1. yle.fi
  2. Uutiset

Kun intohimo ja unelmat lyövät kättä: "Mulla on paljon rikkinäisiä porakoneita, niistä olen tehnyt lintuja"

Vöyriläinen ekoidealisti Mathias Nystrand haluaisi elää yhteiskunnassa, jossa ostetaan vähemmän uutta. Hän tekee romusta taidetta ja käyttöesineitä.

Kierrätysdesign ja -taide
Mathias Nystrand kädessään auto
Romutaiteen hauskuus on siinäkin, että voi oivaltaa materiaalin alkuperän. Rullalaudan renkaat. Mitä muuta?Antti Haavisto / Yle

Mathias Nystrandin kodin portinpielessä seisoo liki kolmimetrinen, vanhoista kattopelleistä rakennettu avaruusraketti. Siinä se on, todeksi tullut lapsuuden unelma.

– Lapsena halusin aina oman avaruusraketin, ja kun muutin seitsemän vuotta sitten tänne Vöyrille asumaan, ajattelin, että nyt mä rakennan sen.

Nystrand avaa nyt jo seitsemäntenä kesänä peräkkäin kotinsa Abramsgårdenin pihapiiriin yleisölle. Viikonlopun mittainen taidetapahtuma, kuuden taiteilijan näyttely "Aikuinen lapsi", on maan mittakaavassa pienen pieni, mutta vöyriläisittäin jo aika iso.

– Viime vuonna täällä kävi reilut 150 ihmistä, se on ihan hyvin, kun tämä on tällainen maalaistapahtuma kuitenkin, virnistää tapahtuman isäntä.

Nystrand on romutaiteilija, hän tekee kierrätystaidetta, ja on huomannut, että hänen taiteensa saa hyvän vastaanoton juuri maaseudulla.

– Nämä paikalliset ihmiset täällä tykkäävät nähdä, mitä kaikkea voi tehdä romusta ja työkoneista!

Porakoneista tehtyjä lintuja
Porakoneiden uusi elämä.Antti Haavisto / Yle

Romu on kaunista

Nystrandin kotina on komea pohjalaistalo, Svenska litteratursällskapetin omistama taiteilijaresidenssi. Talon pihalla kulkija hämmästyy ja riemastuu kerta toisensa jälkeen. Nystrandin luomukset saavat hyvälle tuulelle. Näyttelyn nimi, Aikuinen lapsi, saa merkityksen.

Nystrand on aloittanut taiteilijanuransa kirjailijana, mutta maallemuuton jälkeen romut ovat tulleet hänelle koko ajan tärkeämmiksi ja tärkeämmiksi. Nyt hän kirjaimellisesti asuu romun keskellä.

– On täällä kuitenkin tietty järjestys. Mä tiedän aika hyvin, mitä mistäkin löytää, taiteilija vakuuttaa.

Nystrand kertoo olleensa koko ikänsä kiinnostunut romuista, ihan pienestä pojasta lähtien. Hän keräilee romua, jonka ulkonäkö miellyttää. Romu voi olla hyvin kaunista.

– Pinnat ja värit, varsinkin metalliset pinnat, joissa ruoste ja väri sulavat yhteen.

Nystrandia kiehtovat aivan erityisesti erilaiset työkoneet.

– Jotenkin mä olen aina tykännyt koneista, tietysti se on sekin, että koneita kuluu ja hajoaa niin paljon kun tekee työtä romujen parissa ja ylipäätään rakentaa koko ajan jotakin. Mulla on paljon rikkinäisiä porakoneita, niistä olen tehnyt lintuja!

Mathias Nystrand on ylpeä tukkisahastaan.
Mathias Nystrand on ylpeä tukkisahastaan. Antti Haavisto / Yle

Tukkisaha 400 eurolla

Nystrand tekee romusta taidetta, mutta myös käyttöesineitä.

– Olen ekoidealisti. Haluaisin nähdä yhteiskunnan, missä ostetaan vähemmän uutta ja se mitä tarvitaan, se rakennetaan olemassaolevasta, käytetystä materiaalista.

Viime talven taiteilija on ahertanut rakentamalla omaan käyttöönsä työkoneita. Pihalla seisoo iso viisimetrinen tukkisaha. Sahan vanne pyörii mopon renkaiden avulla. Vaikka Nystrand on joutunut hankkimaan sahaa varten uuttakin materiaalia, tuli koneelle hintaa vain 400 euroa.

– 3000 - 4000 euroa olisi maksanut, jos olisin tällaisen ostanut. Jos ei ole varaa johonkin, se täytyy tehdä itse.

Nystrandin sahalla voi sahata jopa 70-senttisiä tukkeja, sellaisia leveitä lankkuja, joita mistään kaupasta ei voi ostaa. – Tulee hienoa lattiaa, myhäilee mies, jolle käsillä tekeminen on intohimo.

Kuuta kohti

Romun työstäminen edellyttää luovuutta ja mielikuvitusta, mutta Nystrandin mukaan se ei vielä alkuunkaan riitä. Pitää myös oppia paljon uusia tekniikoita, että osaa yhdistää eri materiaaleja kauniisti ja kestävästi.

Nystrand tekee taidetta melkeinpä mistä tahansa materiaalista, mutta viime aikoina hän on mieltynyt erityisesti metalliin. – Tykkään hitsata!

peltinen avaruusraketti
Valmiina lähtöön!Antti Haavisto / Yle

Mathias kömpii kuvan ottamista varten avaruusrakettiinsa. Hän kertoo, että varsinkin lapset ovat olleet innoissaan monista hänen teoksistaan. Se on helppo uskoa.

– Tästä raketista lapset usein kysyvät, että toimiiko se. Mä vastaan heille, että kyllä se toimii, mutta MÄ en ole vielä saanut sitä toimimaan.

Lue seuraavaksi