SPR:n Annala: Vastaanottokeskuksia on ajettu alas liian nopeaan tahtiin

SPR:n suurin hätämajoitusyksikkö on Kauhavalla. Sinne voidaan sijoittaa väliaikaisesti 600 turvapaikanhakijaa, mikäli tilanne sitä edellyttää.

turvapaikanhaku
Kauhavalla turvapaikanhakijoita ja vastaanottokeskuksen työntekijöitä.
Kauhavan vastaanottokeskus sijaitsee entisen Lentosotakoulun tiloissa.Pasi Takkunen / Yle

SPR:n Länsi-Suomen piirin toiminnanjohtaja Pekka Annala arvioi, että turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten alasajo on ollut liiankin nopeaa.Annalan mukaan uutiset ovat olleet viime aikoina sellaisia, että on jo syytä henkisesti valmistautua kapasiteetin lisäämiseen.

– Tilanteet elävät hyvinkin voimakkaasti. Mielessä jo ajatellaan uudenkin yksikön perustamista, sanoo Annala.

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) totesi torstaina, että Suomeakin voidaan pyytää ottamaan turvapaikanhakijoita Italiasta. Italiaan on alkuvuonna saapunut yli 85 000 turvapaikanhakijaa.

SPR:n Länsi-Suomen piirin jäljellä olevista vastaanottokeskuksista toinen sijaitsee Kauhavalla, jossa on tällä hetkellä vähän yli 400 asukasta. Kauhavalle voidaan kuitenkin sijoittaa hätämajoitukseen jopa 600 ihmistä lisää.

– Pari viikkoa, kuukaudenkin verran voidaan turvapaikanhakijoita hätämajoittaa Kauhavalla. Kauhavan yksikkö on siinä mielessä erinomainen, että tarvittaessa se venyy moneen suuntaan. Kapasiteettia riittää, toteaa Annala.

Kauhavan yksikkö on SPR:n suurin hätämajoitusyksikkö ja sitä voidaan tarvittaessa vielä nykyisestä kasvattaa.

Vastaaottokeskuksia on lakkautettu Suomessa nopeaan tahtiin, kun tarvetta niille ei ole ollut. Vuoden 2015 lopussa esimerkiksi SPR:llä oli yli sata vastaanottokeskusta, tällä hetkellä enää kolmisenkymmentä.