70-vuotiaat Maisa ja Tuire juhlivat Ruisrockissa sulassa sovussa nuorten kanssa – "Kukaan ei katsonut, että mitäs noi mammat täällä tekee"

Ruisrockin ensikertalaisten mielestä parasta oli tunnelma, Kaija Koo ja mukavat nuoret.

Ruisrock
Maisa Saloniemi ja Tuire Tuominen
Paula Koskinen / Yle

TurkuKello on kolme perjantai-iltapäivänä. Ruisrockiin lähtevän vesibussin jono Läntisellä Rantakadulla on jo muutaman kymmenen metrin mittainen, vaikka ensimmäiset vesibussit lähtevät kohti Ruissaloa vasta puolen tunnin kuluttua.

Jonon alkupäässä seisovat Maisa Saloniemi ja Tuire Tuominen. He ovat lähdössä Ruisrockiin ensimmäistä kertaa, 70-vuotiaille ja vanhemmille tarkoitettujen ilmaislippujen innostamana. Maisa on juuri täyttänyt 70 vuotta, Tuire täyttää 70 loppuvuodesta. Lipun saannin kriteeriksi riitti onneksi, että ikä tulee täyteen tämän vuoden aikana, joten ystävykset pääsevät yhdessä matkaan.

Myös sadat muut 70-vuotiaat ja vanhemmat juhlivat viikonloppuna Ruissalossa. Kun lippuja alettiin jakaa, niitä oli jonottamassa satoja ihmisiä.

Ensimmäinen vesibussi täyttyykin suurimmalta osin yli 70-vuotiaista. Tunnelma on iloisen odottava.

Maisa ja Tuire haluavat nähdä ainakin Pete Parkkosen, Kaija Koon ja Haloo Helsingin. Ja onhan Ruisrockissa kiva käydä ihan muutenkin.

Maisa kertoo, että on usein mennyt veneellä Ruissalon ohi Ruisrockin aikaan, Tuire taas kertoo, että festarin ääniä on saanut kuunnella kotipihalla asti.

– Kun Ruisrock järjestettiin ensimmäisiä kertoja, oli perhe, pienet lapset, ja raha oli tiukassa. Jossain vaiheessa ei taas niin kiinnostanut. Nyt oli mahdollisuus, Tuire kertoi jo lippuja hakiessaan.

Maisa Saloniemi ja Tuire Tuominen
Paula Koskinen / Yle

Kun vesibussi kolahtaa Kansanpuiston laituriin, on festarialueella vielä hiljaista. Maisa ja Tuire ihastelevat puihin kiinnitettyjä, valkoisesta kankaasta tehtyjä koristeita.

He suuntaavat kohti Rantalavaa, jossa Pete Parkkonen pian aloittaa.

– Onko tämä aina ollut näin rannassa, Maisa Saloniemi ihastelee.

Kaksikko on paikalla niin ajoissa, että eturivissäkin olisi vielä tilaa. Sinne Maisa ja Tuire eivät kuitenkaan ole rynnimässä.

– Ei todellakaan! Ne soittaa kuitenkin niin kovaa, että kuulee kauemmaksikin, Maisa sanoo.

Ikähaitari on Ruisrockin rikkaus

Ruisrockiin jaettiin tänä vuonna tuhat ilmaista päivälippua henkilöille, jotka täyttävät 70 vuotta viimeistään tämän vuoden aikana. Ikäihmisille on jaettu päivärannekkeita jo muutaman vuoden ajan, mutta tänä vuonna lippuja oli jaossa ennätysmäärä.

Idea lähti aikoinaan Turun kaupungilta, ja ensimmäisenä vuonna Ruisrockissa vieraili ilmaislippujen turvin hieman alle 100 yli 70-vuotiasta. Ensimmäisestä kerrasta tuli niin paljon hyvää palautetta, että hommaa päätettiin jatkaa.

– On tosi hauskaa nähdä, että Ruisrock kiinnostaa monenlaisia ihmisiä. On yksi Ruisrockin rikkaus, että meillä käy ihmisiä vauvasta vaariin. Toissavuonna nuorin oli parin kuukauden ikäinen ja vanhin yli satavuotias, Ruisrockin promoottori Mikko Niemelä kertoo.

Ruisrock
Paula Koskinen / Yle

"Kannatti tulla!"

Maisa Saloniemi ja Tuire Tuominen kuuntelevat paljon musiikkia, ja monipuolisesti. Maisa on juuri ollut Ilmajoen oopperajuhlilla.

Nyt tiedossa on vähän erilaista musiikkia, mutta se on vain hyvä asia. Pete Parkkonen on naisille tuttu tv:stä, ja molemmat haluavat ehdottomasti nähdä miehen livenä.

Kun YleX:n aamujuontajat Viki ja Köpi toivottavat yleisön tervetulleeksi Ruisrockiin, Rantalavan edessä oleva väkijoukko huutaa ja taputtaa. Lisää ihmisiä juoksee lavan eteen, mutta Maisa ja Tuire tarkkailevat tilannetta vähän kauempaa.

