Pirates of the Caribbeanin kuvauspaikkojen etsijä tutustui Suomeen – Lappi tekemässä todellista läpimurtoa elokuvien kuvauspaikkana

Lapissa vieraillut Lori Balton on etsinyt kuvauspaikkoja aikaisemmin muun muassa elokuville Inception, The Lone Ranger, Pirates of the Caribbean ja Noah.

elokuvat
Lori Palton.
Lori Balton on ensimmäinen lokaatioscouttauksen ammattilainen, joka on hyväksytty Yhdysvaltain elokuva-akatemiaan. Kirsikka Paakkinen/ House of Lapland

Lapin elokuvakomissio on esitellyt Lappia viiden päivän ajan Hollywood-elokuvien kuvauspaikkojen etsijöille. Alan ykkösnimiin kuuluva Lori Balton ja kollegansa Alison Taylor ovat olleet haltioissaan näkemästään. Heidän mielestään Lappi soveltuu kuvauspaikaksi tuotannoille, joihin tarvitaan vaikuttavaa luontoa.

Elokuvakomissaari Anna Niemelä kertoo, että matkan aikana esiteltiin Lappia Perämeren rannalta Kilpisjärvelle saakka.

Matka alkoi Kemistä, jossa vieraat pääsivät tutustumaan muun muassa jäänmurtaja Sampoon ja Perämereen perinnealus Jähdiltä käsin. Rovaniemellä kierros kulki esimerkiksi Konttaniemen porotilalle ja SantaParkiin. Pellon kunnassa vieraat piipahtivat rajajoen rannassa ja matka jatkui helikopterilla Kilpisjärvelle asti.

– Olemme tuoneet esille Lapin monipuolisia mahdollisuuksia. Tavoitteena on ollut vakuuttaa vieraat siitä, että Lapissa on ainutlaatuiset kuvauspaikat ja maisemat, huippuluokan palvelujen ollessa saatavilla jopa kaikkein kaukaisimmassa paikassa. Meille voi tuoda Hollywood-tasoisen tuotannon ja osaamme ottaa tuotantojen tarpeet huomioon, Anna Niemelä painottaa.

Balton ja Taylor taustalla lukuisissa Hollywood-tuotannoissa

Lori Balton paljastaa, ettei hän tiennyt aiemmin edes, missä Lappi sijaitsee. Balton on etsinyt kuvauspaikkoja muun muassa elokuville Inception, The Lone Ranger, Pirates of the Caribbean ja Noah. Näistä Noah kuvattiin Baltonin ideasta Islannin kiviaavikoilla.

– Hyvin harva amerikkalainen elokuva-alan ammattilainen tiesi etukäteen, missä Islanti on, Balton kertoo.

Balton on ensimmäinen lokaatioscouttauksen ammattilainen, joka on hyväksytty Oscar-palkinnnoista tunnettuun Yhdysvaltain elokuva-akatemiaan, kerrotaan Lapin elokuvakomissiosta. Hänen scouttaamissaan elokuvissa on työskennellyt lähes kaikki eturivin Hollywood-näyttelijät.

Myös Alison Taylor etsii kuvauspaikkoja pitkille elokuville sekä televisiosarjoille. Hänen paikkavalintansa näkyvät muun muassa Alias- ja Ally McBeal-draamasarjoissa.

Lori Balton ja Alison Taylor eivät itse tee valintoja elokuvien kuvauspaikoiksi, mutta he ovat henkilöitä, joihin ohjaajat tai tuottajat ottavat yhteyttä tuotannon alkuvaiheessa ja kysyvät, mistä löytyisivät sopivat paikat työn alla olevalle käsikirjoitukselle ja elokuvalle.

Lori Palton ja Alison Taylor.
Lori Balton ja Alison Taylor.Kirsikka Paakkinen/ House of Lapland

Muut kyselevät jo: missä Lappi on?

Lori Balton ja Alison Taylor pitävät Lappia erinomaisena kuvauspaikkana erityisesti niille tuotannoille, joissa luonto pääsee oikeuksiinsa. Lapin värit ja valo, avara taivas ja ystävälliset ihmiset ovat tehneet heihin vaikutuksen. Lisäksi pohjoisen toimivat tiestöt, hotellit ja ravintolat luovat hyvän perustan isoillekin tuotannoille.

– Olemme jakaneet kuvia ja tietoja Lapista lokaatioscouttauksen kansainväliselle ryhmälle. Kollegat ovat jo kyselleet, missä Lappi oikein on. Lappi on yllättänyt meidät myönteisesti, ja se viesti on kiirinyt jo laajalle.

Anna Niemelän mukaan tämä on ollut yksi vierailun tarkoitus: saada kansainväliset ykkösnimet kiinnostumaan Lapin mahdollisuuksista.

Lapin elokuvakomissio toimii Lapin yhteisen viestintä- ja markkinointitalo House of Laplandin yhteydessä, ja sen päätehtävänä on lisätä elokuva-, mainos- ja televisiotuotantojen kautta työtä, tuloja ja näkyvyyttä Lapille.

– Kymmenen toimintavuoden aikana Lapin elokuvakomissio on kehittänyt tehokkaat tavat markkinoida aluetta kansainvälisesti. Tämän reissun päätavoite on tietysti saada Lorin ja Alisonin kautta ensimmäisen Hollywood-elokuvan kuvaukset Lappiin, Niemelä sanoo.

Lapissa on jo nyt tekeillä poikkeuksellisen monta isoa, kansainväliseen levitykseen tulevaa televisio- ja elokuvatuotantoa. Elokuvakomission mukaan Lapissa tehdään tai suunnitellaan parhaillaan kahta televisiosarjaa ja neljää pitkää elokuvaa.