Puolassa evakuoidaan 10 000 ihmistä toisen maailmansodan aikaisen saksalaispommin tieltä

Torstaina maantietyömaalta Bialystokissa Puolassa löydetty saksalainen ST-500 pommi painaa 500 kiloa.

Ulkomaat
Hampurin satamassa tammikuussa 2017 löydetty toisen maailmansodan aikainen lentopommi.
Erikoisjoukot esittelevät 20. tammikuuta 2017 toisen maailmansodan aikaista 1000 kilon lentopommia, joka löydettiin Hampurin satamassa.EPA/Carsten Koall

Viranomaiset ovat määränneet Bialystokissa Puolassa noin 10 000 asukkaan evakuoinnista, kun toisen maailmansodan aikainen pommi siirretään sunnuntaina maantietyömaalta ja tehdään vaarattomaksi.

Tilapäisesti kodeistaan siirrettävät ihmiset asuvat 1,35 kilometrin säteellä pommista. Heidät kuljetetaan busseilla varhain sunnuntaiamuna turvalliselle alueelle läheiseen koulurakennukseen. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, asukkaat voivat palata koteihinsa sunnuntai-iltana.

Noin 300 000 asukkaan Bialystok sijaitsee 190 kilometriä Varsovasta koilliseen.

Valko-Venäjälle menevä tie on tilapäisesti suljettu pommin siirron ajan.

Pommia siirtävät pioneerit tulevat 120 kilometriä Bialystokista sijaitsevasta Orzyszin tukikohdasta.

Pioneerit ovat jo tuoneet paikalle nosturin pommin nostamiseksi ja erikoisajoneuvon pommin kuljettamiseksi Orzyszin testialueelle.

Orzyszin tukikohdassa on majoittuneena myös Yhdysvaltojen pataljoonan 800 sotilasta.

– Puolassa käytiin rajuja taisteluja toisen maailmansodan aikana natsimiehittäjän ja neuvostoarmeijan välillä. Pommeja löytyy usein suurissa kaivuutöissä, mutta ne ovat yleensä puolet pienempiä kuin Bialystokista löydetty pommi, tietää toimiupseeri Marian Kujawa.

Lähde AP