Pillerikauppaa kirkkaassa päivänvalossa – Poliisin mukaan rauhoittavien lääkkeiden katukauppa on riistäytynyt täysin käsistä

Ylen tietojen mukaan jo noin 20 Romanian kansalaista on vangittu epäiltyinä törkeästä huumausainerikoksesta, joka on yhteydessä pillerien myyntiin.

Huumeiden kauppa ja salakuljetus
Iso Numeron myyjä Helsingin päärautatieaseman edessä.
Iso Numeron myyjä Helsingin päärautatieaseman edessä.Ronnie Holmberg / Yle

Helsingin Rautatientori iltapäiväruuhkassa. Ihmisiä virtaa ees ja taas.

Paikalla on muutama katulehden myyjä. Heillä on päällään oranssit liivit ja kaulassaan yksilöidyt myyjäkortit. Ne ovat pakollisia tunnisteita, jos aikoo myydä Kultti ry:n kustantamaa Iso Numero -kaupunkilehteä. Myyjät ovat joko Bulgarian tai Romanian romaneita.

Väenpaljouden keskellä tapahtuu jotakin: nuorehko mies lähestyy maassa istuvaa katulehden myyjää. Hetken keskustelun jälkeen lippalakkipäinen mies kumartuu, jokin valkoinen vaihtaa omistajaa. Ostiko mies kenties purkillisen Diapamia tai Rivotrilia? Vai tarjosiko mies sittenkin myyjälle tupakan?

Vangittuja yhteensä noin 20

Sekä Rivotril että Diapam ovat reseptilääkkeitä, joita tehtaillaan poliisin mukaan keskieurooppalaisessa huumelaboratoriossa. Helsingin huumepoliisin mukaan näiden laittomasti maahantuotujen pillereiden kauppa käy erityisesti Rautatientorilla, Itäkeskuksessa ja Kalliossa. Ylen tietojen mukaan pillerikauppa käy myös lähijunissa. Niitä myyvät ihmiset kaupittelevat katulehteä ja siinä sivussa myös jotain ihan muuta.

Poliisin mukaan pillerikauppaa käyvät eivät välttämättä ole tulleet Suomeen vain myydäkseen huumeita. He keräävät myös pulloja, myyvät kielokimppuja ja Iso Numero -kaupunkilehteä.

Yle kertoi aiemmin, että Helsingin poliisi on takavarikoinut tänä vuonna isoja eriä Rivotrilia sisältäviä lääkepurkkeja. Silloisten tietojen mukaan tabletteja valmistui kymmeniä tuhansia päivittäin. Ylen saamien tietojen mukaan tablettimäärät ovat nyt jo moninkertaistuneet, ja puhutaan sadoista tuhansista tableteista.

Kesäkuun lopussa yli kymmenen ihmistä oli vangittu epäiltyinä törkeästä huumausainerikoksesta, joka on yhteydessä pillerien myyntiin. Vangitut ovat Romanian kansalaisia. Parissa viikossa vangittujen määrä on kasvanut seitsemällä Romanian kansalaisella. Vangittuja on nyt yhteensä noin 20.

Rivotril on epilepsialääke, jonka suomenkielinen nimi on Rivatril. Se vaikuttaa keskushermostoon. Myös Diapam vaikuttaa keskushermostoon. Se on rauhoittava lääke, joka hillitsee pieninä annoksina muun muassa ahdistuneisuutta ja paniikkihäiriötä. Liian suuri annostus voi lamaannuttaa lihaksiston kokonaan.

Katukaupassa tabletteja saa 100 kappaleen purkeissa ilman reseptiä.

Katulehtiä yli 40 maassa – kaikilla sama ongelma

Hannele Huhtala on Kultti ry:n kustantaman Iso Numero -katulehden päätoimittaja. Hän kertoo olevansa tietoinen siitä, että jotkut tekevät lehden myymisen varjolla myös laitonta kauppaa.

