1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puolustusvoimat

400 rynnäkkökiväärin lahjoittaminen vapaaehtoiseen maanpuolustukseen poiki kirjallisen kysymyksen

Puolustusministeri Jussi Niinistö on valtuuttanut puolustusvoimat lahjoittamaan rynnäkkökiväärit Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle.

Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Sosiaalidemokraattien kansanedustajat Sirpa Paatero ja Erkki Tuomioja ovat tehneet kirjallisen kysymyksen puolustusvoimien päätöksestä lahjoittaa 400 rynnäkkökivääriä Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK). Puolustusvoimat sai valtuutuksen lahjoitukseen puolustusministeriöltä, joten kirjallinen kysymys on osoitettu puolustusministeri Jussi Niinistölle (Uusi vaihtoehto).

Rynnäkkökiväärit muutetaan ennen lahjoitusta itselataaviksi kertatuliaseiksi, ja muutostyöt maksaa MPK. Puolustusministeriön mukaan aseet luovutetaan veloituksetta. Kun yhden rynnäkkökiväärin jäännösarvo on 800 euroa, tulee lahjoituksen kokonaisarvioksi puolustusministeriön mukaan 320 000 euroa.

Paatero ja Tuomioja mainitsevat kysymyksessään, että Suomessa maanpuolustukseen liittyvät aseet ovat vain puolustusvoimien hallussa. Kaksikko myös kummastelee asian luokittelemista salaiseksi.

– Lisäksi on kyseenalaista, löytyykö esittelyn salassa pidolle tosiasiallisia perusteita, sillä vastikkeeton lahjoitus ei liene luonteeltaan päätös, joka täyttäisi mainitussa lainkohdassa luetellut ehdot. Avoimeksi jää lisäksi se, onko pääesikunta ollut esityksen valmistelussa mukana asianmukaisella tavalla, Sirpa Paatero sanoo SDP:n tiedotteessa.

MPK strateginen kumppani

Puolustusministeriön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) aseiden luovutusta perustellaan sillä, että se mahdollistaa reserviläisten ampumataidon harjoittelun mahdollisimman samankaltaisilla aseilla kuin puolustusvoimilla.

– MPK on puolustusvoimien strateginen kumppani, joka kouluttaa kansalaisia selviytymään paremmin arjen vaaratilanteissa ja poikkeusoloissa. MPK toimii koulutusorganisaationa vapaaehtoisen maanpuolustuksen kentällä, ministeriön tiedotteessa kirjoitetaan.

Ministeriön linjaus ihmetyttää demarikansanedustajia.

– Tosiasiassa sotataloussopimusta ei ole MPK:n kanssa solmittu, eikä strategista kumppanuutta näin ollen ole olemassa puolustusvoimien ja MPK:n välillä. Toiseksi, päätös luovuttaa aseita MPK:lle ei perustu lakiin, sillä lakia MPK:sta ei ole olemassa, Tuomioja sanoo SDP:n tiedotteessa.

Yle tavoitti puolustusministeri Jussi Niinistön avustajan, joka kertoi, että Niinistö vastaa kysymykseen kirjallisesti säädetyn ajan puitteissa. Niinistö ei perjantaina ehtinyt kommentoimaan asiaa.