Hampurissa mielenosoitukset rauhoittuneet – Yöllä käytettiin vielä vesitykkejä ja kyynelkaasua

G20-kokouksen päättymisen jälkeen nähtiin vielä yksi väkivaltainen yö. Kritiikki kokouspaikan valintaa kohtaan on jatkunut.

Poliisit seisoivat rivissä Schanzenviertelin kaupunginosassa G20-kokouksen päättymisen jälkeen lauantai-iltana 8. heinäkuuta. Kuva: Alexander Becher / EPA

Saksan Hampurissa poliisin urakka G20-kokouksen vastaisten mielenosoitusten hallinnassa alkaa olla ohi.

Die Welt -sanomalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan tilanne Schanzenviertelin kaupunginosassa oli aamuun mennessä rauhoittunut. Katujen siivous alueella jatkui.

Poliisi käytti yöllä vesitykkiä, pippurisumutetta ja kyynelkaasua hajottaakseen viimeiset istuvat mielenosoittajaryhmät. Mellakoitsijat heittelivät Die Weltin mukaan poliisia päin pulloja, kiviä ja pieniä nallipanoksia. Monet mellakoitsijoista olivat uutistoimisto Reutersin mukaan humalassa.

Lisäksi poliisiautoja sytytettiin tuleen yön aikana, kertoi poliisi. Joitain henkilöitä loukkaantui väkivallanteoissa, mutta tarkempia määriä ei ole kerrottu.

Twitterissä naureskeltiin mielenosoittajalle, joka vastustaa kapitalismia mutta otti itsestään selfien kalliilla iPhonella.

Schanzenviertelissä oli poliisin mukaan illalla koolla noin 600 ihmistä.

Poliisi kertoi sunnuntaiaamuna, että mielenosoitusten aikana pidätettiin yhteensä 144 ihmistä ja lisäksi 144 otettiin säilöön. Yli 200 poliisia loukkaantui mielenosoitusten aikana.

Kritiikki tapahtumapaikkaa kohtaan jatkunut

Hampurin valintaa G20-kokouksen paikaksi on edelleen kritisoitu. Baijerin poliisi sanoi lauantai-iltana Die Weltin mukaan, että Baijerista lähetetyt poliisivahvistukset joutuivat pelkäämään henkensä puolesta.

– Meidän näkökulmastamme se oli väärä päätös, joka oli alusta alkaen kiistanalainen, Baijerin poliisin ammattiliitto kommentoi Die Weltille.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière on aiemmin puolustanut Hampurin valintaa kokouskaupungiksi.

– Mielenosoittajat eivät voi päättää, mihin liittokansleri kutsuu valtioiden ja hallitusten johtajia koko maailmasta, de Maizière sanoi.

Sisäministeri puolustaa myös poliisin toimintaa sanoen, ettei kaikkia väkivallantekoja olisi voitu estää.

Lue lisäksi:

Lähteet: Yle Uutiset, Reuters