1. yle.fi
  2. Uutiset

Voiko öljykanisterin tai hammastahnatuubin nakata muovinkeräykseen? – Poimi kierrätysvinkit talteen

Suurin osa kodin muovijätteestä voi saada uuden elämän esimerkiksi kukkaruukkuina tai muoviputkina.

muovijäte
Muovin kierrätysohjeet.
Topi Tirri / Yle

Saat viedä kierrätykseen kaupasta ostetun sämpylän muovikelmun, mutta et kotona pakatun eväsleivän kelmua. Kaapissa pyöriviä vanhoja VHS-kasetteja tai leluja ei myöskään saa muovinkeräysastiaan nakata. Eikö muovi kuin muovi ole parempi kierrätykseen kuin kaatopaikalle?

Muovinkierrätyksessä pitäisi Suomessa tällä hetkellä puhua itseasiassa pakkausmuovien kierrätyksestä, muistuttaa Suomen Uusiomuovi Oy:n toimitusjohtaja Vesa Soini.

Vuoden 2016 alussa alkanut muovinkeräys on pakkausten tuottajien eli kaupan ja yritysten vastuulla. Niitä edustaa Suomen Uusiomuovi Oy.

Nämä muovit saa kierrättää.
Keräykseen voi viedä kotitalouksien muovipakkaukset, jotka ovat alun perin olleet jonkun tuotteen pakkauksia. Topi Tirri / Yle

Keräykseen saa viedä vain sellaista muovia, joka on alun perin ollut jonkun myytävän tuotteen pakkaus. Tuottajayhteisöllä ei ole vastuuta muovitavaran, kuten kotiin ostetun kelmun tai muoviastian kierrätyksestä.

Kierrätys on kuluttajalle vapaaehtoista, mutta se kannattaa. Hyvälaatuisella uusiomuovilla voidaan vähentää neitseellisen muovin valmistusta, joka kuluttaa öljyä ja paljon energiaa.

– Uusiomuoville on Suomessa aitoa kysyntää ja käyttöä, Soini sanoo.

Nykyisen lain mukaan muovitavaroille ei ole tällä hetkellä kierrätysmahdollisuutta, vaan ne kuuluu lajitella sekajätteeseen. Kaatopaikkojen täytteeksi lelut tai muoviastiat eivät kuitenkaan enää päädy. Uuden jätelain mukaisesti sekajäte hävitetään jätteenpolttolaitoksissa, jotka muuttavat jätteen lämmöksi ja energiaksi.

Öljykanisteri on riesa kierrätyksessä

Muovinkeräyslaarien sisältö viedään Fortumin muovijalostamolle Riihimäelle. Siellä purkit, kääreet ja rasiat erotellaan eri muovilaatujen mukaan, pestään ja jalostetaan muovirakeiksi.

Rakeet lähtevät teollisuuden käyttöön ja saavat uuden elämän muun muassa muovikasseina, kukkaruukkuina ja putkina.

Vaikka muovi matkustaa Suomen kaikista kolkista Riihimäelle käsiteltäväksi ja sieltä jopa ulkomaille asti uuden tuotteen raaka-aineeksi, prosessi on ekologisempaa kuin muovin valmistaminen öljystä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen jäteasiainhallinnan ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa.

Näitä ei saa laittaa muovinkeräykseen.
Kierrätykseen eivät sovi PVC-muovi, vaarallisia aineiden pakkaukset tai elektroniikkaa sisältävät tuotteet.Topi Tirri / Yle

Jotta kierrätysmuovilla voidaan korvata öljystä tehtävä muovia, kierrätysmuovin on oltava laadukasta. On siis tärkeää, että kierrätykseen päätyy vain sinne kuuluvia muoveja. Kierrätykseen kuulumattomat jätteet myös kuluttavat käsittelylaitoksen resursseja, kuten energiaa.

Ihmiset ovat pääasiassa sisäistäneet hyvin, mitä keräysastiaan saa nakata, kertoo Fortumin tuotelinjapäällikkö Mikko Koivuniemi. Noin 20 prosenttia keräysastioiden sisällöstä on sinne kuulumatonta jätettä, kuten metallia tai kierrätyskelvotonta muovia.

– VHS-kasetteja tulee yllättävän paljon. Niissä on metalliosia sekä monia eri teknisiä muoveja, jotka eivät sovellu kierrätykseen, Koivuniemi sanoo.

Öljykanisterit ovat Koivuniemen mukaan suurin yksittäinen ongelma. Muovijalostamon puhdistuslaitteet eivät pysty käsittelemään suuri määriä vaarallisia aineita, ja öljykanisteri saattaa pahimmillaan pilata samaan aikaan käsiteltävän muovierän. Järeiden kemikaalien pakkaukset pitäisi aina viedä vaarallisen jätteen keräykseen.

Osa jalostamoon tulevista muovilaaduista menee suoraan poltettavaksi, koska niiden kierrätys ei ole kannattavaa. Tällaisia ovat esimerkiksi biomuovit ja styrox. Sen sijaan esimerkiksi jauhelihapakkauksissa käytettävä polypropeeni voidaan hyödyntää kokonaan.

Kaiken kaikkiaan jalostamoon tulevasta muovista kierrätetään noin 70 prosenttia. Koivuniemen mukaan määrää pyritään jatkuvasti lisäämään.

Suomalainen kierrättää murto-osan – vielä

Muovijätettä kertyy arviolta 15 kiloa jokaista suomalaista kohden vuodessa. Kierrätykseen sitä päätyi viime vuonna noin puoli kiloa asukasta kohden. Viime kuukausien perusteella määrää selvästi kasvaa tänä vuonna, Vesa Soini arvioi.

Esimerkiksi Ruotsissa muovia kierrätetään jo viisi kiloa asukasta kohden.

Grafiikka, jossa muovipakkauksia.
Topi Tirri / Yle

Rinki-muovinkeräyspisteitä on tällä hetkellä vähän yli 500, joka on lakisääteinen raja. Lain mukaan keräyspiste täytyy olla jokaisessa vähintään 10 000 ihmisen taajamassa. Esimerkiksi Pohjois-Suomessa on paljon kuntia, joissa keräystä ei ole lainkaan.

Useissa kunnissa on aloitettu myös kiinteistökohtainen muovinkeräys. Vaikka se maksaa ylimääräistä taloyhtiölle tai omakotiasujalle, Vesa Soini muistuttaa, että sillä voidaan säästää sekajätteen keräyksessä. Arviolta puolet kotien sekäjateastioista täyttyy pakkausmuovilla.

Lisää muovinkierrätysohjeita. (siirryt toiseen palveluun)

Juttua varten on haastateltu myös Pirkanmaan Ely-keskuksen ylitarkastaja Tuomo Aunolaa.

Lue seuraavaksi