Pohjois-Savon mansikoita ja vadelmia saadaan vieläkin odottaa – pääsatokausi myöhässä jopa kolme viikkoa

Odotukset mansikkasadon määrästä ovat korkealla.

marjat
Mansikkapeltoa Kälviän Ruotsalossa.
Kalle Niskala / Yle

Mansikan pääsato on Pohjois-Savossa myöhässä 2,5–3 viikkoa. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta ennakoidaan, että vasta heinäkuun 20. päivän tienoilla mansikkaa saadaan enemmän myyntiin. Ensimmäisiä aikaisia lajikkeita, kuten Honeoyeta, on saatu poimittua vähän jo heinäkuun ensimmäisellä viikolla harsojen alta.

Odotukset sadon määrästä ja laadusta ovat kuitenkin korkealla, koska kukinta-aika on mennyt hyvin. Kaikki riippuu kuitenkin seuraavien viikkojen säistä.

Alueellisesti katsottuna ensimmäisenä Pohjois-Savossa alkaa kypsymään Leppävirran ja Suonenjoen marjasadot. Ylä-Savossa marjat kypsyvät hitaammin, noin viikkoa myöhemmin.

Kun paikalliset mansikat ilmestyvät toreille ja kauppoihin, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kehotetaan kuluttajia pistämään marjat nopeasti pakkaseen. Mansikat eivät kestä yhtä pitkään hyvinä loppukesästä kuin alkukesästä, mikä johtuu pitenevistä ja pimenevistä öistä.

Myös vadelma on tavanomaisesta aikataulusta myöhässä. Tällä hetkellä Pohjois-Savossa vadelma kukkii tai on nupullaan. Vadelmasadon odotetaan kypsyvän vasta päivien 5.8.–10.8. tienoilla.