Nämä viisi asiaa ovat esillä tänään G20-kokouksessa Hampurissa

Terrorismin vastainen taistelu, vapaakauppa, ilmastonmuutos ja muuttoliike ovat Hampurin kokouksen tärkeimpiä asioita.

G20-kokous
German Chancellor Angela Merkel (R) and US President Donald J. Trump (L) attend their meeting in the Hotel Atlantic one day prior to the G20 summit for bilateral talks in Hamburg, Germany
Donald Trump ja Angela Merkel tapasivat G20-kokouksen alla Hampurissa.Jens Schlueter / EPA

Maailman talousmahtien johtajien G20-kokous on alkanut Hampurissa osallistujien saapumisella kokouspaikalle ja EU:n tiedotustilaisuudella.

Ohjelman ensimmäinen, terrorismin vastaista sotaa käsittelevä kokous alkaa kello 11.30 Suomen aikaa. Voit seurata kokouksesta suoraa kuvamateriaalia, jota Yle välittää koko päivän ajan.

Kokosimme tärkeimmät asiat, joista johtajien ennakoidaan Hampurissa keskustelevan.

1. Terrorismin vastainen taistelu

Taistelu terrorismia vastaan on esillä keskusteluissa etenkin Isisin aiheuttaman terroriuhan muodossa. Osallistujamaat keskustelevat todennäköisesti ainakin keinoista ehkäistä maailmanlaajuista terrorismin leviämistä.

Terrorismin vastustaminen on aihepiiri, josta on ehkä eniten yksimielisyyttä osallistujien kesken.

2. Vapaakauppa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on esittänyt eriävän mielipiteen vallitsevaan konsensukseen maailmankaupasta. Hän on pyrkinyt parantamaan Yhdysvaltain omaa etua maailmankaupassa, syyttänyt Saksaa kauppaylijäämästä ja pitänyt vapaakauppasopimuksia vahingollisina Yhdysvalloille.

EU-maat Saksa etunenässä ja esimerkiksi Brasilia ja Argentiina puolestaan puhuvat G20-kokouksessa vapaakaupan puolesta. Tasapainon löytäminen protektionismin ja vapaiden markkinoiden välillä onkin neuvottelujen tärkeimpiä keskustelunaiheita.

3. Ilmastonmuutos

Yhdysvaltain päätös vetäytyä Pariisin ilmastosopimuksesta asettaa keskusteluille haastavat lähtökohdat. Reutersin lähteiden mukaan Yhdysvallat yrittää saada kokouksessa läpi maininnan fossiilisista polttoaineista vaihtoehtona puhtaammille energianlähteille, mitä EU-maat vastustavat.

Muista maista Intia on luvannut edetä jopa Pariisin ilmastosopimuksen vaatimuksia pidemmälle.

4. Muuttoliike

Muuttoliike erityisesti Lähi-idästä ja Afrikasta on polttava puheenaihe kokouksessa. Aiheen käsittely on prioriteetti etenkin Italialle, joka kamppailee suurien turvapaikanhakijamäärien kanssa.

5. Maailmanpolitiikan polttavat kysymykset

Britannian EU-ero, Pohjois-Korean ohjuskokeiden ja ydinohjelman aiheuttama uhka ja Syyrian tilanne ovat asioita, jotka todennäköisesti nousevat kokouksessa puheenaiheiksi eri yhteyksissä.

Syyrian tilanne on myös yksi mahdollinen puheenaihe Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin tapaamisessa, jota odotetaan iltapäiväksi.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset.

Jutun lähteenä on käytetty myös Bloombergin juttua (siirryt toiseen palveluun)G-20-kokouksen asialistasta.

Lue myös:

Maailman johtajat saapuvat Hampuriin, mielenosoituksia käynnissä – Yle seuraa G20-kokousta suorana

Hampuri on kaaoksessa – katso kuvat mielenosoituksista

Trump ja Putin tapaavat tänään – Kehonkieli on tärkeämpää kuin asiasisältö