1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Putinille jo pelkkä Trumpin tapaaminen oli voitto

Venäjälle presidenttien tapaaminen oli ennen kaikkea keino pönkittää Venäjän asemaa uudessa moninapaisessa maailmassa niin kotiyleisön kuin koko maailman silmissä, arvioi toimittajamme Erkka Mikkonen.

presidentit
Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat G20-kokouksessa Hampurissa perjantaina
Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat G20-kokouksessa Hampurissa perjantaina 7. heinäkuuta.Mikhail Klimentiev / AFP

*Venäjällä ei ole odotettu tänä vuonna *mitään ulkopoliittista tapahtumaa malttamattomammin kuin Vladimir Putinin ja Donald Trumpin ensitapaamista.

Trumpin valinnan nostama euforia ja yltäkylläinen mediasuitsutus vaihtuivat Venäjällä hiljalleen piinaavaksi odotukseksi. Moskovassa on kuitenkin uskottu lujasti vasta presidenttien tapaamisen näyttävän lopullisen suunnan maiden välisille suhteille.

Venäjällä maiden välejä kuvataan toistamiseen historian huonoimmiksi. Silti syyttävä sormi ei ole osoittanut suoraan Trumpia kohti.

Vaikka Kreml on loukkaantuneesti seurannut, miten Trump on käytännössä tavannut kaikki muut maailmanjohtajat ennen Putinin tapaamista, Moskova ei syyttänyt tapaamisen pitkittymisestäkään Trumpia.

*Kaiken takana on Trumpin vihollisten aloittama *”hysteerinen venäläisvastainen kampanja”, kuten pitkänlinjan ulkopoliittinen vaikuttaja, senaattori Aleksei Puškov tuttuun tapaan muotoili asian tänään perjantaina julkaistussa haastattelussaan Venäjän hallituksen sanomalehdelle Rossijskaja gazetalle-. (siirryt toiseen palveluun)

Siksi Kreml näkee jo pelkän presidenttien kahdenkeskeisen tapaamisen voittona itselleen. Venäjällä on myös muistettu korostaa, ettei Hampurin G20-kokouksen yhteydessä järjestetty tapaaminen ole pelkkä käytäväkohtaaminen vaan kahden suurvaltajohtajan virallinen tapaaminen.

Venäjälle koko tapaamisessa onkin kyse ennen kaikkea sen oman aseman pönkittämisestä uudessa moninapaisessa maailmassa niin kotiyleisön kuin koko maailman silmissä. Vihdoin koittanut tapaaminen on todiste siitä, että Venäjä ratkoo yhdessä ja tasa-arvoisesti USA:n kanssa maailman konflikteja.

*Odotukset Putinin ja Trumpin ensitapaamisen tuloksista *ovat olleet erittäin vähäiset. Kumpikaan osapuoli ei etukäteen määritellyt tapaamisessa käsiteltäviä asiakysymyksiä, vaan kohtaamista luonnehdittiin päämiesten tutustumiseksi.

Siksi jo pelkän julkisen riidan välttäminen olisi riittänyt Venäjällä. Se olisi jo yksistään osoittanut, että mailla on aikeita normalisoida suhteensa.

Puoleksi tunniksi ilmoitettu tapaaminen venyi kuitenkin yli kaksituntiseksi. Se toi Venäjällä paljon enemmän, mitä maassa uumoiltiin etukäteen.

*Putin ja Trump eivät vastanneet *tapaamisen yhteydessä toimittajien kysymyksiin. Ainoiksi presidenttien yhteisiksi julkisiksi lausunnoiksi jäi muutama lämmin sana ennen kahdenkeskisen tapaamisen alkua.

Trumpin sanat ”Odotan paljon positiivisia asioita tapahtuvan Venäjän ja Yhdysvaltojen välillä” ja Putinin yhtyminen niihin ovatkin ne asiat, joita media pyörittää tapaamisesta.

Sen sijaan Trumpin suusta ei presidenttien kohdatessa kuultu julkisesti mitään Venäjälle epämieluisia asioita. Paikalla ollut toimittaja huusi ilmaan kysymyksen Venäjän puuttumisesta Yhdysvaltain presidentin vaaleihin, mutta Trump ei siihen tarttunut.

Myöhemmin tulleen tiedon mukaan Trump kuitenkin nosti asian esiin suljettujen ovien takana, mutta Putin kiisti väitteet totuttuun tapaan.

Näyttääkin siltä, että ainakin tapaamisen julkisuuden osalta Venäjä peittosi Yhdysvallat.

Lue seuraavaksi