– Kyllä asia on meidän tiedossa. Olemme yrittäneet tehdä kaikkemme, että saisimme savustettua lehden myyjistä ulos heidät, jotka tekevät rikoksia myymisen taustalla, Huhtala kertoo.

Hannele Huhtala, päätoimittaja, Iso Numero.
Hannele Huhtala, päätoimittaja, Iso Numero.Ronnie Holmberg / Yle

Iso Numeron myyjän on pakko muun muassa käyttää oranssia liiviä ja hänellä on oltava myyjäkortti. Ennen kuin saa yhtäkään lehteä myytäväkseen, on ehdokkaan osallistuttava erityiseen koulutukseen, joka järjestetään Hirundo-päiväkeskuksessa. Se on Helsingin Diakonissalaitoksen alainen päiväkeskus vaeltavalle kansanosalle, käytännössä Romanian ja Bulgarian romaneille.

Iso Numero jaellaan myyjille juuri Hirundo-päiväkeskuksen ja Vailla Vakinaista Asuntoa ry:n kautta. VVA ry:n myyjät ovat kantasuomalaisia, Hirundon puolestaan Romanian ja Bulgarian romaneja. Kuitenkaan kaikki Hirundossa asioivat eivät ole Iso Numeron myyjiä.

– Liivien, myyjäkorttien ja pakollisen koulutuksen avulla olemme yrittäneet saada karsittua myyjien joukosta ne ihmiset, jotka haluavat tehdä rikoksia lehtimyynnin varjolla. Mutta koska kyse on rikollisista henkilöistä, ei mikään estä heitä hankkimasta yhtä tai kahta lehteä käteensä peittämään sitä, että taustalla tehdään pillerikauppaa, Huhtala sanoo.

Hänen mukaansa Iso Numeron kaltaisia katulehtiä on satakunta yli 40 maassa.

– Ongelma on kansainvälinen. Katulehti oikeuttaa olemisen kadulla ja tekemään samalla muita kauppoja. Sille ei oikein voi mitään ja se on ikävää, Huhtala pohtii.

"Sääntöjen rikkominen pilaa kaikkien maineen"

Iso Numerolla on 40–50 vakituista myyjää. Heille lehden myymisellä on päätoimittaja Huhtalan mukaan aidosti iso merkitys.

– He kustantavat lehden myynnistä saaduilla rahoilla lastensa koulunkäyntiä Romaniassa ja Bulgariassa. He haluavat tehdä työtään rehellisesti. Sääntöihimme kuuluu, ettei lehteä myyvä saa samalla kerjätä tai myydä muita tuotteita. Hän ei saa olla myöskään päihtynyt. Joka kerran kun joku rikkoo näitä sääntöjä, hän tulee pilanneeksi työn noin 50 muulta ihmiseltä, ihan kaikilta.

Huhtalan mukaan poliisi ei ole ollut yhteydessä Iso Numeron toimitukseen.

– Tarkoituksemme on ollut ottaa itsekin yhteyttä poliisiin. Tiedän, että Hirundoon on oltu yhteydessä.

Pillerikauppa alkoi yleistyä syksyllä 2016. Samoihin aikoihin katulehden myyjät ottivat Huhtalan mukaan itse yhteyttä Iso Numeron toimitukseen ja kertoivat väärinkäytöksistä.

– Silloin syksyllä 2016 lehtien myyjät ottivat meihin yhteyttä asiasta. Heillehän on hirvittävän iso ongelma, kun käsitys siitä mitä he myyvät ei ole selkeätä. Meidän vakimyyjissä on todella vähän ihmisiä, jotka käyttäytyvät huonosti, mutta… Kyllä, se on ikävä tunne, kun joku käyttäytyy huonosti, Huhtala kertoo.

Tekstin ingressiä korjattu 11.7.2017 kello 15.24: Aiemmin ingressissä luki, että Ylen tietojen mukaan jo noin 20 Romanian kansalaista on pidätetty epäiltyinä törkeästä huumausainerikoksesta. Kyse on kuitenkin vangitsemisista, ei pidätyksistä.