Pellosta löytyi ainutlaatuinen kuuden penningin hopearaha: "Panin kolikon taskuuni, en ajatellut sen olevan näin harvinainen"

Hattulalainen sokerijuurikaspelto kätki todellisen harvinaisuuden. Erik Pommerilaisen kuuden penningin rahoja on Suomessa tätä ennen löydetty vain yksi kappale.

Ossi Kupila kuuluu Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöihin. He ovat löytäneet viime vuosina merkittäviä aarteita Hämeen ja Pirkanmaan pelloilta ja metsistä. Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

HATTULA Kanta-Hämeen menneisyyden etsijöiden Ossi Kupila lähti tapansa mukaan illalla juurikaspellolle tutkimaan sitä metallinpaljastimensa kanssa. Kone piippasi ja Kupila löysi pienen hopeakolikon.

– Näin kyllä heti, että raha on 1400-luvulta, mutta en ajatellut sen olevan näin harvinainen. Panin kolikon taskuuni ja vasta myöhemmin havaitsin rahan ainutlaatuisuuden.

Kansallismuseon sivuilta (siirryt toiseen palveluun) löytyy kuvaus suomen harvinaisimmasta rahasta. Se on Erik Pommerilaisen kuuden penningin hopeakolikko, jota on löytynyt vain yksi kappale Hämeen linnasta vuonna 1957. Kupilan löytämä raha on yhtä pientä yksityiskohtaa lukuun ottamatta samanlainen.

– Tämäkin on nyt ainoa laatuaan, samoin kuin aiemmin löydetty kuusi penninkiä, naurahtaa Kupila.

Onko tässä Suomen harvinaisin raha? Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

Rahaa ei ole vielä tutkittu

Harvinainen raha on toistaiseksi Kupilan hallussa.

– Museoviraston tutkijat ovat kesälomilla. Lähetän tämän heti heille, kun palaavat töihin, kertoo Ossi Kupila.

Kun ammattilaiset ovat asianmukaisesti rahan arvioineet, se voidaan virallisesti nostaa erikoisuuksien joukkoon. Menneisyyden etsijöiden Facebook-sivuilla (siirryt toiseen palveluun) levitetyt kuvat rahasta ovat kuitenkin innostaneet rahojen ja mitalien harrastajia eli numismaatikoita.

Museovirastoon esittämään rahaan verrattuna kolikosta löytyy pieniä eroja. Mutta rahan harvinaisuudesta ole epäilyjä.

Rahalöydöt tavallisia

Menneisyyden etsijät löytävät vanhoja rahoja metallinpaljastamillaan yhtä mittaa. Yleensä kyse on tavallisista 1700–1800-luvun rahoista.

Hämeen metsistä ja pelloista löytyy myös huomattavasti vanhempia maksuvälineitä.

– Aivan juuri löysin Knuut Suuren aikaisen englantilaisen kolikon 1000-luvulta. Se ei kuitenkaan ole niin harvinainen, kun tuo 400 vuotta nuorempi Turussa lyöty penninki, kertoo Ossi Kupila.

Knuut Suuren aikainen englantilainen kolikko 1000-luvulta. Kuva: Antti Ruonaniemi / Yle

Alan harrastaja tietää kuitenkin jotain, minkä löytyminen tuntuu harvinaista rahaakin paremmalta.

– Rahojakin hienompaa on löytää miekkoja ja aseita, paljastaa Kupila.

Hän kuuluu siihen ryhmään, joka löysi maailman maineeseen nousseet Janakkalan miekkamiehen miekat. Myös Pirkanmaalta löydetty miekka on juuri menossa konservoitavaksi.

– Kyllä niitä miekkoja löytyy edelleen, sanoo Ossi Kupila ja lähtee kuulokkeet korvillaan kävelemään kohti seuraavaa peltoa ja löytöjä.