1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat testannee lähipäivinä koehyökkäyksessä ohjusten puolustusjärjestelmäänsä

Yhdysvaltain Thaad- eli Terminal High Altitude Area Defense -ohjuspuolustusjärjestelmä on kehitetty torjumaan lyhyen ja keskipitkän matkan ballistisia ohjuksia.

Ylen toimittaja kuvasi laukaisualustan Soesongin kylän lähellä toukokuussa. Kuva: Mika Mäkeläinen / Yle

Yhdysvallat aikoo suorittaa lähipäivinä testin THAAD ohjuspuolustusjärjestelmällä, joka on suunniteltu erityisesti keskipitkänmatkan ballistisia ohjuksia vastaan. Testi ajoittuu vastavetona Pohjois-Korean nostattamille jännitteille, kertoi kaksi yhdysvaltalaista virkamiestä Reutersille.

Testin merkitys korostuu Pohjois-Korean 4. heinäkuuta tekemän mannertenvälisen ballistisen ohjuskokeen jälkeen, mikä on herättänyt huolestumista Pjongjangin aiheuttamasta uhasta.

Testissä THAAD torjuu ballistisen ohjuksen simuloitua hyökkäystä. Virkamiesten mukaan testissä käytettäviä THAAD-torjuntaohjuksia laukaistaan Alaskasta.

Yhdysvalloilla on THAAD-torjuntaohjuksia sijoitettuna myös Guamilla, joka on erinomainen sijainniltaan suojaamaan esimerkiksi Pohjois-Koreasta tulevalle ohjushyökkäysuhalle.

THAAD-ohjusten kantama on 200 kilometriä ja ne voivat nousta 150 kilometrin korkeuteen. Yhdysvalloissa ensimmäiset THAAD-yksiköt otettiin käyttöön yhdeksän vuotta sitten.

Reutersin mukaan Yhdysvaltojen ohjuspuolustusvirasto (MDA) on vahvistanut, että se pyrkii suorittamaan THAAD-testin heinäkuun alussa.

Lähde Reuters