Lapissa valmius ottaa uusia turvapaikanhakijoita vaikka Kemin ja Rovaniemen keskukset ovat nyt tupaten täynnä

Lapissa on hyvät valmiudet reagoida nopeastikin uusiin turvapaikanhakijavirtoihin, sanoo SPR:n Lapin piirin toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Oinaala.

turvapaikanhaku
poika istuu luokassa
Kuluvana kesänä Kemin ja Rovaniemen vastaanottokeskusten paikkamäärää oli tarkoitus vähentää, mutta Maahanmuuttovirasto perui aikeensa.Sasha Silvala / Yle

SPR:n Lapin piirin toiminnanjohtaja Sirkka-Liisa Oinaala tähdentää, että ilman jo suljettujen vastaanottokeskusten avaamista tai tuntuvaa paikkamäärän lisäystä tulijoita ei kuitenkaan voida vastaanottaa.

Lapin tällä hetkellä ainoat keskukset Kemissä ja Rovaniemellä ovat ääriään myöten täynnä. Niissä on turvapaikanhakijoita yhteensä 750 eli ihmisiä on myös ylipaikoilla. Keskusten paikkamäärä on 703.

– Kokonaisuudessaanhan meillä on hyvä valmius. Me kehitämme omaa valmiuttamme koko ajan ja meillä on tiedossa sijoituspaikkoja, joihin uusia turvapaikanhakijoita voitaisiin sijoittaa ja vaikka uusia keskuksia perustaa. Kemin ja Rovaniemen keskuksiin ei uusia tulijoita voitaisi nyt ottaa, Oinaala sanoo.

Vastaanottokeskuksia ajettiin Lapissakin alas verraten ripeässä tahdissa. Kuluvana kesänä myös Kemin ja Rovaniemen paikkamäärä piti vielä vähentää, mutta Maahanmuuttovirasto perui aikeensa.

– Varmaan maahanmuuttovirastokin alun perin arvioi, että vuonna 2015 syksyllä tulleiden turvapaikanhakijoiden turvapaikkahakemukset voitaisiin käsitellä paljon nopeampaan tahtiin kuin mitä se sitten realistisesti on ollut mahdollista. Ilmeisesti asiat ovat vaatineet arvioitua pidemmän käsittelyajan. Siitä varmaankin johtuu tämä tilanne, joka Lapissa ja monissa muissakin keskuksissa Suomessa on, että keskukset ovat täynnä.

Sisäministeri Paula Risikko arvioi torstaina, että Suomeakin voidaan pyytää vastaanottamaan turvapaikanhakijoita Italiasta, jonne heitä on tullut alkuvuonna ennätysmäärä, yhteensä yli 85 000. EU:n sisäministerit keskustelivat Italiaan annettavasta avusta torstaina Tallinnassa.