Viileän alkukesän positiivinen sivuvaikutus: hukkumiskuolemat vähentyneet kolmanneksella

Huhtikuussa hukkumisia oli enää puolet edellisvuoden määrästä. SUH:n toiveena on, että tänä vuonna päästäisiin alle sataan hukkumiskuolemaan.

meriturvallisuus
Viisaasti vesillä Kemissä
Janne Hallikainen / Yle

Viileä alkukesä on vähentänyt reilusti hukkumiskuolemien määrää. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton SUH:n tilastojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) kesäkuun loppuun mennessä vesiliikenteessä oli hukkunut yhteensä 33 suomalaista.

Viime vuonna hukkumistapauksia oli kesäkuun loppuun mennessä kertynyt jo 49, eli vähennystä on lähes kolmannes. Esimerkiksi huhtikuussa hukkumisia sattui vain puolet viimevuotisesta määrästä, kahdeksan.

Viisaasti vesillä -vesiturvallisuuskampanjan vastaava Laura Sulkava arvioi, että viileä kesäsää on yksi selittävä tekijä hyvän kehityksen taustalla.

– Täytyy tietysti olla tyytyväinen, olipa syy mikä tahansa. Toivotaan, että myös valistus tehoaa, Sulkava sanoo.

Sulkavan mukaan Viisaasti vesillä -kampanjassa halutaan tänä vuonna korostaa paitsi ihmisten omaa pelastautumiskykyä ja turvallisuutta, myös toisten ihmisten hätätilanteiden tunnistamista.

– Vinkkinä sanoisin vanhemmille, että pitäkää lapset käden ulottuvilla ja sopikaa aina kuka heistä pitää huolta, Sulkava muistuttaa.

SUH:n toivomuksena on, että hukkumiskuolemien määrä jäisi tänä vuonna alle sadan. Aiemmissa tilastoissa haamurajan alle ei ole päästy.