Tuntematon sotilas sai ensi-iltansa Iisalmessa puolentoista vuoden työn jälkeen – "Kaanis ja koskettava esitys"

Koljonvirtateatterin suurtuotanto on Väinö Linnan alkuperäisteosta kunnioittava esitys sodan mielettömyydestä. Musiikki on Nightwishin Tuomas Holopaisen kynästä.

Iisalmi
Kk-joukkue juhlii alikersantti Hietasen tuhoaman tankin päällä.
Antti Karhunen / Yle

Iisalmen Koljonvirralla on sodittu tosissaan Suomen sodan melskeissä vuonna 1808 ja suomalaiseen sielunmaisemaan on sitä kautta piirtynyt Sven Dufva, yksinkertainen mutta rohkea sotamies. Rohkeita miehiä – ja naisia – nähdään Iisalmen Koljonvirralla nytkin Tuntemattoman sotilaan kesäteatteriesityksessä.

Pilven reunalta koskettavaa esitystä katselee varmaan myös Edvin Laine, iisalmelaissyntyinen elokuvaohjaaja, jonka tunnetuin elokuva Tuntematon sotilas vuodelta 1955 on. Elokuva kuuluu edelleen lähes pakollisena vuotuisena katsottavana suomalaisten itsenäisyyspäivän juhlintaan.

Koljonvirtateatterin versiossa Laineen elokuva saa kuitenkin olla rauhassa.

– Kyllä tässä lähtökohtana oli [Väinö Linnan] romaani, en kurkkinut Laineen elokuvaa. Sellainen olo minulla on, että Edvinin elokuva – hieno ja ikoninen – on määrittänyt ihmisten käsitystä Tuntemattomasta sotilaasta. Lueskelin kirjan ohessa Linnan muita tekstejä, Linnahan oli kovan luokan esseisti myös ja hän on kirjoittanut näkemyksiään omasta romaanistaan aika paljon. Ne olivat lähtökohtana, sanoo näytelmän dramatisoinut kirjailija-näyttelijä Antti Heikkinen.

Alikersantti Rokka ja Sotamies Hauhia vartiossa.
Antti Karhunen / Yle

Heikkinen sanoo, että Iisalmen näytelmässä naisnäkökulma on kuitenkin huomattavasti kirjaa vahvemmin esillä.

– Niin hieno kirjailija kuin Linna olikin, lotta Kotilaisen osuus on aika yksipuolinen ja Veeruska Petroskoissa jää jollain tavalla koristeeksi. Muuten Linna on kirjoittanut hienoja naishahmoja esimerkiksi Täällä Pohjantähden alla -trilogiaan.

– Siellä olen käynyt lainassa ja yhdistellyt näitä neron tekstejä tähän. Uskallan sanoa, että 99 prosenttia repliikeistä ja tapahtumista, joita lavalla nähdään, on tavalla tai toisella Linnan kynästä ja päästä lähtöisin.

Heikkinen esittää näytelmässä myös alikersantti Antti Rokkaa.

– Rokka on 30-vuotias perheenisä. Karjala siintää Rokan silmissä ja Lyyti-vaimo, siksi Rokka tuolla remeltää. Rohkea, pelkäämätön, isällinen hahmo.

"Se oli heitto, joka lähti samoin tein jaloille"

Koljonvirtateatterin esityslavan ympäristössä on peräti kolme Suomen sodan muistomerkkiä: Virran muistopatsas, kaatuneiden muistomerkki ja Dolgorukin muistomerkki. Idea Tuntemattomasta syntyi aiemmassa kesäteatteriesityksessä kaksi vuotta sitten.

– Teimme silloin Kauppa-auto-näytelmää, seisoimme Dolgorukin muistomerkin luona ja odottelimme Apellin Ismon kanssa lavalle menoa. Silloin tuli puheeksi, että Ylä-Savossa on paljon nuoria hienoja miesnäyttelijöitä, taidetoimikunnan porukoita ja muita, että miten olisi Tuntematon sotilas. Se oli heitto, joka lähti samoin tein jaloille, Heikkinen muistelee.

Alikersantti Rokka ja venäläisupseeri lähitaistelussa
Antti Karhunen / Yle

Samoilla sijoilla paalutettiin sekin, että näytelmään haluttiin Nightwishin musiikki. Sekin toteutui.

– Musiikki istuu siihen hienosti, kyllä Tuomas Holopainen on loistava säveltäjä, Heikkinen kehuu.

Iisalmen Tuntemattoman on ohjannut Ismo Apell. Suuri osa työryhmästä on tuttu jo entuudestaan monilta aiemmilta keskiltä.

– He tuntevat ohjaustyylini ja heitä pyysin etsimään lisää samanlaisia terveitä miehiä. Ohjauksellisesti olen päässyt tosi helpolla. Täällä on paljon luonnonlahjakkuuksia, Apell kehuu.

Toiminallisesti ohjaus on kuitenkin ollut vaativa, koska musiikki, tehosteet ja räjähdykset on pitänyt hioa yhteen.

– Tätä työstimme puoli vuotta, ja ei sitä jaksa kuin kymmenen vuoden välein, Apell nauraa.

Kaikkineen näytelmää on valmisteltu täysillä 1,5 vuotta. Apell laskee, että esityksessä on mukana kaikkiaan 80 ihmistä.

"Kaanis ja koskettava"

Apell sanoo pikkupoikana katsoneensa sekä Laineen tuntemattoman että myöhemmin koululaisen Rauni Mollbergin 1980-luvulla ohjaaman version.

– Sen jälkeen en ole elokuvaversioita nähnyt. Katson tätä lapsenomaisin silmin. Välillä pojat ovat naureskelleet ja nieleskelleet, että hienoa ajatella kirja näinkin.

Apell kertoo kuunnelleensa Linnan kirjan sähkökirjana moneen kertaan.

– Ero, mikä on tähän tuotu, on kotirintaman läsnäolo ajatuksissa, lähdöissä ja tuloissa, iloissa ja suruissa. Tämä ei ole kenenkään puolella, kuten ei kirjakaan. Ihminen on se pelinappula, joka kärsii kaikkein eniten, kun jossain päätetään, mitä pitää tehdä.

Kapteeni Kaarna kuolee.
Antti Karhunen / Yle

Näytelmän tekijäjoukko kokoontui saunomaan äskettäin ja Apell kysyi siellä, millainen olo heillä nyt ennen esitysten alkua on ja millainen Tuntemattomasta nyt tulee.

– Karvaselkäinen Jarno, joka esittää Lahtista, murahti, että kaanis ja koskettava, ja rupes itkemään.

"Mielettömän ihanaa tekemistä"

Harrastajanäyttelijä Marika Ruuskasella on näytelmässä peräti kolme roolia.

– Ne ovat kaikki hyvin erilaisia, ja niitä on mielenkiintoista tehdä. Tämä porukka on aivan huikea.

Hän on hyvillään siitä, että Iisalmen Tuntemattomassa naisnäkökulma on hyvin esillä.

– Sehän ei ollut pelkästään miesten sota. Sota kosketti myös perheitä, naisia, lapsia.