullut muutama vastaava tapaus lippuhuijauksista.

– Lopullinen huijausten määrä selviää viimeistään viikonloppuna, kun portit aukevat, Merimaa sanoo.

Ruisrock järjestetään Turussa tulevana viikonloppuna 7.–9. heinäkuuta.