Pienellä huijauksella viisitoistakertaiseksi maailmanmestariksi – Giacomo Agostini hurmaa kansaa Imatralla

Imatranajojen lauantaipäivä käynnistyi legendojen tahdissa. Takavuosien maailmanmestari on edelleen suuri tähti.

Giacomo Agostini
Ciagomo Agostini Imatranajo 2017 -radalla odottamassa näytösajon lähtöä.
15-kertainen maailmanmestari Giacomo Agostini viettää viikonlopun Imatralla.Tommi Parkkinen / Yle

ImatraPunainen MV Agusta –moottoripyörä on varustettu numerolla 1. Nahkaiseen ajoasuun pukeutunut kuljettaja tervehtii katuradan äärelle kerääntynyttä yleisöä kädenheilautuksella.

Kuljettaja ei ole kuka tahansa, vaan ratamoottoripyöräilyn viisitoistakertainen maailmanmestari Giacomo Agostini, 75.

Imatralla ajetaan nyt toista vuotta peräkkäin IRRC-katuratasarjan osakilpailua, ja Agostinin ja muiden legendojen ajo oli osa osakilpailuviikonlopun aloitusta. Silti juuri Agostinin villisti karjuva MV Agusta on monelle kisaviikonlopun odotetuin ääni.

– Kyllä tuota hyvältä tuntuu kuunnella, ja on tämä myös meille nykykuljettajille hieno asia, sanoo Imatralla kisaava kaupungin oma poika Juha Kallio.

Kalliota on pitkälti kiittäminen myös siitä, että IRRC-sarja toi täysverisen kilpailutoiminnan Imatralle.

– Kuljettajilta tämä on saanut lähes poikkeuksetta hyvää palautetta ja on tämä kuljettajille antoisa viikonvaihde, Kallio totesi Ylen Imatranajot-lähetyksessä lauantain käynnistyessä.

Viime vuonna Imatranajot vetivät katuradan äärelle yli 40 000 katsojaa. Täksi vuodeksi odotukset olivat tapahtuman järjestävällä Imatran Moottorikerholla hieman pienempi. Yleisömäärä saattaa kuitenkin jälleen kivuta kohti viime vuoden lukemia, sillä lauantain suotuisa sää on vetänyt väkeä radalle runsaasti.

Ylen tietojen mukaan tapahtuma oli jo torstaina omillaan taloudellisesti, eli tapahtuma on taas kipuamassa positiiviseen tulokseen.

Giacomo Agostini
Giacomo Agostini jakoi nimikirjoituksia ImatrallaKalle Schömberg/Yle

”Grazie – kiitos”

Mutta entä sitten vanha maestro Giacomo Agostini?

Hänen saapumisensa varikolle on oma tapauksensa. Vaikka miehelle on ikää jo kertynytkin, niin sulavan liukkaasti, charmantisti harmaantunut Agostini väisteli innokkaimpia haastattelijoita ja faneja.

Liekö oveluus peruja miehen nuoruusvuosilta, kun nuoren Agostinin mieli alkoi vetää kilpailemaan moottoriradalle. Agostinin varakkaat vanhemmat eivät halunneet poikansa kilpailevan tuolloin vaarallisessa ratamoottoripyöräilyssä.

Niinpä Agostini ilmoitti vanhemmilleen osallistuvansa pyöräkilpailuihin, mutta jätti mainitsematta kyseessä olevan moottoripyöräkilpailut.

Nyt puolivuosisataa ja viisitoista maailmanmestaruutta myöhemmin tuo huijaus voidaan varmasti jo antaa anteeksi.

Ja on ”Agolla” sanansa sanottavanaan myös Imatralle saapuneille naisille.

– He kaikki ovat suosikkejani, Agostini totesi ratakuulutuksen välityksellä ja päätti haastattelunsa tutun kohteliaasti.

”Grazie – kiitos”

Ja yleisö hurrasi.

Nimikirjoituksia Agostini kuitenkin suostui jakamaan niin vihkoihin, lippalakkeihin, peperinpalasiin ja mihin ihmiset vain ilkesivät pyytää.

Ciagomo Agostini lähdössä näytösajoon, Imatranajo 2017.
Giacomo Agostini ajoi näytösajon tänään Imatralla.Tommi Parkkinen / Yle