Kuka oikeasti mokasi? Video Trumpin ja Puolan presidentin vaimon kättelystä näyttää koko tilanteen

Netissä kiertävät videot Trumpin uusimmasta kättelymokasta, mutta todellisuudessa virhe saattoi olla Puolan presidentin vaimon.

Ulkomaat
Uutisvideot: Donald Trumpin ja Agata Kornhauser-Dudan kiusallinen hetki
Uutisvideot: Donald Trumpin ja Agata Kornhauser-Dudan kiusallinen hetki

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on viettänyt Euroopassa vasta vuorokauden, mutta kameroille on jo tallentunut ensimmäinen kiusallinen kättelytilanne – tällä kertaa Trumpin ja Puolan presidentin vaimon Agata Kornhauser-Dudan kohtaamisesta.

Internetissä kiertävissä lyhyissä videopätkissä näytetään, kuinka Kornahuser-Duda ohittaa Trumpin eteenpäin ojentuneen käden ja kurottaa kättelemään Melania Trumpia. Vasta sen jälkeen hän kääntyy kättelemään Trumpia, joka on seissyt vieressä odottamassa vuoroaan.

Tilanne on herättänyt sosiaalisessa mediassa laajalti riemua, sillä moni muistaa vielä, kuinka Trump kieltäytyi kättelemästä Saksan liittokansleri Angela Merkeliä tämän vieraillessa Valkoisessa talossa maaliskuussa. Myös moni tiedotusväline on kiinnittänyt huomionsa tapahtumaan, ja esimerkiksi New York Magazine hehkuttaa (siirryt toiseen palveluun) Puolan presidentin vaimon "kiertäneen kättelyn ammattitaitoisesti".

Totuus voi kuitenkin olla monimutkaisempi, kuten käy ilmi koko tilanteen näyttävältä videolta.

Mitä lavalla oikein tapahtui?

Kättelytilanne tapahtui Trumpin Varsovan vierailun aikana, kun tämä oli päättänyt Yhdysvaltain ja Euroopan suhteita koskevan linjapuheensa. Puheen päätyttyä Donald ja Melania Trump asettuivat seisomaan vierekkäin lavalle, ja Puolan Andrzej Duda ja Agata Kornhauser-Duda liittyivät heidän joukkoonsa.

Videotallenne näyttää, kuinka Agata Kornhauser-Duda kättelee presidentti Trumpia pariskuntien seistessä rinnakkain. Puolan presidentin ja Trumpin kättely näyttää peittyvän tallenteeseen leikatun välikuvan alle.

Agata Kornhauser-Dudan ja Trumpin käteltyä nelikko seisoskelee rivissä jälleen hetken, minkä jälkeen Puolan presidentti ojentaa kätensä vielä Melania Trumpille, mutta ulkoreunalla seisova Agata Kornhauser-Duda ei näytä tekevän samoin.

Kun musiikkiesitys presidenttipariskunnille päättyy, Trump ja Puolan presidentti kättelevät. Agata Kornhauser-Duda taas kättelee Melaniaa.

Tilanteen voisi tulkita siis myös Puolan presidentin vaimon virheeksi, jota tämä paikkasi kättelemällä ensin Melania Trumpia.

Myös Puolan presidentti on ottanut tilanteeseen kantaa. Presidentinkanslian virallinen twitter-tili on jakanut twiitin, jossa presidentti Andrzej Duda kiittää henkilökohtaisella twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun) Trumpia vierailusta. Toisessa twiitissä Duda kommentoi suoraan kättelytilannetta (siirryt toiseen palveluun):

– Toisin kuin jossain uutisoinneissa kerrotaan, vaimoni kätteli sekä herra että rouva Trumpia hienon vierailun jälkeen. Taistellaan valeuutisia vastaan, Duda kirjoittaa.