Vain Perussuomalaisten ja Uuden vaihtoehdon kannattajat haikailevat EU-kansanäänestyksen perään

EU-kansanäänestyksen järjestäminen ei juuri saa kannatusta Suomessa. Ylen mielipidekyselyssä EU-jäsenyyttä aikoinaan vastustaneista maanviljelijöistäkin suuri osa on nykypäivänä muuttanut mieltään.

kansanäänestykset
Suomen ja EU:n liput salossa.
AOP

Toisin kuin sosiaalisen median äänekkäistä ryhmistä voisi päätellä, vain viidennes suomalaisista haluaisi EU:ssa pysymisestä kansanäänestyksen. Ylen Taloustutkimuksella teettämään mielipidekyselyyn vastanneista EU-kansanäänestystä vastustaa yli 70 prosenttia kyselyyn osallistuneista.

Mikäli uurnille EU-kansanäänestykseen kuitenkin asteltaisiin, jopa 62 prosenttia äänestäisi EU:ssa pysymisen puolesta. EU-eron puolesta äänestäisi viidennes. Jos vaalit järjestettäisiin, noin joka kymmenes ei niissä äänestäisi lainkaan. EU-eron kannalla olisi vain alle viidennes.

Pylväsgrafiikka
Taloustutkimus

Edes ne, jotka eivät päässeet uurnille viime EU-kansanäänestyksessä 22 vuotta sitten, eivät juuri innostu uusintaäänestyksestä. Kyselyn nuorimmat, 15–24-vuotiaat ovat eläneet Euroopan unionissa koko ikänsä. Jos äänestys EU-erosta järjestettäisiin, nuorimmat ja kaikkein vanhimmat kyselyyn osallistujat äänestäisivät harvalukuisimmin EU-eron puolesta.

Arki ja tottumus unionissa on lisännyt suomalaisten EU-myönteisyyttä. Kaksi vuosikymmentä sitten EU-jäsenyyttä kannatti 57% suomalaisista.

Pylväsgrafiikka
Taloustutkimus

Vain PS ja UV pyristelevät eroon

Poliittisen puolueitten otos noudattelee ns. kansan syvien rivien linjaa: kansanäänestystä ei hevillä hamuta ja EU:n puolesta äänestettäisiin, jos olisi tarvis. Näin siis kaikissa muissa puolueissa paitsi Perussuomalaisissa ja Uuden vaihtoehdon kannattajien keskuudessa.

Perussuomalaisten ja UV:n tai tulevan Sinisen tulevaisuuden kannattajista reilu enemmistö haluaisi uudet EU-vaalit - jopa kolme neljästä. He myös äänestäisivät EU-eron puolesta (PS 61%, UV 66%).

Pylväsgrafiikka
Taloustutkimus

Maajussien ja -justiinoidenkin vastustus hiipunut

Ammattiryhmistä aiemmin hyvin EU-vastaisten maanviljelijöiden kanta EU:hun on muuttunut melko myönteiseksi. Vuoden 1995 EU-kansanäänestyksessä yli 90% vastusti jäsenyyttä.

Nyt puolet viljelijöistä ei välittäisi uusintaäänestyksestä. Tosipaikan tullen vastustajia olisi enää nelisenkymmentä prosenttia. Toisaalta yli kolmannes eli 36 prosenttia ei osaa sanoa, miten äänestäisi.

Taloustutkimuksen Ylelle tekemään mielipidekyselyyn vastasi 1004 ihmistä 14.–21.6. 2017. Virhemarginaali on +/-3% suuntaansa.