Rankkasade moukaroi monttuja valtatielle 21 – vahingot on jo paikattu

Rankkasade ja raskas liikenne tekivät kuopan toisensa perään valtatielle 21.

valtatiet
Tiehöylä tasaa kuoppia.
Tiehöylä tasasi kuoppia Kolari-Muonio -välillä.Skanska

Tunturi-Lappia moukaroinut rankkasade aiheutti keskiviikkona ongelmia valtatiellä 21, jota peruskorjataan ja levennetään Kolarin ja Kilpisjärven välisellä alueella.

Sadevettä tuli sellaisella voimalla, että vesimassat pyyhkäisivät mukanaan tiellä olevaa sorakerrosta ja tämä yhdessä raskaan liikenteen kanssa synnytti kuoppia peruskorjauksen kohteena oleville osuuksille.

– Vettä tuli niin paljon, että jouduimme keskeyttämään työt aamupäivän jälkeen. En edes muista milloin näin on tapahtunut viimeksi. Tie lainehti vettä, sillä vesi ei ennättänyt imeytyä maahan, kuvailee projektipäällikkö Mikko Kuusisto Lemminkäiseltä.

Lemminkäinen urakoi Muoniosta Palojoensuulle menevää tieosuutta, josta sorapinnalla oli vajaan 10 kilometrin matka. Käytännössä monttuja syntyi lähes vieri viereen tälle matkalle, mutta pohjapäällyste saatiin kunnostettua torstaipäivän aikana.

Kuoppia syntyi myös toisella työmaalla

Samoin kävi myös hieman etelämpänä Skanskan työmaalla, jossa paikkaustöihin ryhdyttiin myös torstaina. Kolari-Muonio -väliä urakoivan Skanskan työmaapäällikkö Hannu Ekonoja kertoo, että kuopalle painuneet osuudet saatiin korjattua torstaihin kello 17 mennessä.

– Paikkoja kunnostettiin kolmella tiehöylällä, sillä rankka vesisade pyyhkäisi hienojakoisen aineksen pois tieltä, vahvistaa Ekonoja.

Korjattua tietä.
Torstaina tie oli jo paremmassa kunnossa.Skanska

Molemmat urakoitsijat kertovat, että autoilijoilta ja muilta tienkäyttäjiltä ei ole tullut heidän tietoonsa valituksia tien kunnosta sateen jäljiltä. Lapissa perusparannetaan valtatietä 21 Kolarin ja Kilpisjärven välillä.

Kolari-Muonio välin urakka valmistuu kokonaisuudessaan syksyllä 2018. Muonion ja Palojoensuun välistä tieosuutta peruskorjataan tämän ja ensi kesän aikana.

Liikenneviraston mukaan tiehanke (siirryt toiseen palveluun) on yksi erikseen rahoitettava korjausvelkakohde, joka on saanut valtion budjetista 35 miljoonaa euroa. Tieyhteys on tärkeä elinkeinoelämän yhteys Norjaan.