1. yle.fi
  2. Uutiset

Talkooväki urakoi herättäjäjuhlilla tuhansia työvuoroja

Nilsiän herättäjäjuhlilla talkootyö on kunniassa. Ilman talkooväkeä juhlien pitäminen olisi mahdotonta.

Kotimaan uutiset
Jaana ja Jarmo Tarkkonen ovat herättäjäjuhlilla talkootöissä kolehdinkantajina
Jukka Eskanen/Yle

Nilsiän herättäjäjuhlien talkootoimistossa käy lauantaina puolilta päivin kova sutina. Aurinko porottaa ulkona ja sisällä on kuuma.

Talkooväkeä tulee ilmoittautumaan tasaiseen tahtiin. Talkoosihteeri Katja Lappalainen katsoo koneelta, että listoilla on nyt noin 1 200 talkoolaista.

Viime päivinä on ilmoittautunut vapaaehtoisia. Herättäjäjuhlien tavoitteena oli saada yhteensä 1 500 talkoolaista. Ennakkolaskelmien mukaan juhlilla on noin 4 500 avointa työvuoroa.

– Hätääntyneitä puheluita ei ole tullut. Näyttää, että työt saadaan hoidettua vähemmällä väellä. Osa talkoolaisista tekee niin paljon hommia, arvioi Lappalainen.

Herättäjäjuhlilla on 130 eri työtehtävää. Eniten apua tarvitaan ravitsemustehtävissä. Nuorimmat talkoolaiset ovat noin 10-vuotiaita ja vanhimmat jo ikäihmisiä.

Talkoolaisilla tyypillinen työvuoro on neljä tuntia, mutta aika vaihtelee työtehtävän mukaan. Järjestäjät arvioivat ennakkoon, että herättäjäjuhlille osallistuu 30 000 kävijää.

Kolehdinkantajina ensimmäistä kertaa

Tervolaiset Jaana ja Jarmo Tarkkonen ovat Nilsiän herättäjäjuhlilla talkootöissä kolehdinkantajina. Pariskunta on lauantaina mukana neljässä tilaisuudessa. Talkoopalkkana on ruoka ja paita.

– Meidät haastettiin mukaan keräämään porukka kolehdinkantoon. Talkootyöhön henkilökohtainen kutsu on tärkeä. Kannattaa myös mahdollisuuksien mukaan tutustua etukäteen omaan talkootehtävään, sanovat Tarkkoset.

Pariskunta on käynyt herättäjäjuhlilla vaihtelevasti. Jarmo Tarkkonen muistaa osallistuneensa juhlille ensimmäistä kertaa Mikkelissä vuonna 1975.

– Puheet ja virret tuovat turvallisuutta. Tämä on rauhoittava tapahtuma, sanoo Jarmo Tarkkonen.

Talkoita tehdään myös kuoroissa

Seinäjokelainen Mikko Mäkinen osallistuu herättäjäjuhlilla talkoisiin veisaamalla kuorossa. Mäkinen on mukana sunnuntain aamuseuroissa Seinäjoen HY-kuorossa.

Etuveisaajina on väkeä myös kahdesta muusta kuorosta. Mäkinen sanoo seuraavansa talkootehtäviä tarkasti, sillä parin vuoden kuluttua herättäjäjuhlat pidetään Ylihärmässä.

– Silloin edessä saattaa olla paljon talkoohommia, naurahtaa Mäkinen.

Lue seuraavaksi