1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Yhdysvalloissa ristiriitaiset tulkinnat presidenttien keskusteluista

Ulkoministeri Rex Tillerson kuvasi Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien keskustelujen sävyä rakentavaksi. Presidenttien välille oli syntynyt Tillersonin mukaan nopeasti positiivinen suhde ja kemia oli toiminut.

Yhdysvallat
Vladimir Putin ja Donald Trump tapaavat G20-kokouksessa Hampurissa.
Vladimir Putin ja Donald Trump tapasivat G20-kokouksessa Hampurissa perjantaina.Saul Loeb / AFP

Vain pari tuntia oli kulunut Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenttien kauan odotetusta ensitapaamisesta, kun Yhdysvalloissa pyöri täysillä selvittely, mitä Donald Trump ja Vladimir Putin olivat puhuneet tai mahdollisesti sopineet kiistanalaisimmasta asiasta eli Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltojen viime vuoden vaaleihin.

Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin mukaan presidentti Trump olisi hyväksynyt presidentti Putinin vakuutuksen, että Venäjä ei ole vaaleja hakkeroinut. Putin oli myös pyytänyt tästä todisteita.

Ulkoministeri Rex Tillersonin mukaan presidentti Trump oli aloittanut keskustelut ottamalla tiukasti esiin vaalihakkeroinnin ja asiasta oli keskusteltu pitkään. Trump olisi jopa palannut aiheeseen.

Kysymyksiä enemmän kuin vastauksia

Tillerson painotti medialle, että Yhdysvallat haluaa Venäjän sitoutuvan olemaan sekaantumatta enää Yhdysvaltojen sisäisiin asioihin.

Ulkoministeri Tillersonin mukaan on epäselvää, pystyvätkö Yhdysvallat ja Venäjä koskaan pääsemään yhteisymmärrykseen siitä, mitä oikein on tapahtunut.

– Siispä presidentti (Trump) teki oikein, kun hän katsoo parhaimmaksi keskittyä tuleviin asioihin.

Yhdysvaltain valtamedia ja politiikan asiantuntijat ovat lievästi sanoen tyrmistyneitä, olisiko Yhdysvaltojen demokratiaa ja instituutioita ravisteleva kriisi todella kuitattu näin vähällä.

Totuuden tietävät vain presidentit, paikalla olleet maiden ulkoministerit ja tulkit. Molemmat valtiot tulkitsevat tulokset tietysti omaksi hyväkseen.

Tiedusteluorganisaatiot varoittavat Venäjästä

Ulkoministeri Tillersonin kuvaus yli kaksi tuntia kestäneistä keskusteluista oli kuitenkin hyvin myönteinen. Hänen mukaansa presidenteillä oli keskusteltavaa niin paljon, ettei kumpikaan halunnut lopettaa.

Tillerson kuvasi keskustelujen sävyä rakentavaksi. Presidenttien välille oli syntynyt nopeasti positiivinen suhde ja kemia oli toiminut. Ulkoministerin mukaan presidentit olivat todenneet, että molemmilla mailla on niin paljon vanhoja kiistanalaisia asioita taustalla, että niihin ei pidä palata, vaan asioita on katsottava eteenpäin.

Siis, eikös tässä ole kaikki hyvin? Suurvaltariidat unohdettu ja Syyrian lounaisosaankin julistettiin viikonvaihteessa alkava tulitauko.

Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatiot ovat kuitenkin toista mieltä. Muiden muassa James Clapper, Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun entinen päällikkö, lausui CNN:n kanavalla lehdissäkin jo moneen kertaan kirjoitetun tiedon, kuinka Venäjä on jo onnistunut lähettämään Yhdysvaltoihin eri alojen asiantuntijoita, jotka pystyvät operoimaan Yhdysvaltojen ensi vuoden välivaaleissa.

Venäläiset ovat hakeneet viisumeita eri nimikkeillä, mutta niiden takaa on paljastunut huomattavaa tietoliikenneasiantuntemusta.

Jos presidentti Trump siis on hyväksynyt Putinin vakuutuksen, että Venäjä ei viime vaaleihin sekaantunut, niin toimintahan jatkuu seuraavalla kierroksella, varoittavat tiedusteluorganisaatiot.

Neuvotteluissa Yhdysvallat ei sentään antanut Venäjälle takaisin kahta itärannikon kiinteistöä, jotka presidentti Barack Obama otti haltuun ja joista hän karkotti 35 venäläisdiplomaattia pian Trumpin vaalivoiton jälkeen. Pikaisen muuton jälkeen rakennuksiin jäi lautasantenneja, johtoja ja tiedusteluelektroniikkaa.

Lue myös muut analyysimme G20-kokouksesta:

Toimittajalta: G20 – paljon melua tyhjästä

Analyysi: Putinille jo pelkkä Trumpin tapaaminen oli voitto

Lue seuraavaksi