Hyppää sisältöön

Yksikätinen panimomestari tulee alalle kyllästymispisteessä: "tässä firmassa ei tehdä mitään vasemmalla kädellä"

Uusi panimo Mäntyharjulla uskoo tuotteisiinsa pienen omakotitalon hinnan verran. Oluita myydään hyvillä tarinoilla.

Nilkko Brewing tulee panimoalalle uutena yrittäjänä oluineen heinäkuun aikana. Osakas Iiro Heikkilä on yrityksen ainoa täysipäiväinen työntekijä. Kuva: Teemu Saintula / Yle

Laitteet ovat isoja ja välillä työ raskasta. Panimotyöskentely vaatii myös voimaa. Tuntuu, että työhön tarvittaisiin vähintään kaksi kättä.

– Minulla on niin sanotusti apukätenä proteesi, mikä auttaa pienemmissä töissä. Hankaluuksia tulee, mitä raskaampia ja painavampia hommia on. Koko ajan tulee kehitettyä jotain apuvälineitä, että saa työt tehtyä, kertoo mäntyharjulaisen Nilkko Brewingin osakas Iiro Heikkilä.

Heikkilän mukaan hän pystyy tekemään panimollaan lähes kaikkea.

– Kaikki muu minulta onnistuu paitsi mallassäkkien nostelu.

Nilkko Brewing on uusi panimo, joka arvelee saavansa ensimmäiset oluensa kauppoihin ja ravintoloihin heinäkuun loppupuolella.

Heikkilä omistaa Nilkko Brewingin yhdessä Antti Väisäsen ja Tuomas Toivosen kanssa. Heikkilä käytännössä pyörittää toimintaa suurimman osan ajasta yksin. Kaksi muuta osakasta käyvät muissa päivätöissä.

Heikkilä menetti kätensä muutama vuosi sitten silloisessa työssään.

– Sellaisen työkoneen hiekoituskoneessa kävi tämä tapaturma.

Nilkko Brewingin osakas Iiro Heikkilä kokeilee, miltä erä maistuu. Panimo alkaa pullottaa oluitaan, kun toimitusaika kauppoihin ja ravintoloihin lähenee. Kuva: Teemu Saintula / Yle

Heikkilä jatkoi tapaturman jälkeen vanhassa työpaikassaan muissa tehtävissä tähän vuoteen saakka. Täysipäiväisesti hän on työskennellyt panimossa kesäkuun alusta saakka.

Nilkko Brewing on tehnyt vuosia suunnittelutyötä panimon perustamiseksi. Heikkilän mukaan osakas Antti Väisänen toteaakin usein leikillisesti, että "tässä firmassa ei tehdä mitään vasemmalla kädellä".

Kyllästymispiste häämöttää

Nilkko Brewing tulee alalle mielenkiintoiseen aikaan.

Pienpanimobuumi Suomessa ja maailmalla on jatkunut hurjana monta vuotta. Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valviran ylitarkastaja Timo Rokka on kuitenkin todennut, että kyllästymispiste häämöttää pienpanimoiden määrässä.

Valviran mukaan perjantaina 14. heinäkuuta pienpanimoita oli Suomessa 85 kappaletta. Nilkko Brewing on luvussa mukana.

Alan toimijoista osa uskoo, että Suomeen mahtuu vielä runsaasti pienpanimoita (siirryt toiseen palveluun). Osa epäilee, että alalta alkaa pudota toimijoita pois.

Nilkko Brewingin osakkaat koostuvat kaveriporukasta, joka alkoi harrastuksena tehdä oluita kotona.

Olemme testanneet paljon esimerkiksi eri humalien sopivuutta eri mallasrunkoihin.

Iiro Heikkilä

- Innostuimme neljä vuotta sitten, kun tämä pienpanimobuumi alkoi olla isommallaan. Siitä lähti ajatus, miksei ruvettaisi itsekin kokeilemaan oluen valmistusta, Heikkilä toteaa.

Kaverukset olivat myöhemmin sitä mieltä, että nyt kannattaisi perustaa panimo. Nilkko Brewing oy on virallisesti perustettu tänä vuonna.

Arvion mukaan Suomessa olisi yli viisi tuhatta kotioluen panemisen harrastajaa (siirryt toiseen palveluun), ja kotiolutharrastuksen yleistyminen näkyisi suoraan Suomessa toimivien pienpanimoiden määrän kasvussa.

