Herätys: Kuinka viina säilyy, lähes 200 poliisia loukkaantui Hampurin mielenosoituksissa, luvassa lämmin viikonloppu

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vajaita alkoholipulloja kesäpöydällä.
Kalevi Rytkölä / Yle

Onko väljehtyneestä oluesta enää juotavaksi?

Tuliko avattua enemmän juomia kuin sillä hetkellä oli janoisia? Unohtuiko puteli pidemmäksi aikaa laiturille? Kysyimme asiantuntijoilta erilaisten alkoholituotteiden säilymisestä erityisesti korkkaamisesta eteenpäin. Alkoholi haihtuu hitaasti mutta maku kärsii sitäkin nopeammin. Terveyshaittoja vanhan viinan juonnista ei kuitenkaan koidu.

G20-kokous jatkuu tänään

Maailman johtajien G20-kokous jatkuu tänään päätöspäiväänsä Saksan Hampurissa. Lauantaina odotetaan erityisesti Venäjän presidentin Vladimir Putinin, Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin tapaamista. Washingtonin-kirjeenvaihtajamme Pirkko Pöntinen analysoi reaktioita Yhdysvalloissa Donald Trumpin ja Vladimir Putinin eiliseen tapaamiseen, jossa Trump olisi hyväksynyt Putinin vakuuttelut, ettei Venäjä hakkeroinut Yhdysvaltain vaaleja.

Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat G20-kokouksessa Hampurissa perjantaina
Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat G20-kokouksessa Hampurissa perjantaina 7. heinäkuuta.Mikhail Klimentiev / AFP

Verkon vihapuheen kimppuun iskevällä ryhmällä vilkas alku

Internetin vihapuhetta kitkemään perustetun poliisin tutkintaryhmän alku on ollut vilkas. Ryhmän tarkoituksena on tutkia ja paljastaa vihapuhetta, joka täyttää rikoksen tunnusmerkit. Maaliskuussa aloittanut ryhmä on tutkinut jo yli viittäkymmentä juttua, joista kymmenkunta on edennyt syyteharkintaan.

Käsi tietokoneen hiirellä.
Tiina Jutila / Yle

Hampurin mielenosoituksissa loukkaantunut lähes 200 poliisia

Hampurissa jo lähes 200 poliisia on loukkaantunut G20-huippukokousta vastustavissa mielenosoituksissa. Noin sata mielenosoittajaa on otettu kiinni. Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä mielenosoittajia vastaan myös perjantai-iltana. Mielenosoittajat yrittivät illalla häiritä huippukokouksen iltakonsertin vieraita. Suurin osa protestoijista on kuitenkin käyttäytynyt rauhallisesti. Mielenosoitusten odotetaan jatkuvan tänään lauantaina. Kirjeenvaihtajamme Sampo Vaarakallio on analysoi mielenosoituksia kolumnissaan.

Palomiehet sammuttivat palavaa autoa G20-kokouksen vastaisissa mielenosoituksissa Hampurissa 8. heinäkuuta.
Palomiehet sammuttivat palavaa autoa G20-kokouksen vastaisissa mielenosoituksissa Hampurissa 8. heinäkuuta.Clemens Bilan / EPA

Lännen Media: Liikenneviraston tilaamissa urakoissa alle 500 euron kuukausipalkka filippiiniläisille

Meripalveluyritys Alfons Håkans käyttää Liikenneviraston Itämerelle tilaamissa jäänmurtourakoissa filippiiniläisiä merimiehiä, joille maksetaan alle 500 euron kuukausipalkkaa, kertoo Lännen Media.

Merimiesunioni kuvailee yhtiön toimintaa Lännen Median haastattelussa todella härskiksi. Alfons Håkans puolestaan kokee, että Merimiesunioni painostaa yhtiötä.

Viikonloppua vietetään lämpimässä säässä

Aamu valkenee aurinkoisena lähes koko maassa. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan yksittäisiä sadekuuroja voi muodostua päivän aikana maan lounaisosassa ja Pohjois-Lapissa. Lämpötilat ovat lauantaina suuressa osassa maata 20 asteen tuntumassa.

Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta lauantaille 8. heinäkuuta.
Sääkartta lauantaille 8. heinäkuuta. Yle