Hyppää sisältöön

Putinin erikoiskone kiertelee Suomen rajan tuntumassa – väisti Finnairin konetta

Venäjän presidentinhallinnon käyttämä erikoiskone on kierrellyt koko päivän Karjalankannaksella Suomen rajan tuntumassa. Kone väisti iltapäivällä Hongkongista Helsinkiin palaavaa Finnairin konetta siirtymällä hetkeksi pohjoisemmaksi Laatokalle.

Erikoisvalmisteinen Tupolev Tu-214SR on lentänyt koko perjantaipäivän ajan ympyrää Karjalankannaksella lähellä Suomen rajaa. Lyhimmillään etäisyys Imatralle on ollut vajaat kymmenen kilometriä ja Savonlinnaan noin sata kilometriä. Ennen Kannakselle saapumista kone lensi ympyrää hetken aikaa Pietarin kaupungin yläpuolella.

Konetta käytetään pääasiassa presidentti Vladimir Putin tai pääministeri Dmitri Medvedevin vierailujen yhteydessä varmistamaan valtionjohdon linkkiyhteyksiä Kremliin. Koneen tehtävänä on varmistaa datalinkkiyhteys Venäjän johtojärjestelmään, kun maan johto on liikkeellä.

Kone on nähty usein Laatokan tuntumassa, kun presidentti Putin on viettänyt aikaa Laatokan Valamossa tai mökillään. Tällä kertaa kyse ei ole kuitenkaan presidentin yhteyksien varmistamisesta, sillä Putin on parhaillaan vierailulla Hampurissa.

Aiemmista vierailuista poiketen kone on lentänyt perjantaina suuremmalla nopeudella ja laajempaa ympyrää. Lisäksi kone on vaihtanut paikkaa säännöllisesti. 

Väisti Finnairin konetta Laatokalle

Kone siirtyi kello 16 aikaan Kannakselta Karjalan tasavallan puolelle Laatokan yläpuolelle, jossa se jatkoi ympyräkuvion lentämistä. Kone teki tilaa Hongkongista lähestyvälle Finnairin Airbus A350-XWB:lle, joka ylitti rajan Lappeenrannan eteläpuolella kulkevaa lentoreittiä.

Venäjän presidentinhallinnolla on kaksi erikoisvalmisteltua Tu-214SR- konetta. Ulkoisesti kone erottaaa matkustajakoneesta rungon yläpuolelle rakennetusta antennikotelosta, joka muistuttaa autoissa käytettävää suksiboksia.

.
.