Lapin uskomaton kesäsää: Alkuviikosta hellettä, loppuviikosta lumiennätys ja kuukauden sateet yhdessä päivässä

Lapissa kaikki muuttuu nopeasti. Tilanne ihmetyttää jopa Muonion kunnanjohtajaa.

Kesäsää
Lunta sataa heinäkuussa Muoniossa.
Muonion kunnanjohtaja Lasse Peltonen otti keskiviikkona kuvan muistoksi heinäkuisesta lumisateesta. Lasse Peltonen

Lapissa on ollut varsin mielenkiintoiset sääolot tällä viikolla. Alkuviikosta paukkuivat hellerajat useammassakin paikassa. Keskiviikkona kuitenkin alkoi räntäsade, joka voimaantui lopulta päivällä lumisateeksi.

Lunta tuprutti keskellä kirkasta heinäkuista päivää lopulta keskiyöhön asti. Kittilässä yhden yön aikana satoi vettä niin voimallisesti, että kerralla ropisi koko kuukauden sateet.

– Ensin oli täysi helle, ja eilen tuli lunta tupaan! Ei käy kelien puolesta tylsäksi, kommentoi Muonion tuore kunnanjohtaja Lasse Peltonen.

Hän otti kuvatkin talteen, että miltä näyttikään heinäkuinen sää 2017. Maa oli lumesta valkoisenaan.

– Olen junantuoma, niin kyllä tämä ihmetystä aiheutti. Mutta paikallisetkin – eihän se nyt niin tavanomaista että näin paljon lunta tulee vielä heinäkuussa.

No ei ole tavanomaista Ilmatieteen laitoksenkaan mielestä. Enontekiön Näkkälässä mitattiin torstaina aamulla lumen syvyydeksi kolme senttiä. Tämä on uusi Suomen ennätys, jos puhutaan lumen syvyydestä heinäkuussa. Edellinen ennätys on vuodelta 1963, kun heinäkuun 8. päivä mitattiin sentin lumipeite Utsjoella.

Muonion kunnanjohtaja kertoo, että tällä viikolla pohjoisessa varustuksiin on kuulunut kaikkea shortseista säänpitäviin takkeihin. Mittari on näyttänyt paria lämpöastetta.

– No yhtään pipoa en ole kylällä nähnyt vielä, hän pohtii.

Ylen meteorologi Anne Borgström toteaa, että etelän ihmistä pohjoisen säät helteistä lumisateeseen tämän viikon osalta saattavat ihmetyttää.

– Lapissa kuitenkin on ihan tavallista, että muutokset ovat nopeita, hän sanoo.

Muonion lämpötilahavainnot grafiikkana
Muoniossa lämpötilojen vaihtelu on ihan omaa lajiaan.Yle

Eilen lunta, huomenna lämpenee

Eilen lämpöasteet Lapissa painuivat yöllä jopa pakkasen puolelle. Ylen meteorologi Borgström kuitenkin kertoo, että viikonloppua kohden lämpenee.

– Tämä oli lyhyt kylmä vaihe Lapissa asuvien elämässä. Perjantaina Lapissa noustaan 15 asteen paikkeille, ja viimeistään lauantaina päästään jo paikoin 20 asteen yläpuolelle.

Muonion kunnanjohtajakin ottaa lungisti.

– Rauhallisin mielin, lumetki ovat sulaneet jo pois. Positiivinen puoli on se, ettei ainakaan hyönteisiä ole paljoa.

Pyöräilijä polkee sateessa.
Kittilässä satoi vettä keskiviikon ja torstain välisenä yönä kerralla koko kuukauden edestä. Tässä kuvassa pyöräilijä polkee Kittilässä 5. heinäkuuta 2017. Otto Ponto / Lehtikuva