Professori: Hallitus uudistaa kiihkolla ja paikkaa laastarilla

Asiantuntijan mukaan hallitus etenee sellaisella innolla, että oikeudelliset reunaehdot ovat jääneet huolestuttavasti taka-alalle aika-ajoin.

hallituspolitiikka
Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen.
"Hallitusohjelma on pitkä konsulttikielinen dokumentti, jossa iso osa asioista jää myöhempien ratkaisujen varaan." (Oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkonen)Yle

Lainvalmistelulle on sadellut kritiikkiä ja viime viikolla sosiaali- ja terveysuudistus törmäsi jo kolmannen kerran perustuslakiin.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) puolestaan twiittasi keskiviikkona: "Väärien käsityksien ehkäisemiseksi; valinnanvapauslaki ei mene sisällöltään uusiksi, vaikka hallituksen esitys tulee olemaan teknisesti uusi". Twiitti sai peräänsä kitkeriä kommentteja.

Helsingin yliopiston professori Jukka Kekkonen kuvasi Ylen Ykkösaamussa, että twiittiin tiivistyy aika paljon nykyisen lainvalmistelun ilmiöistä.

– Kun on kysymys ison ja periaatteellisen tason lainvalmisteluhankkeista, niin jos on poliittinen tarkoitusperä, jolla halutaan ajaa tietynlaista lopputulemaa, silloin ikään kuin ei suostuta näkemään ja keskustelemaan niistä suurista oikeudellisista ja muista ongelmista, joita siihen liittyy, Kekkonen sanoo.

Hän vertaa tilannetta siihen, että laastarilla yritetään paikata isoa vammaa.

– Se on hiukan ylimielinen lähestymistapa tähän asiaan. Valitettavasti nykylainvalmistelussa hallituksen ja edellisenkin hallituksen kärkihankkeissa usein törmää siihen, että jos tulee kovaa kritiikkiä, niin jollain tavalla otetaan vastaan. Otetaan kahden kuukauden aikalisä ja sitten minimikorjauksilla yritetään eteenpäin. Ei oteta nöyrästi aikalisää ja pohdita perusteita myöten näitä asioita.

Voiko perustuslakiin törmätä?

Viime vuosina puheenparsi lainvalmistelussa on ollut monesti sellainen, että jälleen "törmättiin perustuslakiin".

Kekkosen mukaan perustuslakia pitäisi kunnioittaa enemmän kuin viime vuosina on tehty, koska perustuslaki on keskeinen suomalaisen demokraattisen oikeusvaltion perusta. Se takaa perus- ja ihmisoikeudet suomalaisille.

– Vierastan vahvasti sellaista näkemystä, että perustuslaki olisi este tai joku, johon törmätään. Sitä pitäisi kunnioittaa.

Kekkonen sanoo, että perustuslaki on monesti tulkinnanvaraista, mutta epäkunnioittava puhe perustuslakia kohtaan on oudoksuttavaa.

Kekkosen mukaan 2000-luvulla etenkin kokoomus on nähnyt perustuslain olevan esteenä järkevälle uudistuspolitiikalle.

– Sama koskee keskustaakin tässä yhteydessä.

Kekkonen sanoo, että perustuslakivaliokunnan asema on kuitenkin Suomessa vahva ja sillä on pitkä perinne.

"Ideologia enemmän esille"

Professori Kekkosen mukaan hallitusohjelmista on tällä vuosituhannella tullut sitovia dokumentteja ja kärkihankkeita ajetaan usein erittäin vahvasti eteenpäin. Silloin tullaan usein törmäyskurssille perustuslain tai muiden säädösten kanssa.

– Perustuslaki on yhteiskuntamme peruskallio ja hallitusohjelma saa väistyä, jos ohjelmassa on epätarkoituksenmukaisia tai lainvastaisia elementtejä.

Kekkosen mukaan ongelma on nyt siinä, että viimeiset hallitukset ovat ottaneet erittäin voimakkaita kannanottoja esimerkiksi yksityistämisen suuntaan. Tällöin tullaan peruskysymyksiin, jotka liittyvät julkisen vallan käyttämiseen ja sen edellytyksiin sekä oikeusturvakysymyksiin ja kansalaisten yhdenvertaisuuteen.

– Tässä mennään sellaisella innolla – etten sanoisi kiihkolla eteenpäin, että oikeudelliset reunaehdot ovat jääneet huolestuttavasti taka-alalle aika-ajoin.

Esimerkiksi soten valinnanvapauslaki ei mennyt perustuslakivaliokunnassa läpi. Kekkosen mukaan tämä on juuri osoitus hallituksen tietyistä vahvoista tavoitteista, joita se ajaa hyvin pitkälle riippumatta siitä, mitä asiantuntijat ajattelevat tai mitä yleisesti ajatellaan oikeudellisista ongelmista.

Kekkosen mukaan hallituksen ideologinen päämäärä sumentaa vakavan oikeudellisen ongelmallisuuden.

– Kritiikki otetaan vastaan, pidetään pieni aikalisä ja yritetään uudelleen laastaritasoisella korjauksella. Tämä hyvin vahva ideologinen tavoitteenasettelu liittyy julkisen vallan heikentämiseen, yksityistämiseen jopa hyvinvointivaltion joidenkin rakenteiden purkamiseen tai ainakin uudelleenarvioimiseen.

Kekkosen mukaan ideologinen perusta pitäisi tuoda julkiseen keskusteluun laajemmin kuin mitä tähän mennessä.