Guantanamon nuorin vanki sai miljoonakorvauksen

Kanadan korkein oikeus totesi maan rikkoneen kymmenen vuotta Guantanamon vankilassa istuneen miehen oikeuksia.

Guantanamo Bayn vankileiri
Oikeussalipiirtäjä Janet Hamlinin kuvitus Omar Khadrin Guantanamo-oikeudenkäynnistä 25. lokakuuta 2010.
Oikeussalipiirtäjä Janet Hamlinin kuvitus Omar Khadrin Guantanamo-oikeudenkäynnistä 25. lokakuuta 2010.Janet Hamlin / EPA

Guantanamon vankilassa kymmenen vuotta istunut kanadalainen Omar Khadr on saanut Kanadan valtiolta 10,5 miljoonan dollarin eli 7,1 miljoonan euron korvauksen.

Korvausten ohella Kanadan hallitus pyytää Khadrilta anteeksi tämän ihmisoikeuksien loukkaamista.

Yhdysvaltain joukot vangitsivat Khadrin vuonna 2002 Afganistanissa ja veivät hänet Kuuban saarella sijaitsevaan Guantanamoon. Hän oli tuolloin 15-vuotias ja hänestä tuli vankileirin nuorin vanki.

Khadr tunnusti kuulusteluissa surmanneensa amerikkalaisen sotilaan kranaatilla. Hän sai teosta kahdeksan vuoden vankeustuomion, jonka lisäksi tuli se aika, jonka hän oli ehtinyt jo olla vangittuna.

Khadr vapautettiin Kanadaan 2015 ja hän teki kohtelustaan valituksen Kanadan oikeuslaitokselle. Korkein oikeus totesi, että Khadr oli tunnustanut tekonsa epäasiallisen kohtelun seurauksena. Häntä oli mm. pitkän aikaa estetty nukkumasta.

Lisäksi Kanadan valtion todettiin rikkoneen hänen oikeuksiaan, kun kanadalaiset tutkijat olivat kuulustelleet häntä ja luovuttaneet kuulustelujen tulokset Yhdysvaltain viranomaisille. Kanadan valtio ei myöskään ollut puolustanut häntä kansainvälisen lain rikkomista vastaan.

Khadrin isä oli kotoisin Afganistanista ja kuului al-Qaida-terrorijärjestöön. Hän vei poikansa Afganistaniin ja liitti hänet pommeja valmistavaan ryhmään. Isä kuoli taistelussa vuonna 2003.

Suhtautuminen Khadrin tapaukseen jakaa kanadalaisia. Ihmisoikeuksien puolustajien mielestä lapsisotilaaksi pakotettu Khadr ei ole saanut oikeudenmukaista kohtelua. Konservatiivit, kuten maan edellinen hallitus puolestaan eivät tunne myötätuntoa häntä kohtaan, koska hän on tunnustanut vakavan rikoksen.

Khadrin surmaaman yhdysvaltalaissotilaan, samoin kuin samassa kahakassa sokeutuneen sotilaan omaiset saavat Yhdysvaltain valtiolta kaikkiaan 134,2 miljonnan dollarin eli noin 118 miljoonan euron korvaukset.

Lähteet: Reuters, AP