Lähteet: Amerikkalaiset ja saksalaiset lääkärit pääsevät tapaamaan rauhannobelistia

Kiinan ehdonalaiseen vapauttama toisinajattelija Liu Xiaobon tapaa viikonloppuna ulkomaisia lääkäreitä saadakseen syöpähoitoa.

toisinajattelijat
Liu Xiaobo hymyilee sinistä taustaa vasten.
Liu Xiaobo palkittiin rauhannobelilla vuonna 2010.Liu Xia

Uutistoimistojen mukaan nobel-palkittu Liu Xiaobo tulee tapaamaan viikonloppuna ainakin kahta ulkomaalaista lääkäriä. Kiina on aikaisemmin pyytänyt Saksalta ja Yhdysvalloilta apua rauhannobelistin syöpähoitoon. Maiden suurlähetystöt eivät perjantaina vahvistaneet tietoa lääkäreiden vierailusta.

Reutersin haastatteleman saksalaisen virkamieslähteen mukaan saksalainen syöpälääkäri on parhaillaan Shenyangissa sijaitsevassa sairaalassa, jonne maksasyövästä kärsivä Liu siirrettiin kesäkuussa.

– Olemme kuulleet, että hänen tilansa on heikentynyt nopeasti. Olemme hyvin huolissamme tästä, lähde sanoi.

Rauhannobelistin ystävät pelkäävät, että Liu on nyt kuolemaisillaan. Uutistoimisto AFP:n mukaan Liun veli pääsee tapaamaan häntä ensimmäisen kerran lauantaina.

Kiina puolustellut Liun hoitoa

Kiinan on syytetty laiminlyöneen Liun hoitoa vankeudessa. Nyt sairaala on julkaissut tietoja Liun terveydentilasta ja hänen saamastaan hoidosta.

Kiinalaisen kansalaisaktivistin Hu Jian mukaan Liun terveydentilasta tiedottaminen osoittaa, että virkavalta "tuntee painetta".

– Koskaan aikaisemmin Kiinassa ei ole julkistettu tietoja ihmisen terveydentilasta samalla tavalla kuin nyt, Hu arvioi.

Liu tuomittiin 11 vuodeksi vankeuteen joulukuussa 2009 valtion vastaiseen toimintaa yllyttämisestä. Hän oli vaatinut julkisesti ihmisoikeuksien kunniottamista ja yksipuoluejärjestelmän purkamista. Liu palkittiin rauhannobelilla vuonna 2010.

Lähteet: Reuters, AFP