Kilpailu kiristyy lujasti

Kilpailua kiristää jatkossa se, että suurista toimijoista Hartwall perustaa erikoisolutpanimon.

Olvi on tuonut markkinoille muutaman vuoden aikana useamman erikoisoluen, ja lisää on tulossa. Sinebrychoff luottaa enemmän ulkomaisten merkkien maahantuontiin, mutta sillä on omia brändejä sekä harkinnassa tarjonnan kasvattaminen.

Pienpanimoliiton puheenjohtaja Mika Tuhkanen on arvellut, että isojen yritysten tulo pienpanimokentälle voi vaikuttaa pienten panimoiden kannattavuuteen (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisia pienpanimoita on pitkälle yhdeksättäkymmentä. Kuva: Teemu Saintula / Yle

Pienpanimo on yleiskielessä panimo, jonka vuosittainen tuotantomäärä on pieni. Laissa pienpanimoksi määritellään (siirryt toiseen palveluun) panimo, joka tuottaa enintään 15 miljoonaa litraa olutta vuodessa. Kaikista pienimmät panimot saavat eniten verohelpotuksia, ja sen jälkeen verohelpotusten määrä vähenee porrastetusti.

Valviran mukaan pienpanimoiden markkinaosuus Suomessa myytävästä oluesta on noin neljä prosenttia. Pienpanimoiden oluita kutsutaan usein pienpanimo-oluiksi tai käsityöläisoluiksi.

Nilkko Brewing kävi hakemassa oppia kolmelta muulta pienpanimolta.

Savonlinna ja Olavinlinna tunnetaan ympäri Suomea ja vähän ehkä maailmallakin.

Petteri Vänttinen

– Panimoilla on erilaiset tavat tehdä olutta, Heikkilä huomasi.

Erilaisten tekotapojen lisäksi kotimaisissa pienpanimo-oluissa on todettu olevan suuria laatueroja (siirryt toiseen palveluun).

IPA-buumin lasku ei huoleta

Nilkko Brewing aikoo alkuvaiheessa panna IPA- ja APA-oluita. Panimon myytävät oluet ovat valikoituneet tekoon omien mieltymysten perusteella.

– Kaverusten kesken tykätään paljon jenkkityylisistä oluista. IPA ja APA ovat meidän lempioluttyylejä. Henkilökohtaisesti tykkään nimenomaan jenkkihumalien mausta ja aromista. Runsas humalointi on lähellä sydäntä.

Heikkilän mukaan panimo on kokeillut erilaisia vaihtoehtoja eri vaiheissa.

– Olemme testanneet paljon esimerkiksi eri humalien sopivuutta eri mallasrunkoihin.

Ei ne laitteet mitään maailman halvimpia ole.

Iiro Heikkilä

– Uskon ja tiedän, että sitä porukkaa riittää, jotka tykkää samantyylisistä oluista, mistä mekin tykkäämme, Heikkilä miettii.

Nilkko Brewingilla on tekeillä myös vehnäolut.

"Rahaa pienen omakotitalon verran"

Uuden panimon perustaminen vaatii isojen laitteiden ostamista.

– Tarvitaan oluenvalmistuslaite, missä olut mäskätään ja keitetään maltaista saatu vierre. Sitten on kahdeksan käymistankkia ja pari isompaa kypsytystankkia, missä olut hiilihapotetaan, Heikkilä selvittää.

Osakkaat ovat käyttäneet panimon perustamiseen myös lainarahaa.

Panimon perustamiseksi tarvitaan paljon laitteita. Kuva: Teemu Saintula / Yle

– Ei ne laitteet mitään maailman halvimpia ole. Joskus olen verrannut johonkin, ettei uuden kaivinkoneen verran tarvitse laittaa rahaa, mutta jonkun pienen omakotitalon verran pitää laittaa rahaa tähän panimon perustamiseen, Heikkilä vertailee.

Heikkilä kertoo panimonsa saaneen tukea Maaseudun kehittämisrahastosta. Nilkko Brewingin tuotantolaitos on perustettu entisen kenkätehtaan tiloihin.

– Tässä lähimain ei ole hirveästi panimoita. Lähimmät löytyvät Heinolasta ja Mikkelistä.

