Viikonloppua vietetään aurinkoisessa säässä – uimavedet keskimääräistä kylmemmät

Viikonloppuna saadaan nauttia koko maassa pääosin aurinkoisesta säästä. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Koillismaalla on vielä hallan vaara.

sää
Ihmiset viettävät kesäpäivää uimarannalla.
Mikko Stig / Lehtikuva

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Ari Mustala kertoo, että lauantaina lämpötila kohoaa suuressa osassa maata 20 asteen tienoille, ja lännessä tämän ylikin. Pohjois-Karjalan tienoilla ja Kainuussa on viileämpää, sillä koillisesta virtaa maahan viileämpää ilmaa. Pohjois-Lapissa ja maan lounaisosassa voi muodostua yksittäisiä sadekuuroja. Lämpimintä on Lounais-Hämeessä, Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Lauantain ja sunnuntain välinen yö on vielä kylmä, ja pohjoisessa Koillismaan alueella on edelleen hallan vaara.

Myös sunnuntaina saadaan nauttia auringosta, ja lämpötilat nousevat edelleen. Päivän ylin lämpötila kohoaa jopa 24 asteeseen. Luoteis-Lapissa on viileämpää. Maan eteläosaan saattaa kehittyä iltapäivällä kuuroja. Mustala arvioi, ettei sunnuntaina tulla kuitenkaan rikkomaan hellerajaa, vaikka lämpötilat nousevat lauantaista.

Uimavedet keskimääräistä kylmemmät

Mustala toteaa pintavesien lämpötilan olevan useita asteita keskiarvoa kylmemmät. Suomen ympäristökeskuksen mittaushavaintojen mukaan lauantaiaamuna lämpimin vesi löytyi Saimaan Lauritsalasta sekä Päijänteen Sysmästä, jossa molemmissa pintaveden lämpötila oli 17,5 astetta. Kilpisjärvellä pintaveden lämpötila oli vain 5,3 astetta.

– Kaikki muut mittaushavainnot, paitsi Kilpisjärvi, ovat vähintään kymmenen astetta. Kylmää, kylmää on. Kyllähän lukemat saattaisivat olla ihan toiset tähän aikaan vuodesta ja alkaa kakkosella, Mustala sanoo.