Kun Pete Parkkonen aloittaa, kaksikon suu kääntyy hymyyn.

– Kannatti tulla, Maisa huudahtaa musiikin yli.

Maisa Saloniemi ja Tuire Tuominen
Ystävällinen nuori mies tarjoutuu ottamaan Tuiresta ja Maisasta kuvan Pete Parkkonen taustalla. Paula Koskinen / Yle

Kun Pete Parkkonen lopettaa, on tungosta. Maisa Saloniemi ja Tuire Tuominen suuntaavat kahville. Saa hetkeksi istahtaa alas ja olla pois hälinästä.

Keikka saa kaksikolta hyvän arvion.

– Kuulosti paljon paremmalta livenä. Laulujen sanat tuli kuunneltua ja loppua kohden parani vaan, Maisa kommentoi.

– Hänellä on oikein sanoma lauluissa, Tuire jatkaa.

Laulujen sanoista puhuessa mieleen muistuu nuoruus, jolloin Tuire fanitti Beatlesiä. Silloin laulujen sanoja ei saanut paperilla, vaan sanat piti opetella lauluja kuuntelemalla.

– Kun sanat vihdoin sai käsiinsä, tajusi, että ai noin ne menivätkin, Tuire kertoo ja nauraa.

Kaija Koo on illan paras

Myös Kaija Koon keikalla lauletaan. Maisa Saloniemi ja Tuire Tuominen ihmettelevät, miten nuoret osaavat kaikkien laulujen sanat ulkoa.

Nuoret eivät kuitenkaan ole ainoita, jotka laulavat. Jossain kohtaa myös Maisan ja Tuiren huulet liikkuvat Kaija Koon laulun tahtiin.

Kädet nousevat ilmaan taputtamaan. Konkariartisti on tehnyt Ruisrockin ensikertalaisiin vaikutuksen.

– Yllätti, miten hän osaa ottaa yleisönsä. Hän on hyvä festivaaliesiintyjä, Tuire Tuominen sanoo.

Molemmat naiset ovat yhtä mieltä siitä, että Kaija Koo oli illan paras. Mikael Gabriel, Isac Elliot ja JVG:kin on tullut jo nähtyä. Vielä on kuitenkin jäljellä Haloo Helsinki.

Maisa Saloniemi ja Tuire Tuominen
Paula Koskinen / Yle

Nuorille kiitosta

Lopulta Haloo Helsinki jää kuitenkin näkemättä. Tuire Tuominen ja Maisa Saloniemi intoutuvat keskustelemaan nuorten kanssa niin tiiviisti, että kellon katsominen unohtuu. He havahtuvat niemennokassa vasta, kun Haloo Helsingin soitto alkaa kantautua korviin.

– Meillä oli niin syvälliset keskustelut näiden mukavien nuorten kanssa. Puhuimme muun muassa rahankäytöstä. Ei se ole kaikille nuorille itsestään selvää, että esimerkiksi tänne Ruisrockiin pääsee, Tuire kertoo.

Nuoret saavat naisilta paljon kehuja. He kertovat hymyillen, kuinka eräskin poika tuli kysymään, että saako hän halata rouvia. Joku tyttö taas oli tullut tarjoamaan pullostaan juotavaa.

– Paljon täällä on nuoria. Illan edetessä alkoi olla osa aika humalassa, mutta loppujen lopuksi tuli hirveän vähän epämiellyttäviä kokemuksia vastaan, Maisa sanoo.

Ruisrock
Paula Koskinen / Yle

Haloo Helsinki jatkaa vielä soittoaan, kun kaksikko kertaa päivän tapahtumia hyvän matkan päässä lavasta. Ensimmäinen kerta Ruisrockissa saa molemmilta hyvät arviot.

Erityisesti suuren tapahtuman järjestelyt saavat kehuja. Alue on iso, ja ensimmäisen festaripäivän aikana siellä juhli 35 000 ihmistä, mutta kaikki toimi.

– Tämä oli miellyttävä kokemus. Fiilis oli hieno, Maisa sanoo.

– Kaikki ovat hyvällä päällä ja iloisia, Tuire jatkaa.

Aina tuli joku saman ikäinen vastaan.

Maisa Saloniemi

Maisa on moneen otteeseen ihmetellyt sitä, miten nuortakin väkeä festareilla on. Miten nuorten joukossa juhliminen sitten seitsemänkymppisiltä sujui?

– Helppo oli olla, ja aina tuli joku samanikäinen vastaan, Maisa sanoo.

– Kukaan ei katsonut, että mitäs noi mammat täällä tekee, Tuire puolestaan toteaa.

On aika astua vesibussiin ja ottaa suunta kohti keskustaa. Aurinko on laskenut puiden taa, ja kesäilta alkaa viiletä. Haloo Helsinki lopettelee soittoaan, ja kun vesibussi kaartaa liikkeelle, näkevät sen kyydissä istuvat ihmiset vielä lavalla leiskuvat komeat tulitehosteet.

– Ensi vuonna uudestaan, sanoo Maisa.

– Kyllä se ainakin mietintämyssyyn laitetaan, Tuire vahvistaa.