Koko maailma haluaa sanoa sanansa Hampurissa – Jopa New Yorkin pormestari on mukana mielenosoituksissa

Väkivaltaiset protestit ovat värittäneet G20-kokouksen alkua. Mustahuppuiset radikaalit näkyvät kuvissa, mutta paikalla on suuri määrä muitakin, ympäristöjärjestöistä ammattiliittoihin.

G20-kokous
Poliisit kastelevat mielenosoittajia vesitykeillä Hampurissa.
Poliisit kastelivat mielenosoittajia vesitykeillä Hampurissa perjantaina.David Young / AFP

Kun Donald Trump, Vladimir Putin ja Xi Jinping kokoontuvat samaan paikkaan, on varmaa, että myös lukuisat muut maailman menosta huolestuneet tahot ovat paikalla. Hampurissa perjantaina alkaneen G20-kokouksen liepeille odotetaan jopa 100 000 mielenosoittajaa.

Eniten huomiota ovat saaneet – kuten monissa aiemmissakin G20-kokouksissa – mustanpuhuvat anarkistiryhmät. Mutta Hampurissa on mielenosoittajia joka lähtöön. Mieltä osoitetaan muun muassa kapitalismia, globalisaatiota, sotaa ja ilmastomuutoksen kiistäjiä vastaan.

Kokosimme muutamia esimerkkejä:

1.  Welcome to hell – Tervetuloa helvettiin ja muut anarkistit

Kymmeniä poliiseja loukkaantui, kun kapitalismia vastustava Welcome to hell -nimeä kantava joukko lähti kaduille G20-kokouksen alla torstaina.

Poliisi keskeytti mielenosoituksen, joka oli muuttumassa väkivaltaiseksi. Poliisia heiteltiin pulloilla ja kivillä, ja autoja sytytettiin palamaan.

Wellcome to hell sanoo olevansa kansainvälinen kapitalismin vastainen liittouma (siirryt toiseen palveluun). Järjestö arvostelee poliisia liian kovista otteista, kun torstain protesti keskeytettiin.

Torstain mielenosoitukseen piti osallistua 12 000 ihmistä. Mielenosoittajat jatkoivat kokoontumisiaan perjantaina.

Kaksi poliisia raahaa rastatukkaista mielenosoittajaa.
Poliisi pidättää mielenosoittajan Hampurissa lähellä Yhdysvaltain presidentin majapaikkaa. Ronny Wittek / EPA

Hampuri on tunnettu useista vasemmistoradikaaleista ryhmistä.

2. Protestijuna Sveitsistä Saksaan

Sveitsin Baselista lähtenyt mielenosoittajien juna on saapunut Hampuriin mukanaan ainakin tuhat mielenosoittajaa. Junaan ovat olleet tervetulleita kaikki halukkaat mielenosoittajat.

Järjestäjien mukaan junan matkateko viivästyi usealla tunnilla tiukkojen poliisi- ja rajatarkastusten takia. Poliisi keskeytti 32:n junassa olleen sveitsiläisen matkan.

#ZuG20-tunnuksella kulkevan junan matkaa on voinut seurata Twitterissä

3. Poliittista oppositiota, ammattiliittoja

Lähes 200 järjestöä kokoontuu yhteisen "solidaarisuutta yli rajojen, ei G20-kokoukselle" -iskulauseen alla.

Osallistujina on muun muassa kaksi Saksan oppositiopuoluetta, sosialistinen vasemmistopuolue ja vihreät. Niin ikään mukana ovat suuret saksalaiset ammattiliitot Verdi ja IG Metall. Verdi edustaa kaupan työntekijöitä, IG Metall metalliteollisuuden työntekijöitä.

Tähän joukkoon kuuluu myös rauhanjärjestöjä ja useita vasemmistolaisia järjestöjä. Järjestöt ovat huolissaan Euroopan rajojen sulkemisesta pakolaisilta ja rasismin lisääntymisestä.

Yksi suurimmista osallistujista on oikeudenmukaisempaa taloutta vaativa kansalaisjärjestö Attac.

4. Ympäristöjärjestöt ovat G20-veteraaneja

Ympäristöjärjestöistä muun muassa Greenpeace, Oxfam ja Maan ystävät osallistuvat G20-kokouksen protesteihin. Yhteisenä vaatimuksena on ilmastonmuutoksen vastainen toiminta. Lisäksi vaaditaan maailmankaupan tulosten nykyistä tasa-arvoisempaa jakamista.

Yli 70 erilaista kansainvälistä kansalaisjärjestöä ja ajatushautomoa on ollut järjestämässä kaksipäiväistä vaihtoehtoista G20-kokousta Hampuriin maailman johtajien tapaamisen rinnalle. Vaihtoehtokokouksen paneelikeskusteluihin osallistuu tiedemiehiä, aktivisteja ja poliitikkoja.

5. Mielenosoittajien tukijoihin kuuluvat myös jalkapalloseura ja kirkko

Useat hampurilaiset instituutiot ovat ilmaisseet halunsa tukea mielenosoittajia. Yksi näkyvimmistä tukijoista on jalkapalloseura FC St. Pauli, joka on järjestänyt muun muassa pari sataa nukkumapaikkaa stadionillaan.

Seura sanoo vastustavansa poliisin määräämää kieltoa, jonka mukaan mielenosoittajien leiriytyminen ulkosalle on kielletty.

Myös jotkut kirkot ovat tarjonneet majapaikkoja mielenosoittajille, ja antaneet protestoijien pystyttää telttoja piha-alueilleen, kertoo Deutsche Welle.

Yllättäviäkin osallistujia on ilmaantunut mielenosoittajien riveihin

Mielensoittajien leiriin liittyi perjantaina yllättäen myös New Yorkin pormestari Bill de Blasio (siirryt toiseen palveluun). Hän on yrittänyt profiloitua presidentti Donald Trumpin vastavoimaksi, ja vastustaa muun muassa Trumpin päätöstä irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta.

De Blasio puhuu viikonloppuna saksalaisen kansalaisjärjestön mielenosoituksessa.

Lähteinä on käytetty AFP:tä, AP:tä ja Reutersia, Deutsche Wellen juttua Who's who in Hamburg's G20 protests sekä The Guardianissa ilmestynyttä mielipidekirjoitusta We came to Hamburg to protest G20 - and found a dystopian nightmare.