Herätys: Tiedätkö myrkyllisimmät kasvit, Markkanen Bullsin pisteykkönen ja sää lämpenee entisestään

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Sormustinkukka Kuva: Nevit Dilmen / CC BY-SA 3.0 / https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/

Mikä kasvi on myrkyllinen?

Suomalaispihoilla ja luonnossa kasvaa monia, enemmän tai vähemmän myrkyllisiä kasveja. Puutarhakasveista myrkyllisimmät ovat sormustinkukka sekä monella pihalla tälläkin hetkellä kukoistava sinikukkainen ukonhattu. Myrkytystapauksessa kannattaa antaa heti lääkehiiltä ja soittaa Myrkytystietokeskukseen.

Poliisi hajotti mielenosoituksia Hampurissa

Saksan Hampurissa poliisi käytti vesitykkiä ja kyynelkaasua hajottaakseen viimeiset väkivaltaiset mielenosoittajajoukot lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Pääosin rauhallisesti sujuneen marssin jälkeen G20-kokouksen vastaiset mielenosoitukset jatkuivat vielä yöllä, kun humalaiset ihmiset heittelivät pulloja ja muita esineitä. Joitain henkilöitä loukkaantui, mutta määristä ei ole tietoa. Aamuun mennessä tilanne oli poliisin mukaan rauhoittunut.

Poliisit partioivat Schanzenviertelin kaupunginosassa G20-kokouksen päättymisen jälkeen lauantai-iltana 8. heinäkuuta. Kuva: Alexander Becher / EPA

Analyysi: Caruna jatkaa verosuunnittelua

Sähkönsiirtoyhtiö Caruna maksoi vuonna 2016 yli 150 miljoonan euron liikevoitoista veroja vain 0,28 prosenttia. Toimittaja Jyri Hänninen kirjoittaa, että Carunan tapaus on hyvä esimerkki siitä, kuinka suuret rahastot ja työeläkeyhtiöt hoitavat sijoituksiaan.

Lauri Markkanen Bullsin pisteykkönen kesäliigan avauksessa

Koripalloilija Lauri Markkanen pelasi sunnuntain vastaisena yönä ensimmäisen pelinsä NBA-joukkue Chicago Bullsin paidassa. Markkanen oli kesäliigan avauksessa Bullsin pisteykkönen.

Markkasen saldona pelistä oli 14 pistettä ja 8 levypalloa. Markkasen edustama Bulls hävisi kesäliisan avausottelunsa Dallas Mavericksille luvuin 75-91 Las Vegasissa.

Kuva: Tomi Hänninen

Mosulissa odotetaan Isisin kukistumista

Irakilaisjoukkojen on nähty jo lauantaina juhlivan Mosulissa voittoa Isis-taistelijoista. Voittoa ei ole kuitenkaan vielä virallisesti julistettu ja pieni joukko Isisin taistelijoista jatkaa edelleen vastarintaa. Irakin armeijan joukot ovat yrittäneet valloittaa kaupunkia takaisin lokakuusta lähtien.

Vaikuttaa selvältä, että Isis on menettämässä Mosulin, mutta taisteluja käydään vielä. Kuva: Aishi Zidan / Yle

Yhdysvaltojen ulkoministeri vierailee Ukrainassa

Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson tapaa tänään Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon. Kyseessä on Tillersonin ensimmäinen vierailu Ukrainassa. Tillerson suuntaa Ukrainaan Hampurin G20-kokouksesta, jossa hän tapasi muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Lämmin kesäsää jatkuu

Eilen saatiin nauttia lämpimästä kesäsäästä ja tänään sää lämpenee entisestään. Ylen meteorologin Toni Hellisen mukaan sää on pääosin poutaista ja  lämpötila kohoaa tänään sunnuntaina lähes koko maassa 20 asteen tienoille. Tarkemmat säätiedot löytyvät osoitteesta yle.fi/saa.

Sääkartta sunnuntaille 9. heinäkuuta. Kuva: Yle