Muistatko nämä Taikuri Luttisen taikatemput 90-luvulta?

Lapsellakin on huonoja päiviä, eivätkä kaikki konfliktitilanteet ole kiusaamista, muistuttaa viime vuosina päiväkodeissa kiusaamista vastaan kampanjoinut taikuri Jarmo Luttinen.

taikominen
Taikuri Luttinen on viihdyttänyt suomalaisia 35 vuotta
Taikuri Luttinen on viihdyttänyt suomalaisia 35 vuotta

Taikuri Jarmo Luttinen on puhunut viime vuosina paljon lasten kiusaamisesta. 35 vuotta suomalaisia viihdyttänyt lahtelainen muistetaan kuitenkin erityisesti taikurina.

Jarmo Luttinen esiintyi esimerkiksi Pikku Kakkosessa, jossa hänellä oli oma lastenohjelma Taikuri Luttinen – Luikuri Tattinen.

Taikuri-esiintyjä on kiertänyt viime vuosina muun muassa päiväkodeissa puhumassa kiusaamisesta, ja ollut mukana esimerkiksi motoristien koulukiusaamista vastustavassa kampanjassa.

Luttisen mukaan jo päiväkoti-ikäisten olisi hyvä tietää, ettei kiusaaminen ole sallittua.

– Siinä vaiheessa, kun he tulevat kouluun, niin se asia on jo kertaalleen käsitelty.

Päiväkotikierroksilla viihtyvä Luttinen haluaa muistuttaa, että lapsetkin ovat ihmisiä, joilla saattaa toisinaan olla huonoja päiviä.

Kaikki konfliktitilanteet eivät ole kiusaamista, sanoo Luttinen.

– Joskus menee kaikki aamusta asti pieleen. Sitten kurmuuttaa jotakin toista, mutta se on vain yksittäistapaus. Se on täysin ymmärrettävää, eikä tilanteen leimaaminen kiusaamiseksi hyödytä ketään. Uhrista tehdään uhri, vaikka siitä ei olisikaan kysymys.

Kun syntyy, voi tulla miksi vaan.

Jarmo Luttinen

– Kiusaamisessa pitää tehdä selkeä ero. Kiusaaminen on sitä, kun se on jatkuvaa, toistuvaa ja kohdistuu aina samoihin henkilöihin.

Älä lannista lasta, koska "kaikki on mahdollista"

Luttinen ajautui taikatemppujen maailmaan tanssin ja teatterin kautta. Hän muistaa edelleen, kuinka tapasi ensimmäistä kertaa taikurin ja ajatteli, että taikuri tekee ihmeitä. Hän on aina elänyt sillä ajatuksella, että kaikki todella on mahdollista.

Pitää vain syntyä, hän kertoo vastaavansa, kun lapset kysyvät häneltä, miten tulla taikuriksi.

– Jos haluaa taikuriksi, niin ensin pitää syntyä. Kun syntyy, voi tulla miksi vaan.

Lapsen innostusta ja osaamista ei pitäisikään Luttisen mielestä lannistaa tai kyseenalaistaa.

Kun uskaltaa yrittää, syntyy tähtiä, sanoo Luttinen.

– On ihmisiä, joille ei ole koskaan sanottu, että tuosta ei tule mitään. Hyvissä olosuhteissa se "kaikki on mahdollista" jää joillekin päälle.