1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Antti Tuisku

Antti Tuiskun suosiolle ei näy loppua: "Jengi ei mahdu mun keikoille"

Antti Tuisku veti lauantaina Ruisrockissa festivaalin isoimman yleisön.

Antti Tuisku Ruisrockissa vuonna 2017. Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Antti Tuiskun keikkabussi on uudenkarhea. Auton perällä on sohvaryhmä, jossa odottaa Suomen tämän hetken suosituin poppari. Voisi luulla, että diivailulle olisi aihetta, mutta Antti on rento niin kuin ennenkin. Ehkäpä vielä rennompi kuin aikaisemmin.

Kaksi vuotta sitten olimme tekemässä haastattelua samassa paikassa. Silloin takana oli Tuiskun ensimmäinen Ruisrockin keikka ja ylipäätään hänen ensimmäinen festivaalikeikkakesänsä. Sitä ennen häntä ei rockfestareille haluttu. Peto on irti –kappale ja levy oli tuonut laulajalle uuden nosteen. Ruisrockissa yleisö ei mahtunut telttaan, joten Tuiskun ilolle ei ollut rajoja.

Mutta suosio ei ole laantunut. Antti Tuiskun keikat vetävät kuin häkä ja uudet kappaleet ovat Spotifyn soitetuimpien listalla.

– Multa on kysytty paljon, että miten pää pysyy kasassa ja nouseeko kusi hattuun ja olenko jossain omassa norsunluutornissa. Mutta olen niin tyytyväinen, että luojan kiitos tämä kaikki tapahtuu kaikkien näiden vuosien jälkeen. Koen että olemme tekemässä yleisön kanssa jotain ainutlaatuista, enkä minä ole ylhäisessä yksinäisyydessä tarjoamassa ihmisille jotain.

Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Tuisku on tällä hetkellä Suomen halutuin poptähti, mikä näkyy keikoilla.

– Hartwall Areenan keikkojen jälkeen ajattelin, että ei tämä voi enää tämän isommaksi muuttua. Nyt seuraavaa kiertuetta suunnitellessa meidän pitää miettiä, mitä tehdään. Kevään kiertueella keikkapaikat ovat olleet liian pieniä. Siellä on tullut vaaratilanteita ja ihmiset eivät ole mahtuneet sisälle.

"Itseään ei pidä ottaa niin vakavasti"

Ruisrockin lavalla Antti Tuisku on omimmillaan. Hän uhkuu itsemarmuutta ja mikäs siinä. Yleisö syö hänen kädestään. Lavashow on tarkkaan mietitty, Tuisku laulaa ja tanssii samaan aikaan. Samaan ei Suomessa monikaan pysty.

Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Lavalla nähdään myös pehmoeläimiksi pukeutuneet mehiläinen, krokotiili, lehmä ja possu. Ne kuvastavat Antti Tuiskun hupailevaa tyyliä. Kaikkea ei tarvitse ottaa niin vakavasti.

– Ihmiset kaipaavat hauskuutta ja iloa. Ja itseä ei oteta niin kauhean vakavasti. Se kyllästyttää minua. Olen suuri Madonna-fani, mutta siinä on tapahtunut sama asia. Fanina on hurjaa sanoa, että mitä sitten tapahtuisi, jos Madonna ei ottaisi itseään niin vakavasti.

Antti Tuiskun uusin kappale Hanuri on jatkoa artistin uudelle rennolle meiningille. Kikkamaisen vihjailevat sanoitukset yhdistyvät letkeisiin Karibian rytmeihin. Ehtaa bilemusaa.

– Mulla oli isot paineet lähteä kirjoittamaan uutta levyä. Se on juuri masteroitu ja se ilmestyy vasta syyskuussa. Ajattelin, että mitähän tästä tulee, kun edellinen albumi oli niin suosittu. Tässä on vain epäonnistumisen mahdollisuudet.

Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Vaikka ideana oli tehdä Karibia-teemainen levy, syksyn aikana Tuisku säveltäjineen huomasi, että syntyikin aivan jotain muuta. Antti Tuisku lähti tuottaja Jurekin kanssa kahdeksi viikoksi Lappiin viimeistelemään biisejä. Albumista tuli Tuiskun mielestä parempi kuin edellisestä.

– Se on hauska ja itseironinen. Siellä käydään läpi myös isoja asioita. Mutta sen minkä En kommentoi aloitti, me laitettiin se potenssiin kymmenen. Sitä Hanuri-biisi myös edustaa.

Paluu Idolsiin

Tänä vuonna Antti Tuisku on tehnyt paluun artistiutensa alkujuurille. Hän on päätuomarina paluuta tekevässä Idols-laulajakisassa. Koelaulut on nauhoitettu keväällä ja ohjelma alkaa televisiossa syksyllä.

Tuisku kertoo olevansa hyvin harkitseva, mihin tv-produktioihin lähtee mukaan. Idolsista hän ei kieltäytynyt. Olisiko voinutkaan. Hän on ohjelmaformaatin menestynein tähti Suomessa.

Kuva: Anni Reenpää / Lehtikuva

Lähtisikö Tuisku vielä mukaan kisaan? Vastaus tulee heti. Totta kai. Mutta missä olisi Antti Tuisku ilman Idolsia?

– Tämä on muovannut minun identiteettiäni niin vahvasti tämän viimeiset 14 vuotta. Tuo on kuin kysyisi eri ihmiseltä. En edes tiedä, millainen Antti edes olisi ilman näitä kolhuja ja kokemuksia. Olisin varmasti ihan eri ihminen. Ilman Idolsia saattaisin istua jossain kaupan kassalla tai opiskella musiikkia, olla lentäjä tai lääkäri. Sillä tyypillä ei ois varmaan mitään tekemistä sen kanssa, joka tällä hetkellä tässä puhuu.

Ainakin Idols on tuonut meille Suomen menestyneimmän poptähden.

– Olen 33-vuotias ja edessäni on paljon asioita. Jos vaikka tekisinkin välillä jotain muuta, se ei aiheuta pakokauhua. Enemmänkin se tuo perhosia mahaani, mikä on mahtava tunne. Sen takia tämä tuntuu niin hyvältä. Tämä on parasta.