Norjan tunturissa kuvattiin harvinainen tapahtuma: Naaliemo yrittää estää ahmaa syömästä poikasiaan

Norjan luontovalvonnan työntekijä Jim T. Kristensen pääsi todistamaan, kuinka ahma tappoi viisi naalinpoikasta Norjan Nordlandissa kesäkuun lopussa. Uhanalaista naalia on yritetty vuosia elvyttää Pohjoismaissa.

naali
Ahma naalinpesässä syömässä poikasia Nordlannissa Pohjois-Norjassa.
Statens naturoppsyn (SNO)

Norjalainen Jim T. Kristensen kuvasi työpäivänään ahman harvinaislaatuisen ruokailuhetken Nordlandissa, Pohjois-Norjassa.

Kristensen todisti, kuinka ahma oli syömässä naalin poikasia suoraan pesästä samalla, kun poikasten emo yritti pelastaa poikasiaan. Pesän lähettyvillä oli myös naalien ruokinta-automaatti.

Kristensen on töissä Norjan valtion luontovalvonnassa ja oli yrittänyt pelastaa uhanalaisen naalin pentuja, mutta ahma oli jo ehtinyt tappaa kaksi poikasta.

– Kiirehdin pesän luokse, kun olin muutenkin jo menossa tarkistamaan pesää. Ennen kuin ennätin pesälle, oli ahma ehtinyt tappaamaan vielä kaksi naalin pentua. Myöhemmin löysin vielä viidennen kuolleen pennun, kertoo Kristensen Ávvir-lehdelle.

Naali ja ahma ovat molemmat tunturin eläimiä

Ávvirin haastattelema Trondheimin riistaosaston vanhemman neuvojan Jan-Paul Bolstadin mukaan tapahtuneen vuoksi ei aiota vähentää ahmoja alueella.

– Naali ja ahma elävät molemmat luonnostaan tunturissa, mutta punakettu sen sijaan ei kuulu tunturin elämään. Emme aio ampua ahmoja, jotka tappavat naaleja, sillä molemmat petoeläimet elävät tunturissa, kertoo Bolstad.

Norjan luontovalvonta (Statskog Fjelltjenesten) julkaisi Kristensenin kuvat Facebookissa (siirryt toiseen palveluun), ja ihmiset reagoivat kovasti. Ávvirin haastattelema poromies Per Anders Bongo toivoo, että Norjassa vähennettäisiin ahmamäärää.

– Nordlandin alueella on paljon ahmoja ja minun mielestäni siellä ei ole tarpeeksi tilaa sellaiselle petoeläimelle. Viranomaisten tulee valita ahman ja naalin väliltä, kertoo Bongo.

Kuollut naalin pentu Nordlannissa Pohjois-Norjassa.
Jim Kristensen kuvasi kuolleet naalin pennut ahman vierailun jälkeen. Jim T. Kristensen / Statskog Fjelltjenesten

Jim T.Kristensen kertoo pystyttäneensä teltan 700-800 metrin päähän naalin pesästä, jottei häiritse pesimärauhaa.

Kristensenin mukaan pennut olivat noin kuuden tai seitsemän viikon ikäisiä ja pienikokoisia.

– Kun olin pystyttänyt teltan, huomasin naaliemon tarkistavan pesän ympäristön, Näin kolme naalipentua ulkona. Meni noin puoli tuntia ja ahma saapui paikalle. Ja siitä naaliemo alkoi elämöimään ja ääntelemään. Ahama jätti pesän ja pysyi poissa koko yön. Automaattikamerasta näkyi käyneen pesällä taas aamulla, kertoo Kristensen.