Taputuksia Puolassa, mielenosoituksia Saksassa – Trumpille erilainen vastaanotto naapurimaissa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on jatkanut Euroopan vierailuaan Puolasta Saksaan. Hän tapaa illalla liittokansleri Angela Merkelin.

Donald Trump
Puolalaisia käsissään Yhdysvaltain ja Puolan presidentin kuvia sekä maiden lippuja.
Trumpin vierailua seuranneilla puolalaisilla oli Yhdysvaltain ja Puolan presidentin kuvia sekä maiden lippuja.Jakub Kaminski / EPA

Presidentti Donald Trump on saapunut Hampuriin huomenna alkavan G20-huippukokouksen aattona. Presidentin kone Air Force One laskeutui Varsovaan torstaina illansuussa.

Hän siirtyi puolisonsa Melania Trumpin kanssa sotilashelikopterilla Hampurin keskustaan. Puolassa Yhdysvaltain presidentti sai lämpimän vastaanoton. Varsovassa häntä tervehdittiin taputuksilla.

Osa yleisöstä oli tuotu katujen varsille busseilla maakunnista. Heistä osa oli Puolan hallitsevan Laki ja Oikeus-puolueen kannattajia.

Hampuriin on kokoontunut G20-kokouksen alla tuhansia mielenosoittajia. Presidentti Trump piti Varsovassa linjapuheen, jossa hän vakuutti sitoutumistaan NATO:n jäsenyyteen.

Merkel sanoo hakevansa kompromisseja

Liittokansleri Angela Merkel sanoi ennen Trumpin tapaamista, että hänen tehtävänsä on etsiä kompromisseja kokouksessa. Yhdysvallat ja Eurooppa ovat eri linjoilla muun muassa kansainvälisestä ilmastosopimuksesta.

Yhdysvallat aikoo vetäytyä vuonna 2015 solmitusta Pariisin ilmastosopimuksesta. Liittokanslerin mukaan ilmastopolitiikasta on olemassa erilaisia optioita, joista voidaan kokouksessa keskustella.

Lähteet: AFP, Reuters