Tillerson: Trump tenttasi Putinia vaaleihin sekaantumisesta – Putin kielsi kaiken

Presidentit sopivat myös tulitauosta Syyrian lounaisosaan.

G20-kokous
Vladimir Putin ja Donald Trump tapaavat G20-kokouksessa Hampurissa.
Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat G20-kokouksessa Hampurissa perjantaina.Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump otti esiin huolen Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, kun hän tapasi Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

– Heillä oli vahva ja pitkä keskustelu aiheesta. Presidentti tenttasi presidentti Putinia useamman kerran Venäjän sekaantumisesta. Presidentti Putin kielsi sekaantumisen kuten aiemminkin, Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson sanoi.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan Trump olisi hyväksynyt Putinin selityksen.

Tillersonin puheista ei saanut tällaista kuvaa. Hänen mukaansa Yhdysvallat haluaa, että Venäjä sitoutuu olemana sekaantumatta enää Yhdysvaltojen sisäisiin asioihin.

Donald Trump ei ole aiemmin yksiselitteisesti todennut Venäjän sekaantuneen vaaleihin, vaikka Yhdysvaltojen tiedustelupalvelut ovat tästä yksimielisiä.

Trumpin ja Putinin ensimmäisessä tapaamisessa Hampurin G20-kokouksessa olivat mukana myös ulkoministerit Rex Tillerson ja Sergei Lavrov.

Syyrian lounaisosaan tulitauko

Venäjän ja Yhdysvaltojen ulkoministerit vahvistivat, että presidentit olivat sopineet tulitauosta lounaiseen Syyriaan. Tulitauon on määrä alkaa sunnuntaina.

Ulkoministeri Tillersonin mukaan sopimuksessa on mukana myös Jordania. Hänen mukaansa tulitaukoa voisi jatkaa myöhemmin muualle maahan.

Tillersonin mukaan Venäjällä ja Yhdysvalloilla on yhteinen tavoite saada aikaan vakaa Syyria. Tillersonin mukaan Yhdysvallat kannattaa yhä, että jossain vaiheessa presidentti Bashar Al-Assad siirtyy syrjään.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoi jo aiemmin uutistoimisto Interfaxille, että presidentit keskustelivat Syyriasta, Ukrainasta, terrorismista ja kyberrikollisuudesta.

Presidenttien tapaaminen G20-kokouksessa venyi yli kahden tunnin pituiseksi. Tillersonin mukaan Trumpin puoliso Melania Trump tuli pyytämään tapaamisen keskeyttämistä, mutta kumpikaan presidentti ei halunnut lopettaa.

Lähteet: Reuters, AP