Mäntyharju ja Mikkeli ovat Etelä-Savossa. Heinola kuuluu Päijät-Hämeen maakuntaan.

"Tietyt oluet parempia vähän vahvempina"

Pienpanimot odottavat innokkaasti uutta alkoholilakia. Pienpanimot haluaisivat erityisesti oikeuden myydä tuotteitaan suoraan panimolta. Näillä näkymin ulosmyyntioikeus (siirryt toiseen palveluun) tulisi kuitenkin vain osalle pienpanimoita. Lisäksi yrittäjät odottavat, että kauppavahvuisten oluiden enimmäisalkoholipitoisuus nousisi nykyisestä 4,7-prosentista 5,5-prosenttiin.

Nilkko Brewing aikoo tehdä molemmista heinäkuussa markkinoille tulevista oluistaan kaksi eri versiota. Kauppoihin tulevat oluet, joiden alkoholipitoisuus on 4,5 prosenttia. Ravintoloihin panimo aikoo toimittaa oluita, joiden alkoholiprosentti on väliltä 5–7.

Nilkko Brewingin osakas Iiro Heikkilä pystyy tekemään firmassaan yhdellä kädellä melkein mitä vaan. Kuva: Teemu Saintula / Yle

Nilkko Brewingin osakas Iiro Heikkilä toivoisi, että kauppoihin myytävien oluiden enimmäisalkoholipitoisuus nousisi.

– Tietyt oluet ovat parempia vähän vahvempina.

Alkoholilain tekeminen on viivästynyt, ja moni yksityiskohta on edelleen auki. Alkoholilakiin voi vaikuttaa myös Alkotaxin tapaus (siirryt toiseen palveluun). Sen vaikutus alkoholilakeihin selviää myöhemmin, koska asia saattaa edetä korkeimpaan oikeuteen. Alkoholilain uskotaan etenevän eduskuntaan syksyllä (siirryt toiseen palveluun).

Tarinaa pukkaa

Moni pienpanimo rakentaa oluidensa ympärille tarinoita. Jyväskyläläinen Hiisi-panimo yhdistää oluissaan suomalaisuuden ja sen varhaisen mytologian (siirryt toiseen palveluun) ajalta ennen Kalevalaa.

Savonlinnalaisen Mustan Virran Panimon tuotteista osan tarinat liittyvät Olavinlinnaan (siirryt toiseen palveluun).

– Savonlinna ja Olavinlinna tunnetaan ympäri Suomea ja vähän ehkä maailmallakin, kertoo Mustan Virran Panimon toimitusjohtaja Petteri Vänttinen.

Mustan Virran Panimolla on lisäksi niin sanottu maakuntasarja, jonka oluiden nimet ovat Savonlinna, Punkaharju, Kerimäki ja Heinävesi.

Punkaharju ja Kerimäki ovat entisiä kuntia, jotka ovat nykyään osa Savonlinnaa. Heinävesi sijaitsee Etelä-Savossa, mutta liittyy Pohjois-Karjalan maakuntaan vuonna 2019.

Jonkinlainen pieni tarina tulee tehtyä erikoisempiin sesonkioluisiin.

Iiro Heikkilä

 Vänttisen mukaan olut ja tuotantopaikka ovat liittyneet toisiinsa aika pitkään.

– Se ei ole sillä tavalla mikään uusi idea. Jos miettii vaikka Olvia, se on näkyvästi iisalmelainen panimo. Iisalmi tulee pakkauksissa ja tuotteissakin esille.

Nilkko Brewing -nimen taustalla on tarina.

– Nilkko-nimi tulee kalliosta. Kallion nimi on kuulemma tullut siitä, että jättiläinen olisi istunut kallion päällä ja uittanut nilkkojaan järvessä. Nilkon kallio on lähellä meidän osakkaiden perheiden koteja ja mökkejä, Heikkilä muistelee.

Panimo aikoo hyödyntää kallion ja jättiläisen tarinaa oluissaan myöhemmin.

– Jonkinlainen pieni tarina tulee tehtyä erikoisempiin sesonkioluisiin liittyen nimenomaan tähän Nilkon kallioon, Nilkko Brewingin osakas Iiro Heikkilä sanoo.

.
.