1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla: Bryssel

Toimittajalta: Eurooppaan pyrkijöitä on vaikea löytää Italian julistaman maahanmuuttokriisin etulinjasta

Kirjeenvaihtajamme lähti Sisiliaan etsimään Välimereltä pelastettuja Eurooppaan pyrkijöitä. Tulijoiden määrän kasvu ei näy katukuvassa.

Italian Punaisen ristin kuva Välimereltä operaatiosta, jossa pelastettiin ihmisiä täyteen ahdetulta kumiveneeltä. Kuva: EPA

**CATANIA **Missä kaikki ovat? Kysymys tulee mieleen Catanian rautatieaseman edustalla, josta yritämme etsiä Afrikasta Eurooppaan tulleita siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita. Täällä heitä ei näy.

Yritämme keskusaukion elefanttipatsaan liepeiltä. Ei täälläkään. Ehkä satamassa? Ei ensimmäistäkään. Kalatori on täynnä turisteja.

Italian sisäministeriön mukaan Sisiliassa sijaitsevan Catanian satamaan on tuotu tänä vuonna yli 10 000 maahantulijaa Välimereltä. Koko Sisiliaan heitä on tuotu yli 40 000, noin puolet Italian koko määrästä.

Niinpä kun Italian hallitus viime viikolla ilmoitti harkitsevansa satamiensa sulkemista tulijoiden suuren määrän takia, tiedotusvälineiden huomio kohdistui Cataniaan. Hallituksen lausunnot antoivat vaikutelman, että satamat hukkuvat tulijoihin.

Kaupungilla hortoilun jälkeen hyppäämme autoon ja kohti paikkaa, jossa todistettavasti on turvapaikanhakijoita. Pahamaineinen Mineon vastaanottokeskus sijaitsee laaksossa reilun tunnin ajomatkan päässä Cataniasta ja rannikon turistipaikoista.

Vanhaan varuskuntaan perustettu keskus löytyy pienen hakemisen jälkeen. Muutama kilometri ennen vastaanottokeskusta tienristeyksessä seisoo kaksi afrikkalaista prostituoitua, joista toinen näyttää alaikäiseltä.

Sisilialaisia peltoja halkovalla maantiellä tulee vastaan muutama afrikkalaismies polkupyörillä. Itse keskus on ympäröity piikkilangalla, eikä sisään ole asiaa ilman viranomaisten kirjallista lupaa. Sisäänkäyntiä ei saa edes kuvata.

Tapaamme kaksi nigerialaismiestä, jotka ovat keskuksessa jo toista vuotta. Toisen turvapaikkahakemus on kertaalleen hylätty, mutta valitusprosessi on vielä kesken.

– Jos mahdollisuus aukeaa, niin haluaisin tehdä Euroopassa musiikkihommia, sanoo Tony, joka kertoo olleensa kotimaassaan tietokonealalla ja tehneensä DJ-keikkaa. Välimerestä hänet poimi Italian laivasto.

Mutta Mineossakin on vain noin 400 turvapaikanhakijaa. Missä se muu porukka on? Tänä vuonna eniten tulijoita on ollut Nigeriasta, Bangladeshista, Guineasta ja Norsunluurannikolta. Kaikki maita, joista lähteneiden mahdollisuudet turvapaikkaan Euroopassa ovat heikot.

– Jos heitä ei hyväksytä pakolaisiksi, heidät pitäisi viedä takaisin kotimaihinsa, sanoo Catanian varapormestari Marco Consoli.

Mutta käytännössä palautuksia on tehty vain vähän. Osa tulijoista jaetaan eri puolille Italiaa vastaanottokeskuksiin. Pieni osa turvapaikkaan oikeutetuista päätyy EU:n sisäisten siirtojen järjestelmään. Kesäkuun loppuun mennessä esimerkiksi Suomeen oli tuotu Italiasta 707 turvapaikanhakijaa.

Loput jatkavat matkaansa omatoimisesti. Kuulemme paikalliselta toimittajalta, että Catanian linja-autoasemalta lähtee iltakuudelta pohjoiseen busseja, joilla afrikkalaiset jatkavat matkaansa muualle Italiaan.

Moni on päätynyt Ranskan rajalle, josta ranskalaiset eivät päästä heitä eteenpäin. Como-järven rannalla on Sveitsiin pyrkivää väkeä. Itävallan raja on auki, mutta sielläkin on väläytetty tarkastusten aloittamista.

Ei ihme, että Catanian kalatorilla ei ole Välimerestä pelastettuja afrikkalaisia.

Petri Raivio tapasi kaksi vuotta Tunisiasta afrikkalaisia Eurooppaan salakuljettaneen miehen. Juttuun pääset tästä.

Maria Tolsa puolestaan kävi tänä keväänä Senegalissa, jossa kylät tyhjenevät nuorista miehistä, kun he hakeutuvat Eurooppaan.