1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Käytä huumoria, aikaa ja aivoja: nettideittailun viisi vinkkiä ja viisi virhettä

Onnistuneessa nettideittailussakin tärkeää on kaiken alku: profiilin luominen huolella. Sen sijaan treffeille kannattaa lähteä nopeasti.

Kuva: Veli-Pekka Hämäläinen / Yle

Suomalaiset etsivät kumppania verkossa erilaisten sivustojen ja sovellusten avulla, sekä tositarkoituksella että yhdeksi illaksi. Tässä Rakkautta ruudun takaa -kirjan julkaisseen toimittaja ja kirjailija Maire Soiluvan kootut vinkit nettideittailuun!

1. Tee profiili huolella

Nettideittisivuston profiilin luomiseen pitää oikeasti käyttää aikaa ja aivoja. Profiilin pitää sopia sivustolle ja sen pitää olla rehellinen.

2. Muista huumorintaju!

Deittaillessa kannattaa olla humoristinen, positiivinen ja iloinen. Jo alusta lähtien on hyvä luoda itsestään mukavan ihmisen kuvaa.

3. Ole itse aktiivinen

Kun sivustolla alkaa syntyä elämää, pitää itse olla aktiivinen. Täytyy tehdä aloitteita, laittaa viestejä ihmisille ja ottaa itse reippaasti yhteyttä toisiin. Mitään ei ehkä tapahdu, jos vain itse istuu passiivisena.

4. Muista: toisessa päässä on aito ihminen

Deittaillessa täytyy koko ajan pitää mielessä, että toisessa päässä on aito ihminen, jolla on tunteet. Toista pitää kohdella asianmukaisesti ja kohteliaasti, ystävällisesti.

5. Etene nopeasti

Erityisen tärkeää on kohteen löytyessä lähteä nopeasti treffivaiheeseen. Kun joku potentiaalinen ja kiinnostava kumppaniehdokas löytyy, pitää toimia nopeasti.

Ei kannata jäädä jahkailemaan ja odottelemaan, sillä silloin pääsevät omat mielikuvat vahvistumaan. Kun sitten lopulta tapaa kiinnostavan ihmisen kasvokkain, voikin edessä olla suuri pettymys. Omat mielikuvat ovat muokanneet toisen aivan erilaiseksi kuin tämä todellisuudessa on.

**Bonusvinkki: **treffejä ei kannata sopia esimerkiksi ravintolan iltaruokailuksi. Näppärintä on tavata vaikkapa huoltoaseman baarissa, jolloin tunnelma säilyy kepeänä, tuntemattoman kanssa ei tarvitse istua kolmea tuntia, ja paikalta pääsee helposti pois, jos on pettynyt kohtaamaansa.

Kuva: YLE

Vältä näitä virheitä

Nettideittikumppanin haussa varmimmin mokaat näin:

1. Luetteloi

Omaa profiilia luodessa ei pidä lähteä listaamaan omia ominaisuuksiaan. Esimerkiksi omia luonteenpiirteitään tai toiveitaan ei kannata lähteä luettelemaan eikä missään nimessä pidä listata negatiivisia asioita tai valituksen aiheita. Niistä ei kukaan halua tietää.

2. Odottele rauhassa

Kun profiili on valmis, ei ole viisasta jäädä odottamaan, että joku muu tekee aloitteen. Usein naiset ovat tottuneet siihen, että mies tekee aloitteen, mutta nettideittailussa sääntö ei päde.

3. Luovuta jos ei heti onnistu

Turhista etukäteisodotuksista on hyvä päästä irti. Kun sivustolla on satoja ihmisiä, sitä helposti kuvitellaan, että Se Oikea napsahtaa kohdalle heti.

Luultavasti ensimmäisinä ryömivät esiin sellaiset, jotka heittävät mauttomuuksia, mutta siitä ei kannata välittää.

4. Ole ronkeli

Netin deittisivustoilla ei kannata olla liian valikoiva ja ylimielinen.

Unohda "kauppalista" ihannemiehen tai -naisen ominaisuuksista. Verkossa ei olla kaupan jogurttihyllyllä, vaan siellä kohtaavat ihmiset.

5. Ilkeile

Iso virhe seuranhakupalvelussa on myös se, että itse käyttäytyy siellä töykeästi tai ilkeästi. Ei pidä tuudittautua siihen luuloon, että anonyyminä toisesta ihmisesta voi sanoa aivan mitä tahansa.

Miltä sinusta tuntuisi, jos lavatansseissa joku kieltäytyy tanssista sanoen ettei lähde lattialle, kun olet niin lihava?