1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taide

Kemiläisen taloyhtiön taiteilijat loivat taidenäyttelyn pihalleen

Kemiläiset Merilänkulman vuokratalojen asukkaat perustavat omalle pihalleen taidenäyttelyn, joka on avoinna tänä viikonloppuna. Esillä olevat taideteokset ovat asukkaiden tekemiä.

taide
Mies ja nainen istuvat taulu sylissä kerrostalon pihalla
Naapurukset Sirkka Suorsa ja Esa Pesonen.Jutta Huovinen / Yle

Idea taloyhtiön omaan pihataidenäyttelyyn nousi viime kesän juhannusjuhlissa. Merilänkulman asukkaat ovat järjestäneet muutenkin paljon yhteistä toimintaa itselleen, joten miksipä ei tuotaisi jotain tästä yhteistoiminnasta muidenkin näkyville.

– Huomasimme, että meistä useampi tykkää tehdä taidetta. Olemme yhdessä taloyhtiön kerhotilassa pitäneet taidepiiriä ja maalanneet tauluja, kertoo Ritva Kiiskilä, joka on yksi näyttelyn taiteilijoista.

Näyttelyä on toteuttamassa yhteensä kahdeksan asukasta. Esa Pesonen toimii tällä hetkellä talotoimikunnan puheenjohtajana ja on ollut myös yksi taiteilijoista.

– Idea nousi esille, kun istuimme naapuri Pekka Korolaisen keittiössä ja hän totesi, että mitä jos tehtäisiin pihanäyttely. Hänen isänsä oli taidemaalari ja oli joskus järjestänyt näyttelyitä pihalla, Pesonen kertoo.

– Taitaa olla ensimmäinen kerta Kemissä, kun järjestetään pihanäyttely, Pesonen mietiskelee.

Pihataidenäyttelyssä voi ihastella myös paikallisen puutarhan lahjoittamaa kukkaloistoa.

Nukke kehdossa hiekkalaatikon reunalla
Jutta Huovinen / Yle

”Maailman paras asukasyhteisö”

Merilänkulman vuokrataloissa asuu paljon ihmisiä yksin ja talotoimikunta kokoaa heidät yhteen. Taloyhtiössä on järjestetty paljon yhteistä toimintaa ja juhlia. Seuraavaksi on suunnitteilla järjestää omat pyjamabileet.

– Parhaimmillaan paikalla on ollut 37 osallistujaa. Yleensä paikalla on 15-25 ihmistä, sanoo Pesonen.

Viihtyisyyttä tuo jo pelkästään yhteinen sosiaalinen toiminta. Lisäksi pihalle on rakennettu yhteinen perunamaa ja kukkaistutuksista pidetään yhdessä huolta.

– Olen asunut melkein koko elämäni kerrostalossa ja tämä on kyllä ehdottomasti viihtyisin, Pesonen kertoo.

Nainen seisoo taulu kädessä kerrostalon pihalla
Ritva Kiiskilä.Jutta Huovinen / Yle
Lue seuraavaksi