1. yle.fi
  2. Uutiset

Miljoonien lasten koulutus vaarassa hädänalaisissa maissa – Unicef tarvitsee kipeästi varoja

Etenkin Jemenin ja Keski-Afrikan tasavallan lapset ovat rahan tarpeessa.

Ulkomaat
Jemeniläiset koululaiset joutuivat jättämään koulupäivän kesken opettajapulan takia julkisessa koulussa pääkaupungissa Sanaassa huhtikuussa.
Jemeniläiset koululaiset joutuivat jättämään koulupäivän kesken opettajapulan takia julkisessa koulussa pääkaupungissa Sanaassa huhtikuussa.Yahya Arhab / EPA

Rahoitusvaje uhkaa estää miljoonien lasten pääsyn peruskouluun konflikti- ja katastrofialueilla, kertoo YK:n lastenjärjestö Unicef (siirryt toiseen palveluun).

Järjestö on saanut vasta reilun kymmenesosan varoista, joita se tarvitsisi tänä vuonna lasten koulunkäyntiin sotien ja luonnonkatastrofien koskettamilla alueilla.

Unicef on saanut tarvitsemistaan 816 miljoonasta eurosta vapaaehtoisina lahjoituksina tähän mennessä alle 100 miljoonaa euroa. Vaje on siis suuruudeltaan yli 700 miljoonaa euroa.

Suurin tarve rahoitukselle on Unicefin koulutusohjelmissa Jemenissä ja Keski-Afrikan tasavallassa.

Unicefin tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan yli 25 miljoonaa 6–15-vuotiasta lasta ei pääse kouluun konfliktialueilla. Koulutuksen puute on yksi suurimmista syistä, joka saa perheet ja lapset lähtemään pakolaisiksi Eurooppaan.

Järjestön pyyntö on suunnattu tavallisten ihmisten lisäksi maailman johtajille, jotka tapaavat tänään ja huomenna G20-kokouksessa Hampurissa.

Lue seuraavaksi